Hyppää sisältöön

Poliisilta tiukka viesti juopottelevien teinien vanhemmille: ”Te olette ne maailmaan halunneet – jatkakaa nyt kasvattamista”

Kesällä lisääntyvä nuorten juhliminen näkyy paikoin piikkinä lastensuojeluilmoituksissa. Ilmoitukset kuormittavat viranomaisia, jotka joutuvat arvioimaan niiden kiireellisyyttä.

Ankkuri-tiimissä toimiva vanhempi konstaapeli Pyry Luomala Pohjanmaan poliisista muistuttaa vanhempia siitä, että lasten ja nuorten tekemisistä olisi hyvä olla perillä.
Sari Möller,
Mirva Ekman

Perjantaina alkuillasta Seinäjoen Tanelinlammella on rauhallista.

Nuorten suosima kokoontumispaikka alkaa vilkastua vasta, kun joku jää kiinni viritetystä moposta. Nyt niin on käynyt.

Puskaradio toimii, ja nuoria alkaa virrata paikalle mopoautoilla ja koppimönkijöillä.

– Tultiin tukemaan kaveria, kun se kärähti.

Yksi nuorista kertoo narahtaneensa itsekin samasta asiasta.

– Tuli 3 000 euron vakuutusmaksu. Kortti ja kilvet lähti.

Nuoria on haastateltu anonyymisti heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Tänä viikonloppuna jopa satojen alaikäisten odotetaan kokoontuvan Tanelinlammelle juhlimaan kesäloman alkamista.

Aiempina vuosina koulujen päättyminen on näkynyt Seinäjoella piikkinä lastensuojeluilmoitusten määrässä: mopo karkaa alaikäisiltä muutenkin kuin virittämällä.

Kaupunki on huolissaan siitä, että nuoret tekevät ensikokeilunsa väkevillä viinoilla. Poliisi puolestaan varautuu siihen, että päättäjäisviikonloppuna ”jalattomia” ensikokeilijoita löytyy yön pimeinä tunteina useampiakin.

Myös kouluissa on reagoitu. Kuudesluokkalaisten ja yläkoululaisten vanhemmille lähetettiin Wilman kautta viesti, jossa toivotaan, että vanhemmat puhuisivat lapsille väkevien juomisen vaaroista.

Sama huoli eli väkevien käytön lisääntyminen suhteessa miedompiin alkoholijuomiin on noussut esiin myös Lounais-Suomessa.

Tehovalvonta osin ilmoitusten kasvun takana

Lastensuojeluilmoituksia tehdään koulujen päättyessä monessa kaupungissa tavallista enemmän, mutta kaikkialla trendi ei näy.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen ohessa toimivan Ankkuri-tiimin mukaan ilmoituksia alaikäisten päihteidenkäytöstä kirjataan päättäjäisviikonloppuna huomattavasti tavanomaisia viikonloppuja enemmän. Osaltaan tämä selittyy sillä, että myös valvontaa on tehostettu.

Tampereella viime kesäkuun alussa päihteiden käyttö näkyi lievänä piikkinä, joita on muutama vuoden sisään. Piikkejä tulee esimerkiksi syysloman tienoilla ja joulun alla. Tampereella ilmoitusmäärä vaihtelee viikoittain melkoisesti, mutta käyrä näyttää kesää kohti laskevan.

Myöskään esimerkiksi Kokkolassa kesäkuukaudet eivät tuo hyppäystä lastensuojeluilmoituksiin.

Seinäjoella koulujen päätösviikonlopun tapahtumista kirjattiin viime vuonna 48 ilmoitusta eli selvästi enemmän kuin keskimääräisellä viikolla. Alaikäisen päihteidenkäyttö oli syynä joka neljännessä tapauksessa.

Ankkuripoliisi, vanhempi konstaapeli Pyry Luomala Pohjanmaan poliisista seisoo Tanelinlammella Seinäjoella.
Ankkuri-poliisi, vanhempi konstaapeli Pyry Luomala Seinäjoelta toivoo, että vanhemmat liikkuisivat siellä, missä nuoretkin. Hän muistuttaa, että viranomaiset eivät kiertele kasvattamassa lapsia, vaan huolehtimassa siitä, ettei kellekään satu mitään pahempaa. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Tuoreen Seinäjoen kaupungin toteuttaman kyselyn mukaan lähes jokainen siihen vastannut nuori on nähnyt alaikäisten alkoholin käyttöä tai tupakointia.

Seinäjoella koulun pihalla mopoautolla pärräävät nuoret kertovat, että päihteitä on helppo saada. Somen kautta löytää ”aika vaivatta” alkoholia, tupakkaa, nuuskaa ja sähkötupakkaa.

– Snäpistä saa melkein mitä vaan. Siellä on usein ihan samanikäisiäkin, jotka myyvät. Tiedetään useampikin välittäjä.

Ilmoituksia tehtiin viime vuonna lähes joka kymmenennestä lapsesta

Lastensuojeluilmoituksia tehdään koko ajan enemmän: viime vuosina niiden määrä on kasvanut koko maassa yli kymmenentuhannen vuosivauhtia.

Viime vuonna ilmoitus tehtiin noin yhdeksästä prosentista alle 18-vuotiaista, kun kymmenen vuotta aiemmin osuus oli vajaat kuusi prosenttia.

Alueiden välillä on eroja: 70 000 asukkaan Seinäjoella lastensuojeluilmoituksia tehtiin vajaat 2 200, mutta lähes samankokoisessa Vaasassa 500 vähemmän. Alle 50 000 asukkaan Kokkolassa niitä kirjattiin lähes 3 000.

Eroja selittävät osaltaan eriävät käytännöt siinä, miten alueilla on opastettu ja viestitty lastensuojeluilmoitusten tekemisestä, arvioi kehittämispäällikkö Laura Yliruka Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Mopon virittäminen on yksi asioista, josta poliisi voi harkintansa mukaan tehdä myös lastensuojeluilmoituksen.

Mönkijällä liikkuva poliisi keskustelee toimittajan kanssa.
Vanhempi konstaapeli Ari Jussila Pohjanmaan poliisista kertoi perjantai-illan olleen rauhallinen - ensimmäinen alaikäistä koskenut tehtävä tuli kohdalle vasta hieman ennen työvuoron loppua. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Lisää: Lähes jokainen Pohjanmaalla tarkastettu mopo on viritetty – liian ärhäkällä mopolla ajavista alaikäisistä tehdään aina lastensuojeluilmoitus

Virittäminen on laitonta, ja ennen kaikkea kyse on turvallisuudesta, sanoo vanhempi konstaapeli Ari Jussila Pohjanmaan poliisista.

Seinäjoen Tanelinlammella kiinni jääneen mopon todellista nopeutta Jussila ei halua edes kertoa.

– Mopoa oli viritetty rajusti, eli se meni jo kevytmoottoripyörästä, Jussila sanoo.

Hyvät ja huonot puolensa

Ilmoitusten lisääntyminen on lastensuojelun näkökulmasta kaksipiippuinen juttu, kuvaa Yliruka alan näkemyksiä.

– Kentällä koetaan todella hyväksi se, että yhteyttä otetaan matalalla kynnyksellä, mutta samalla se tietysti kuormittaa. Kirkkainta ideaa tähän ei ehkä ole löytynyt, vaan siinä on vielä kehityskohta.

Ammattilaiset ovat harjaantuneet sen seulomisessa, mihin tapauksiin pitää tarttua ensimmäisenä. Lastensuojeluilmoitus viritetyllä mopolla ajaneesta tai puistossa alkoholia nauttineesta alaikäisestä ei välttämättä kuulu siihen joukkoon, sanoo Yliruka.

Lastensuojeluilmoituksista ison osan tekevät viranomaiset, jotka tuntuvat tietävän velvollisuutensa. Siinäkin voi THL:n Laura Ylirukan arvion mukaan näkyä tarve varmistella selustaa, ettei joutuisi kohtaamaan laiminlyöntisyytöksiä.

Samalla hän muistuttaa, että lastensuojeluilmoitukset kertovat myös koronan jäljistä ja pidemmällä aikavälillä esimerkiksi mielenterveysongelmien aiempaa paremmasta tunnistamisesta.

Usein ilmoituksen taustalla vanhempien toiminta

Turhia viranomaisten tekemiä lastensuojeluilmoituksia ei ole, vaikka ilmoitusten määrä on kasvanut huomattavasti, sanoo lapsiperhepalvelujen vastuuyksikköjohtaja Anna Ruokoja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta.

Joskus harvoin yksityishenkilöt tekevät kuitenkin perättömiä ilmoituksia. Myös Laura Yliruka THL:stä muistuttaa, että luvuissa näkyvät joskus esimerkiksi hankalien erotilanteiden aiheuttamat ilmoitukset.

Kun asia on arkipäiväistynyt, pelot ja ennakkoluulot ovat lieventyneet. Lastensuojeluilmoitukseen reagoidaan silti monella tapaa, ja siihen vaikuttaa myös ilmoituksen syy.

Perhesosiaalityön vastuuyksikköjohtaja Anna Ruokoja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta katsoo hymyillen kameraan.
Kaikki lastensuojeluilmoitukset eivät johda lastensuojelun asiakkuutteen. Esimerkiksi alaikäisen alkoholinkäyttö käsitellään lapsiperheiden sosiaalityön puolella, sanoo Anna Ruokoja. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Seinäjoen viime vuoden yli 2 000 ilmoituksesta joka kymmenes koski alaikäisten päihteidenkäyttöä tai sen epäilyä. Lukuvuoden loppu, Provinssi ja Solar Sound Festival -viikonloppu erottuvat – osin siksikin, että valvontaa on tavallista enemmän.

– Kesällä nuorilla on enemmän aikaa ja paremmat kelit viettää vapaa-aikaa kavereiden kanssa. Joillakin päihteidenkäyttö liittyy siihen, mutta ei toki kaikilla, sanoo Ruokoja.

Lastensuojeluilmoitusten perusteita on paljon muitakin, eivätkä ne kaikki liity lapsen toimintaan. Muita syitä ilmoituksiin ovat esimerkiksi väkivaltainen käyttäytyminen tai koulunkäynnin ongelmat, mutta myös huoli vanhempien kyvystä huolehtia lapsen perustarpeista ja vanhempien päihteiden käyttö.

Lastensuojelun asiakasmäärät eivät ole kasvaneet

THL:n Laura Ylirukan mielestä lastensuojeluilmoituksia parempi indikaattori lasten ja nuorten tilanteesta on lastensuojelun asiakkaina olevien määrä.

Se kertookin toisenlaista tarinaa: asiakasmäärä on THL:n mukaan pysynyt ennallaan tai laskenut.

Kymmenessä vuodessa avohuollon asiakkaiden osuus alle 18-vuotiaista on peräti puolittunut ja uusien asiakkaiden osuus tippunut lähes kolmannekseen vuoden 2013 tasosta.

Toisaalta tuota selittää isolta osin 2014 lakimuutos, jonka tavoitteena oli, ettei perheen tarvitse olla lastensuojelun asiakas tukea saadakseen. Sen vuoksi lastensuojeluasiakkuuden kääntyivät laskuun, mutta sosiaalihuoltolain mukaiset toimet kasvuun.

Ankkuri-tiimeistä hyviä kokemuksia

Lastensuojeluilmoitus ei aina tarkoita lastensuojelun asiakkaaksi päätymistä.

Seinäjoella, kuten monessa muussakin paikassa, ensikertalaisten päihteistä kiinni jäämisen käsittelee moniammatillinen Ankkuri-tiimi. Nuoren ja huoltajien kanssa käydään keskustelu, jolla pyritään vaikuttamaan asenteisiin.

Tästä matalan kynnyksen puuttumisesta on eri puolilla Suomea saatu hyviä kokemuksia. Lastensuojelun palveluntarpeen arviointiin jatkavat vain ne, joilla siihen näyttää olevan tarvetta, sanoo Anna Ruokoja Seinäjoelta.

Valtaosa tapaamisista ei johda jatkotoimiin, sanoo vanhempi konstaapeli Pyry Luomala Pohjanmaan poliisista. Tavoitteena onkin tarttua esimerkiksi ilkivaltaan ja juomiseen ajoissa.

– Se on tatsia ja kurkkausta asioihin siinä vaiheessa, kun ei ole vielä mitään isoa höttöä siellä taustalla.

Rajojen testaamista ja kokemusten hakemista on ollut aina ja tulee olemaan, uskoo Luomala.

– Varmasti me olemme kaikki tehneet nuoruudessamme asioita, joista emme ole ylpeitä.

Hän muistuttaa kuitenkin, että poliisi ja sosiaalitoimi eivät ole kaupungilla tänäkään viikonloppuna lasten kasvattajina ja hoitamassa vanhempien hommia.

– Te olette ne maailmaan halunneet ja saattaneet ja kasvattaneet – jatkakaa nyt ihmeessä kasvattamista.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 3. kesäkuuta kello 23 asti.

Suosittelemme