Hyppää sisältöön

Ugandan presidentti hyväksyi erittäin jyrkän homoseksuaalisuuden vastaisen lain

Yhdysvallat uhkaa jäädyttää avustukset ja investoinnit maahan, mikäli lakia ei kumota.

Ugandas president Yoweri Museveni
Ugandassa homoseksuaalisiin tekoihin ryhtymisestä voidaan tuomita jopa elinkautiseen. Presidentti Yoweri Museveni hyväksyi maanantaina kiistellyn lain. Kuva: EPA-EFE
STT,
Riikka Kajander

Ugandan presidentti Yoweri Museveni hyväksyi maanantaina kiistellyn homoseksuaalisuuden vastaisen lain, jota muun muassa Yhdysvallat, Euroopan unioni ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kiivaasti arvostelleet.

Ugandan parlamentti lievensi presidentin pyynnöstä lakiesitystä ennen presidentin hyväksyntää niin, että homoseksuaaliksi tunnustautuminen ei ole rikos. Sen sijaan homoseksuaalisiin tekoihin ryhtyminen pysyi edelleen rikoksena, josta voidaan tuomita jopa elinkautiseen.

Presidentti olisi halunnut myös, että lakiesityksestä poistetaan mainita kuolemanrangaistuksesta toistuvasti homoseksuaalisiin tekoihin syyllistyneiden kohdalla, mutta tähän parlamentti ei suostunut.

Uganda ei ole vuosikausiin pannut toimeen yhtään kuolemanrangaistusta.

– Tämä on hyvin synkkä ja surullinen päivä LGBTQ-yhteisölle, liittolaisillemme ja koko Ugandalle, sanoi ugandalainen ihmisoikeusaktivisti Clare Byarugaba.

Biden vaatii lain välitöntä kumoamista ja uhkaa sanktioilla

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi maanantaina pitävänsä Ugandan uutta lakia vakavana ihmisoikeusloukkauksena. Biden uhkaa, että Yhdysvallat katkaisee avustukset ja investoinnit Itä-Afrikan maahan.

Hän vaati uusien lakien välitöntä kumoamista.

– Homoseksuaalisuuden vastaisen lain säätäminen Ugandassa on traaginen yleismaailmallisten ihmisoikeuksien loukkaus, Biden sanoi lausunnossa.

– Kenenkään ei pitäisi joutua jatkuvasti pelkäämään henkensä puolesta tai joutumista väkivallan ja syrjinnän kohteeksi. Se on väärin, hän jatkoi.

Presidentti kertoo pyytäneensä kansallista turvallisuusneuvostoa arvioimaan, mitä laki merkitsee kaikilta osin Yhdysvaltain toiminnan osalta Ugandan suhteen, mukaan lukien aids-apu sekä muut avustusmuodot ja investoinnit.

Hän sanoi hallintonsa myös harkitsevan sanktioiden asettamista Ugandalle ja pääsyn estämistä Yhdysvaltoihin niiltä ihmisiltä, jotka osallistuvat ihmisoikeusrikkomuksiin ja korruptioon.

Suosittelemme sinulle