Pikajuoksija Samuli Samuelsson kritisoi toukokuussa Suomen Urheiluliittoa siitä, että Suomen pikaviestijoukkue olisi joutunut maksamaan yhteensä 1 600 euroa osallistumisesta Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Tapahtuma pidettiin viime viikonloppuna Kööpenhaminassa, mutta Suomen miesten 4 x 100 metrin viestijoukkuetta ei viivalla nähty.
Syynä oli se, että joukkueeseen valituilla Santeri Örnillä ja Eljas Aallolla oli terveysmurheita. PM-kisa olisi ollut pikaviestijoukkueille tärkeä näyttöpaikka kesällä 2024 pidettäviä Rooman EM-kisoja varten.
EM-kisat pidetään olympiavuonna poikkeuksellisesti jo kesäkuun alussa, joten näyttöjen antaminen tämän vuoden puolella on tärkeää. Euroopan yleisurheiluliitto ei ole vielä julkaissut tulosrajoja, mutta viestin rankingsysteemiä varten jokainen joukkue tarvitsee kaksi kilpailua. Ne pitää olla juostuna karsinta-ajan aikana.
Samuelssonin noin kuukauden takaiset lausunnot puhuttivat. Suomen Urheiluliitto peri jokaiselta maajoukkueeseen nimetyltä urheilijalta omavastuusosuuden kisamatkan kustannuksista.
Viime kesänä 100 metrin SE:n 10,16 juossut Samuelsson sanoo, että jotkut tulkitsivat hänen kommenttejaan väärin.
– Aika monelta unohtui, etten kritisoinut sitä, että henkilökohtaisiin lajeihin osallistuvilta pyydetään omavastuuosuus. Liiton budjetissa oli tällainen tarve ja tämä tuli uutena kisana.
– Kritisoin viestijoukkueen omavastuuta. Meillä on tänä vuonna vain yksi yritys saada rankingiin tulos. Se on Puolassa juhannuksena (Euroopan joukkuemestaruuskisat). Pointti oli, että olisimme joutuneet laittamaan joukkueena 1 600 euroa omaa rahaa.
Samuelssonia harmittaa myös, että pikaviestijoukkue ei saanut Kööpenhaminaan lopulta ollenkaan joukkuetta.
– Jäi huono fiilis siitä, ettemme saaneet tervettä joukkuetta. Oli varamies, joka ei myöskään pystynyt terveydellisistä syistä osallistumaan. Olimme Teneriffalla hyvässä kunnossa ja odotukset olivat korkealla. Nyt se jäi juhannukseen, Samuelsson harmittelee.
Ruotsi-ottelu kelpaa EM-näytöksi
Samuelsson on siinä käsityksessä, että kesän lopussa pidettävässä Ruotsi-ottelussa ei voi antaa pikaviestinäyttöä EM-kisoja varten.
– Siinä ei ole tarpeeksi maita. Pitäisi olla yksi maa lisää. En osaa sanoa, miten ne kiekurat menevät näissä viestijutuissa. Vaikka yrittäisi kaivaa tietoa jostain, en löydä mistään selvää tietoa.
Suomen Urheiluliiton general managerin Jani Tanskasen mukaan Ruotsi-ottelu kelpaa näyttökisaksi.
– Euroopan yleisurheiluliitto ei ole julkaissut vielä karsintasysteemiä. Kansainvälinen viestikilpailu vaatii sitä, että pitää olla vähintään kahden maan joukkueet juoksemassa. Tarkistin tämän EAA:n säännöistä, mikä on ollut käytössä esimerkiksi Münchenin EM-kisoihin, Tanskanen sanoo.
Tanskanen sanoo, että mahdollisuuksien mukaan kolmas näyttökisakin järjestyy tänä kesänä.
Koska EM-kisat ovat jo 2024 kesäkuun alussa, näyttömahdollisuuksia on ensi vuoden puolella vähän. Yksi vaihtoehto on keväällä Bahamalla pidettävät viestijuoksun MM-kisat.
– Toki tänä kesänä pitää juosta kovaa, jotta Suomi saa sinne kutsun. Sitten on mahdollisesti PM-kisat, jos se on ensi keväänä aikaikkunassa ja järjestetään. Tämä oli nyt pilottikisa.
– Tänä vuonna on varmuuden vuoksi hyvä tehdä riittäviä näyttöjä, sillä ensi kevät on tosi lyhyt kaikissa lajeissa, Tanskanen muistuttaa.
Euroopan joukkuemestaruuskisoihin on alle kuukausi aikaa. Samuelssonin mukaan on epävarmaa, saako Suomi iskukykyisen joukkueen viivalle terveystilanteesta johtuen.
– Ymmärtääkseni mitään hirveän vakavaa kaikilla ei ole, mutta en voi tietenkään toisten puolesta puhua. Uskon, että saamme Puolaan ihan hyvän joukkueen kasaan, Samuelsson toteaa.
”Tuli viestejä, että ulostuloni oli jopa törkeä”
Samuelsson myöntää, että hänen aiemmat kommenttinsa omavastuuosuuksista saivat aikaan paljon keskustelua. Hän kertoo saaneensa viestejä muun muassa monilta muiden lajien urheilijoilta.
– Tuli paljon viestejä siitä, että on tiettyjä lajeja, joissa urheilijat menevät arvokisoihin täysin omalla vastuulla ja paljon isommilla summilla. Tuli paljon viestejä siitä, että ulostuloni oli jopa törkeä tässä asiassa.
– Siinä ehkä kaikkien lajien urheilijat eivät ymmärrä yleisurheilun puolta tässä asiassa. Yleisurheilussa puhutaan paljon isommasta organisaatiosta kuin hevosurheilu- tai rugbyliitto. Oli myös ihmisiä, jotka ymmärsivät tämän ulostulon.