Hyppää sisältöön

Maailmanennätyksen työntänyt Ryan Crouser koki ahaa-elämyksen maatilansa ladossa joulukuisena iltana – ”Yhtäkkiä rinki tuntui valtavalta”

Yhdysvaltalainen kuulantyöntäjä Ryan Crouser arvioi, että muutos tekniikassa mahdollistaa 24 metrin rajan rikkomisen jopa jo tänä kesänä. Crouser työnsi viikonloppuna ME-tuloksen 23,56.

Ryan Crouser pukkasi ensimmäisenä ihmisenä kuulaa yli 23,5 metriä. Hän ei pelkää puhua jo 24 metrin haamurajasta.
Ryan Crouser pukkasi ensimmäisenä ihmisenä kuulaa yli 23,5 metriä. Kuva: Katharine Lotze/Getty Images
Atte Husu

– Se ei ollut mikään tavanomainen joulukuinen lauantai-ilta.

Kuulantyönnössä rajoja rikkova Ryan Crouser palaa välittömästi ajassa puoli vuotta taaksepäin. Crouser asuu Porin kokoisessa Fayettevillen kaupungissa, Arkansas'n osavaltiossa, jossa hänellä on maatila.

Maatilalta löytyvässä ladossa Crouserilla on kuularinki, jossa hän harjoittelee tekniikkaansa työntämällä rautapalloa kattoon kiinnitettyyn pressuun. Crouser, 30, tunnetaan tekniikkaansa jatkuvasti kehittävänä kilpailijana, joka on työntänyt ladossaan satojatuhansia toistoja.

Viime joulukuussa Crouser koki kuitenkin olevansa jonkin erityisen äärellä.

– Eräänä lauantai-iltana noin kello kymmenen illalla minulla välähti, pitäisikö minun lisätä työntööni eräänlainen ristiaskel. Sen avulla saisin pidennettyä pyörähdyksen kääntösädettä, jolla voisin saada työntöön lisää kiihtyvyyttä, 201-senttinen ja 140-kilonen Crouser muistelee.

– Kun kokeilen uusia asioita, rinki tuntuu yleensä pieneltä. Jotkut viritelmät ovat olleet lupaavia, mutten ole kokenut, että pystyisin toistamaan huipputyöntöjä tasaisesti. Mutta kun testasin ristiaskelta ensimmäisen kerran, ensimmäinen tunne oli wau! Yhtäkkiä rinki tuntui valtavalta, Crouser kertoo.

Yle Urheilu on pyytänyt Crouserin haastatteluun maanantai-illaksi. Syy löytyy lauantailta, jolloin yhdysvaltalainen keräsi oivalluksensa ensimmäisiä hedelmiä Kaliforniassa. Crouser paransi omissa nimissään ollutta maailmanennätystä 19 senttiä lukemiin 23,56.

Ryan Crouser poseeraa tulos taulun edessä.
Ryan Crouser poseerasi ME:tä näyttävän tulostaulun vieressä. Kuva: Getty Images

Erikoista tuoreessa ME-työnnössä oli, että se syntyi ikään kuin puolivahingossa.

– Kun tein edellisen ME:n (23,37) vuonna 2021 Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa, olin valmistautunut työntämään pitkälle juuri siellä. Tämä tulos tuli kesken kovan harjoituskauden, joka jatkuu vielä viikkoja, Crouser kertoo.

ME sivuseikka

Maailmanennätys asettuu entistä hurjempiin mittasuhteisiin, kun huomioidaan Crouserin Kaliforniassa työntämä sarja: 23,23 - 23,31 - 22,94 - 23,56 - 22,80 - 22,86.

Crouserin kuuden työnnön keskiarvo oli siis 23,12.

– Tasaisuus lämmittää mieltäni vielä enemmän kuin ME. Se kertoo, että uusi tekniikkani on nostanut perustasoani.

Crouserin Westwoodin kentällä työntämä keskiarvo 23,12 on lukemana tismalleen sama, jonka edellinen ME-mies Randy Barnes työnsi vuonna 1990 tismalleen samaisella kentällä.

Sen sijaan Barnes työnsi 33 vuotta sitten ME:nsä kentän sisäradan ringillä, kun Crouser pukkasi ennätyksensä kentän ulkopuolelle rakennetulla kuulapaikalla, 200 metrin starttipaikan takana.

Näin 7,26 kiloa painava rautapallo irtoaa Crouserin kädestä.
Kuva: Katharine Lotze/Getty Images

Crouser kertoo saaneensa valita työntöpaikan, johon ME-laaki ei meinannut mahtua: kilpailualueen rajannut päätyseinä oli Crouserin mukaan tasan 24 metrin päässä ringin reunasta.

– Järjestäjät kysyivät minulta kaksi viikkoa sitten, onko tämä tosiaan se paikka, jossa haluan kilpailla. Tiedustelun syy oli nimenomaan 24 metrin päässä oleva seinä. Vastasin, että jos työnnän yli 24 metriä, silloin puhutaan erittäin hyvästä ongelmasta.

Päätavoitteena MM-kulta

Crouser nimeää kesän päätavoitteekseen puolustaa viime vuonna Eugenessa voittamaansa MM-kultaa. Siihen tarjoutuu mahdollisuus elokuussa, kun Budapest isännöi yleisurheiluhistorian 19. MM-kilpailuja. Tavoitteeseen liittyy myös sivujuoni.

– Haluan voittaa kultaa omalla ennätykselläni, Crouser sanoo.

Joe Kovacs, Ryan Crouser ja Josh Awotunde juhlivat Yhdysvaltain kolmoisvoittoa Eugenen MM-kisoissa viime heinäkuussa.
Joe Kovacs, Ryan Crouser ja Josh Awotunde juhlivat Yhdysvaltain kolmoisvoittoa Eugenen MM-kisoissa viime heinäkuussa. Kuva: Hannah Peters/Getty Images

Hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari kuvailee lähtötilannettaan kesään kutkuttavaksi. Tunne on ollut jatkuvasti läsnä joulukuun lauantai-illan ahaa-elämyksen jälkeen.

– Kun olin tajunnut olevani jonkin merkittävän jäljillä, tein välittömästi muistiinpanoja ja merkitsin liidulla rinkiin jalkojeni lähtöpaikat. Tein heti perään 15–20 työntöä, jotka vain lisäsivät intoani.

– Sunnuntain lepopäivän jälkeen menin maanantaina sisähalliin ja päätin harjoituksen tekemällä 10–15 työntöä uudella tekniikallani. Tulokset olivat alkuun vaihtelevia, mutta olen hakenut puolen vuoden aikana työntöihini pääosin vain tasaisuutta. Lauantai oli ensimmäinen kerta, kun kaikki suoritukset pysyivät kisassa kasassa.

Suosittelemme sinulle