Hyppää sisältöön

HS: Puolustusvoimat esittää reservin yläikärajan nostamista

Helsingin Sanomat uutisoi hankkimiinsa asiakirjoihin peräten, että reservin ikärajaa oltaisiin nostamassa seuraavalla hallituskaudella.

Suomalaissotilaat valmistautuvat Bergassa Ruotsin Aurora-sotaharjoitukseen.
Suomalaissotilaat valmistautuivat Bergassa Ruotsin Aurora-sotaharjoitukseen huhtikuussa, Kuva: Daniel Ivarsson / Yle
Veikko Eromäki

Puolustusvoimat esittää, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjattaisiin reservin yläikärajaksi 65. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat hankkimiinsa asiakirjoihin pohjaten.

Nykyisen lainsäädännön mukaan upseerit ja aliupseerit ovat reservissä 60-vuotiaaksi ja miehistö 50-vuotiaaksi. Pääesikunnan mukaan mahdollinen ikärajan nosto koskisi kaikkia, mutta tapaukset käsiteltäisiin aina tapauskohtaisesti ja reserviläisen pitäisi olla vapaaehtoisesti mukana.

Muun muassa tästä johtuen ikärajan nosto ei kasvattaisi kokonaisreserviä kuin muutamalla sadalla ihmisellä, jotka omaavat erityisen arvokasta osaamista.

Asiakirjoissa puolustusvoimien pääesikunnan perustelee, että Nato-jäsenyys lisää tarvetta sekä evp-henkilöstölle että kokeneille reserviläisille sekä Suomessa että ulkomailla.

Esimerkiksi kokeneita ja vaativissa tehtävissä toimivia reserviläiskouluttajia tarvitaan nyt paljon, ja entistä useampi yli 60-vuotias omaa edelleen erinomaiset toimintakyvyt.

Reserviläisliitto kertoo suhtautuvansa mahdolliseen ikärajan nostoon myönteisesti.

Suosittelemme sinulle