Hyppää sisältöön

Kosovon serbit ottivat yhteen poliisin ja Naton rauhanturvaajien kanssa – noin 25 rauhan­turvaajaa loukkaantunut

Kosovon serbit protestoivat albaanipormestareita. Noin 25 Naton rauhanturvaajaa on loukkaantunut yhteenotoissa mielenosoittajien kanssa.

Riikka Kajander

Serbit ottivat maanantaina yhteen Naton rauhanturvaajien ja poliisin kanssa protestoidessaan albaanipormestarien virkaanastumista vastaan Kosovon serbienemmistöisessä pohjoisosassa, kertovat uutistoimistot Reuters ja AP.

Nato-johtoinen KFOR-operaatio kertoo tiedotteessaan, että noin 25 Naton rauhanturvaajaa on loukkaantunut yhteenotoissa mielenosoittajien kanssa.

Mielenosoittajat heittivät tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua rauhanturvaajia päin. KFOR:n mukaan rauhanturvaajille on aiheutunut yhteenotoista esimerkiksi palovammoja ja murtumia.

Zvecanissa serbit yrittivät Reutersin silminnäkijähavaintojen mukaan tunkeutua kaupungintalolle.

AP:n mukaan Nato-joukot käyttivät kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja auttaessaan poliisisaattuetta väkijoukon läpi.

Nato-joukot ja Kosovon poliisi suojelivat hallintorakennuksia Zvecanin, Leposavicin, Zobun Potokin ja Mitrovican kaupungeissa, joissa pidettiin paikallisvaalit viime kuussa.

Maiden välillä jännitteitä

Serbit olivat boikotoineet vaaleja. Jännitteet laukesivat Kosovossa, kun albaanikaupunginjohtajia valittiin virkoihin serbienemmistöisellä alueella.

Mielenosoittajat ovat pyrkineet estämään, etteivät kaupunginjohtajat pääsisi aloittamaan työtään Pohjois-Kosovossa.

Perjantaina Serbian presidentti Aleksandr Vucic määräsi armeijan täyteen valmiustilaan ja siirsi yksiköitä lähemmäs Kosovon rajaa.

Rauhanturvaajat ovat muodostaneet mellakkakilvistä rintaman ja yrittävät hallita mielenosoittajia. Osa mielenosoittajista makaa maassa.
Mielenosoittajat heittivät tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua rauhanturvaajia päin. Kuva: AFP

Yhdysvallat varoitti Kosovoa perjantaina siitä, että albaanipormestarien asettaminen virkaan ilman asukkaiden tukea vaikeuttaa Kosovon ja Serbian välisiä suhteita entisestään.

Serbian suhteet Serbiasta vuonna 2008 itsenäistyneeseen Kosovoon ovat jännitteiset. Maiden välillä on jatkuvasti kiistaa siitä, miten maat kohtelevat toistensa kansalaisia. Serbia ei ole edelleenkään tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Kuuntele Maailmanpolitiikan arkipäivää: Serbian sydän sykkii Venäjälle Ukrainan sodankin aikana.

Mitä ajatuksia artikkeli herättää? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme