Hyppää sisältöön

Nämä aurinkokennot tuottavat sähkön sijaan lämpöä – Mikkelin Tuskuun rakennettu aurinkokeräinpuisto vihittiin käyttöön

Aurinkokeräimet ottavat talteen lämpöä, jota hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä. Toistaiseksi aurinkokeräimet eivät ole Suomessa kovin yleisiä, toisin kuin sähköä keräävät aurinkokennot.

 Kuvassa Savosolarin toimitusjohtaja Kirsi Suopelto, kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ja ESE:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Nykänen pitävät käsissään käyttöönvihkimisen kunniaksi leikattua nauhaa.
Savosolarin toimitusjohtaja Kirsi Suopelto (vas.), kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ja ESE:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Nykänen aurinkokeräinpuiston vihkimistilaisuudessa. Kuva: Mervi Pajunen / ESE
Henni Jokinen

Mikkelin Tuskussa vihittiin 29. toukokuuta käyttöön maa-asenteinen aurinkokeräinkenttä. Aurinkokeräimet ottavat talteen lämpöä, jota hyödynnetään alueen kiinteistöjen lämmityksessä.

Sähköä keräävien aurinkopaneelien kysyntä on kasvanut viime vuosien ajan runsaasti, mutta lämpöä keräävät kennot eivät Suomessa ole toistaiseksi kovin yleisiä.

Puisto valmistui valtatie 13 varrelle. Etelä-Savon Energian toimitusjohtaja Erkki Karppasen mukaan aurinkokeräinkenttä ei vielä kokoluokaltaan ole teollisen mittakaavan tuotantolaitos, vaan se on enemmänkin kokeilua ja testausta.

Kentän teho riittää kuitenkin arviolta 30–40 omakotitalon vuosittaiseen lämmöntarpeeseen. Investoinnin suuruus on vajaat 200 000 euroa.

ESE:n toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoo puiston vihkiäisten menneen varsin hyvin. Kennot itsessään ovat olleet käytössä jo jonkin aikaa.

– Sähkön sijaan näistä aurinkokeräimistä saadaan kuumaa vettä. Maksimiteho on noin 400 kilowattituntia, eli kyseessä ei ole kovin suuri määrä. Toistaiseksi Suomen mittakaavassa kyseinen keräinpuisto on kuitenkin suuri, kertoo Karppanen.

Karppanen ei toistaiseksi pysty kertomaan puiston mahdollisista säästövaikutuksista.

– Vaikea sanoa mikä esimerkiksi polttoaineiden hinta on vastaisuudessa. Toistaiseksi aurinkokeräimet eivät vielä ole merkittävä osa meidän kaukolämpöverkkoa, tämä on enemmän sellaista kokeilua ja testailua.

Suosittelemme