Hyppää sisältöön

Kommentti: Suomalaistähtien Dallas katkesi rumalla tavalla – kesällä edessä tärkein peli

Dallas ei kyennyt lopulta haastamaan Vegasia lainkaan NHL:n läntisen konferenssin finaaleissa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Besvikna spelare på Dallas bänk.
Vegasin myllytys veti Dallasin pelaajat apeiksi. Kuva: Jerome Miron-USA TODAY Sports
Ylen NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä
Tommi SeppäläYle Urheilun NHL-toimittaja
Avaa Yle-sovelluksessa
Kuuntele uusin Ikan änäri -podcast.

Dallas Starsin ei tarvitse kesälomalla jossitella.

Joukkueen kyykkäykset läntisen konferenssin finaalisarjassa olivat käsittämättömiä. Vaikka lopputulos oli säädyllinen tappio voitoin 2–4, totuus lukujen takaa oli tylympi – etenkin mitä tuli kotikentällä pelaamiseen.

Tiistaiaamuna hämmentävä 0–6-tappio sai leuat tippumaan lattiaan. Sarjassa kolme ensimmäistä peliä hävinnyt Dallas kampesi kahdella kovalla voitolla mukaan kamppailuun loppuottelupaikasta, mutta lopulta tarjolla oli vain mauton pannukakku.

Vegas murjoi Dallasin ja eteni NHL:n finaaleihin.

Eikä tiistain kyykkäys ollut ainoa laatuaan.

Kuusi päivää aiemmin se hävisi kotijäällään 0–4.

Dallasin kolmen kotiottelun yhteismaalit kirjattiin lukemin 12–3 Stanley Cupin loppuotteluihin edenneen Vegasin eduksi.

Etenkin tiistaina tarjolla oli Dallasilta kauden tärkeimmässä paikassa totaalinen ohipeli. Taistelu oli ohi vartissa, kun vierasjoukkue takoi taululle 3–0-lukemat. Kahteen erään ei Dallasille kirjattu viidellä viittä vastaan ensimmäistäkään maalipaikkaa parhaasta maalintekosektorista.

Vegas osoitti tylyllä tavalla, miten kova ja rutinoitunut pudotuspelijoukkue se on.

Kärki katkesi ja sitten meni kaikki

Dallas kaatui ottelusarjassa lopulta kovaa ja korkealta kärkipelaajiensa johdolla. Roope Hintzin johtama ykkösketju väläytteli siellä täällä ja teki jonkun tärkeän maalinkin, mutta kokonaisuutena ketju ei päässyt edellisiltä kierroksilta tuttuun lentoon. Vegasin avainpelaajat olivat Dallasin vastaavia parempia.

Dallasin kompastuskiveksi nousi pelaaminen viidellä viittä vastaan. Sen ylivoimapeli toimi hyvin, mutta tasaviisikoin se ei ollut lähelläkään Vegasia. Tähtipaitojen tärkeimmistä pelaajista yksikään ei voittanut peliään viidellä viittä vastaan – ja, kun kärki katkesi, viimeinenkin toivo meni.

Esimerkiksi joukkueelleen täysin korvaamaton Miro Heiskanen päätyi olemaan tilastoissa totaalisen väärällä puolella peliä, eikä usein omasta syystään. Yhtä kaikki Heiskasen ollessa jäällä Dallas hävisi pelinsä viidellä viittä vastaan maalein 4–12. Parhaan puolustavan puolustajan, Esa Lindellin saldo oli 2–7.

Miro Heiskanen yrittää riistää kiekkoa William Carrierilta.
Miro Heiskanen vaikeuksissa William Carrierin kanssa joukkueiden kuudennessa kohtaamisessa. Kuva: Richard Rodriguez / Getty Images

Dallasin kärkiketju hävisi niin ikään pelinsä eikä takaa löytynyt tukea. Esimerkiksi 9,85 miljoonan dollarin sopimuksella operoiva Tyler Seguin ei ollut jäällä yhdenkään Dallasin viidellä viittä vastaan tekemän maalin aikana. Omissa sen sijaan ropisi seitsemän kertaa.

Eikä ylivoimapelistä ollut pelastajaksi. Kolmessa viimeisessä ottelussa tuomarit pitivät pillin tiukasti taskussa ja esimerkiksi viidennessä pelissä Dallas ei saanut yhtäkään ylivoimamahdollisuutta – yhteensä kolmen viimeisen pelin saldo oli neljä ylivoimapeliä.

Sarja ratkottiin – kuten pitääkin – viidellä viittä vastaan pelaten, eikä Dallasilla ollut siinä taistossa palaakaan. Puutteet Dallasin pelaamisen rakenteessa tulivat tylyllä tavalla esiin päättyneessä sarjassa, minkä seurauksena pelaajat päätyivät toistuvasti niin sanotusti väärälle puolelle peliä ja tilanteita.

Kesällä edessä isoin peli

Dallas on kaikesta huolimatta monin paikoin hyvässä vaiheessa oleva seura, jolla pitäisi olla edessään mainio tulevaisuus.

Toisaalta samaan aikaan Dallasilla on pöydällä muutamia tärkeitä kysymyksiä liittyen joukkueen rakenteeseen. Kuluva kevät osoitti tylyllä tavalla, ettei joukkue ole vielä riittävän syvä ja laadukas voittamaan Stanley Cupia.

Ja nyt puhumme kokoonpanon jokaisesta kohdasta maalivahdista hyökkääjiin.

Dallasilla onkin edessään kova kesä. Kuudelta hyökkääjältä sekä yhdeltä puolustajalta loppuu sopimus ja rahaa on käytössä vain seitsemisen miljoonaa. Sillä rahalla Stars ei pysty rakentamaan kahta Stanley Cup -tason pohjaketjua puolustuskaluston välttämättömästä vahvistamisesta puhumattakaan. Laadukas kakkosvahtikin pitäisi jostakin kaivaa.

Mistä siis rahaa?

Aiemmin mainitun Tyler Seguinin tilanne alkaa olla seuralle kestämätön. Kanadalaissentterin 9,85 miljoonan caphit ei vastaa lähimainkaan tämän pelillistä tasoa. Toisaalta hänellä on sopimuksessaan kaikenlaisen siirtelyn estävä pykälä. Ilman pelaajan suostumusta mitään ei voi tehdä. Eikä rahaa pysty käyttöön muualtakaan kokoonpanosta juuri kaivamaan.

Tyler Seguin kuvassa.
Seguin käy Dallasille kalliiksi. Kuva: NHLI via Getty Images

Kunnia Vegasille – jääkö Suomelle taas luu käteen?

Dallasin liiallisen ruoskimisen sijaan kunnia pitää antaa sinne, minne se kuuluu. Vegas osoitti, ettei se ollut neljättä kertaa konferenssifinaalivaiheessa viiden vuoden aikana suotta. Kasinokaupungin ritarit on todella laadukas, syvä, rutinoitunut ja kovaotteinen joukkue nelosketjua ja kolmatta puolustajaparia myöten.

Kevään sensaatiomaalivahti Adin Hill loistaa viimeisenä lukkona maalinsuulla.

Suomalaisittain Vegasin eteneminen loppuotteluun ei ollut sitä, mitä lääkäri oli määrännyt. Kolmen suomalaisen ykkössentterin konferenssifinaalihuuma hyytyi nopealla tahdilla niin, että finaaleissa nähdäänkin vain yksi suomalaisjoukkue, Aleksander Barkovin, Anton Lundellin, Eetu Luostarisen ja Tuomo Ruudun edustama Florida.

Stanley Cup on kiertänyt Suomea tiukasti viime vuotta lukuun ottamatta – ei kai taas?

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 31.5. klo 23 asti.

Aleksander Barkov.
Aleksander Barkovin kipparoima Floridan on kovan haasteen edessä. Kuva: Getty Images

Suosittelemme sinulle