Kosovossa yli 30 kansainvälistä rauhanturvaajaa haavoittui maanantaina yhteenotossa serbialaisten mielenosoittajien kanssa, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.
Nato-johtoiset Kfor-kriisinhallintajoukot sanoivat lausunnossaan, että sotilaat saivat yhteenotossa murtumia ja palovammoja, jotka johtuivat palopommeista. Haavoittuneiden kerrottiin kuuluvan italialaisiin ja unkarilaisiin joukkoihin.
Unkarin puolustusministeri Kristóf Szalay-Bobrovniczky kertoi Facebookissa, että loukkaantuneiden joukossa oli yli 20 unkarilaista sotilasta. Ministerin mukaan seitsemän unkarilaissotilasta oli loukkaantunut vakavasti, mutta heidän tilansa on vakaa.
Serbimielenosoittajat vastustivat viimeaikaisia albaanipormestarien nimityksiä Kosovossa ja vaativat näiden virasta poistoa.
Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoi 52 serbialaisen loukkaantuneen yhteenotossa.
Kforin mukaan mielenosoittajat tekivät provosoimattoman hyökkäyksen rauhanturvajoukkojen kimppuun. Nato tuomitsi jyrkästi Kfor-joukkoihin kohdistuneet väkivaltaisuudet.
– Väkivallan on loputtava välittömästi. Kehotamme kaikkia osapuolia pidättäytymään toimista, jotka kiristävät jännitteitä entisestään, ja käymään vuoropuhelua, Nato sanoi lausunnossaan.
EU:n ulkosuhteiden korkea johtaja Josep Borrell kirjoitti Twitterissä EU:n tuomitsevan väkivaltaisuudet.
– EU kehottaa Kosovon viranomaisia ja mielenosoittajia purkamaan tilanteen välittömästi ja ehdoitta, Borrell sanoi.
Italian ulkoministerin Antonio Tajanin mukaan yhteenotossa haavoittui yksitoista italialaissotilasta, joista kolmen vammat ovat vakavia. Yksikään italialaissotilaista ei Tajanin mukaan kuitenkaan ole hengenvaarassa.
Serbian asevoimat valmiustilassa mielenosoitusten vuoksi
Serbian asevoimat määrättiin viime viikolla valmiustilaan ja serbialaisjoukkoja lähetettiin Kosovon vastaiselle rajalle Pohjois-Kosovon mielenosoitusten vuoksi. Kosovon poliisi otti perjantaina yhteen serbimielenosoittajien kanssa useilla paikkakunnilla Kosovon pohjoisosassa.
Kfor-operaation tehtävänä on estää vihamielisyydet ja taata rauha Kosovossa. Suomi on osallistunut Kfor-operaatioon vuodesta 1999 lähtien.
Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta helmikuussa 2008. Maan itsenäisyyden on tunnustanut vajaat 120 valtiota, mukaan lukien Suomi, mutta eivät kuitenkaan Venäjä, Kiina tai Serbia eivätkä EU:n jäsenistä esimerkiksi Espanja ja Kypros. YK:n jäseneksi Kosovo ei ole päässyt.