Hyppää sisältöön

THL: Kotihoitokäynnit ovat vähentyneet, vaikka yhä useampi on palvelujen tarpeessa – iäkkäitä asiakkaita eniten Kainuussa

Suurin osa iäkkäistä saa palvelunsa nykyisin kotihoidosta, jonka käyntimäärät ovat THL:n mukaan tähän asti joka vuosi kasvaneet.

Happisaturaatiota mitataan sormesta kotona.
Lähes kolmannes 85–94-vuotiaista sai viime vuonna kotihoidon palveluita säännöllisesti. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Tiia Korhonen

Kotihoitoa säännöllisesti saavien määrä on vähentynyt, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Viime vuonna 114 000 ihmistä sai kotihoidon palveluja säännöllisesti. Se on noin kolme prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna. THL:n mukaan tähän asti kotihoidon käyntimäärät ovat kasvaneet joka vuosi.

Suurin osa iäkkäistä saa palvelunsa nykyisin kotihoidosta. THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaan mukaan kotihoidon käyntien määrä laski viime vuonna yli kahdella miljoonalla edellisvuodesta. Tämä vastaa kolmen viikon käyntien määrää. Kehusmaa pitää tilannetta hälyttävänä ja toteaa, että merkittävä osa kotihoidon palveluista on jäänyt saamatta.

– Samalla suuret ikäluokat ovat siirtymässä kotihoidon käyttöikään. Tilastoseuranta osoittaa, että hyvinvointialueiden on kyettävä nostamaan merkittävästi tuotetun kotihoidon määrää, Kehusmaa sanoo THL:n tiedotteessa.

Eniten säännöllisen kotihoidon palveluja saavia oli 85–94-vuotiaiden ikäryhmässä, joista kolmannes sai säännöllisen kotihoidon palveluita.

Hyvinvointialueista tämän ikäisten asiakkaiden osuus oli suurin Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla, 40 prosenttia. Päijät-Hämeen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla osuus oli pienin, 22 prosenttia.

95 vuotta täyttäneistä säännöllisen kotihoidon palveluita saivat eniten Kainuun hyvinvointialueella asuvat, 73 prosenttia.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle