Hyppää sisältöön

Sokerin hinta pomppasi, mutta kahvi halpeni selvästi – katso Ylen ruokakoneesta, paljonko juhlatarjoilut kallistuivat vuodessa

Kustannusten nousu rokottaa entistä rajummin valmistujaisjuhlien budjetteja, mutta juhlatarjoilujen sisältöön hintojen nousu vaikuttaa vain vähän.

Rengon pitopalvelun toimitusjohtaja Elina Jokinen seisoo keittiössä ja katsoo nauraen kameraan.
Asiakkaat tietävät, että elintarvikkeiden hintojen nousu on vaikuttanut myös pitopalveluiden hinnoitteluun, sanoo Rengon Pitopalvelun toimitusjohtaja Elina Jokinen. Kuva: Dani Branthin / Yle
Timo Leponiemi,
Elina Rantalainen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tarjoilija Riina Tuominen rikkoo kananmunia kuin liukuhihnalla. Niitä tarvitaan kymmeniin täytekakkuihin, joita Rengon pitopalvelussa Hämeenlinnassa leivotaan tulevaa valmistujaisviikonloppua varten.

Vaikka kananmunat, kuten muutkin elintarvikkeet, ovat kallistuneet vuodentakaisesta jopa kymmeniä prosentteja, kakkuja kysytään vähintään entiseen tahtiin.

Rengon pitopalvelun toimitusjohtaja Elina Jokinen kertoo, ettei kaiken kallistuminen ole vähentänyt juhlatarjoilujen kysyntää. Ihmiset haluavat juhlia, maksoi, mitä maksoi.

– Ihmiset tietävät, että kulut ovat kasvaneet, eivätkä ole yllättyneet siitä, että meidänkin hinnat ovat nousseet.

Kasvisvaihtoehdot jyräävät kallistuneen kalan

Esimerkiksi savukala ja leikkeleet ovat nyt parikymmentä prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten. Erityisesti kalan kallistuminen näkyy jonkin verran pitopalveluiden tilauksissa.

– Kasvisvaihtoehdot ovat nostaneet päätään. Lihapullia menee edelleen, mutta kalliimmista raaka-aineista, kuten kalasta, saatetaan tinkiä, Jokinen kertoo.

Rengon pitopalvelun tarjoilija Riina Tuominen pitää kaataa täytekakkutaikinaa pöydällä olevaan vuokaan.
Kymmeniin täytekakkuihin tarvitaan satoja kananmunia. Rengon Pitopalvelun Riina Tuomisella riittää kakkujen tekemistä, kun ylioppilas- ja muut valmistujaisjuhlat ovat lauantaina. Kuva: Dani Branthin / Yle

Myös erilaiset ruokaisat salaatit ovat Jokisen mukaan suosittuja, eikä lämpimiä ruokia tarjota välttämättä lainkaan.

Kahvia kehtaa nyt santsata

Myös juomapuolella hintojen nousu koettelee juhlaväkeä. Miedot alkoholijuomat ja virvoitusjuomat ovat kallistuneet muutamasta prosentista lähes kymmeneen.

Alkon viestinnästä kerrotaan, että kuohuviinituoteryhmässä hinnat ovat nousseet 2,7 prosenttia tämän vuoden aikana. Alko ei kuitenkaan avaa yksittäisten tuotteiden hintojen muutoksia vedoten tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden periaatteeseen. Vuonna 2022 Alkon myydyin tuote kuohuviinituoteryhmässä oli tuote nimeltä Codorníu Clásico Cava Sec Organic. Alkon verkkokaupassa 0,75 litran pullo kyseistä kuohuviiniä maksaa tällä hetkellä 10,99 euroa.

Sen sijaan kahvia kehtaa nyt santsata, sillä aiemmin voimakkaasti kallistuneen kahvin hinta on pudonnut liki kymmenen prosenttia. Puolen kilon Juhla Mokka -paketti maksaa nyt noin kuusi euroa.

Kustannusten nousu tuntuu

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että ruokapalveluiden hintojen nousun tausta on nyt erilainen kuin aiemmin. Aiemmin yrityksillä oli mahdollisuus nostaa hintoja, kun niillä meni hyvin. Nyt hintojen nostoon on pakottanut kustannusten nousu.

– Kaikki maksaa enemmän, raaka-aineet, työntekijöiden palkat ja kuljetuskustannukset. Lisäksi alaa rasittaa työntekijäpula. Koronan jälkeen alalta on lähtenyt työntekijöitä. Työvoimapula tuntuu etenkin sesonkitöissä, kuten pitopalveluissa, toteaa Timo Lappi.

Suosittelemme sinulle