Hyppää sisältöön

Tämä tiedetään Moskovan lennokki-iskuista nyt

GPS-paikannusta on ilmeisesti heikennetty Moskovassa, jotta droonit eivät osuisi kohteisiinsa.

Moskovalaiset kertovat lennokki-iskun vaikutuksista.
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Useita miehittämättömiä lennokkeja lensi Moskovaan tiistaiaamun aikana. Kaupungin ilmapuolustus on Venäjän puolustusministeriön mukaan torjunut ne. Nämä seikat ovat tiedossa.

  • Lennokkeja oli Venäjän puolustusministeriön mukaan kahdeksan. Ministeriön mukaan yksikään ei päässyt maaliinsa. Kolme lennokkia harhautui elektronisen puolustuksen ansiosta suunnastaan ja viisi torjuttiin Pantsir-S-ilmatorjuntajärjestelmillä, ministeriö sanoo. Ministeriön viestiä ei voida vahvistaa puolueettomista lähteistä.
  • Sosiaalisessa mediassa lennokkien määrä on arvioitu suuremmaksi. Telegram-kanava Baza, joka on usein hyvin perillä Venäjän turvallisuusasioista, kertoo määräksi jopa 25. Sanomalehti Kommersant on julkaissut kartan droonien putoamispaikoista. Kartassa on kymmenen kohdetta kaupungin lounaispuolella.
  • Venäjän puolustusministeriön mukaan kaksi ihmistä on viety sairaalahoitoon, mutta heillä ei ole vakavia vammoja. Eräitä korkeita asuinrakennuksia on evakuoitu lennokkien jäänteiden osuttua niihin. Ainakin osa asukkaista on jo päässyt palaamaan koteihinsa. Rakennukset ovat kärsineet vähäisiä vaurioita.
  • Venäjä syyttää lennokki-iskusta Ukrainaa. Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak kiistää Ukrainan osallisuuden iskuihin.
  • Moskovan sosiaalisessa mediassa kerrotaan GPS-navigaation heikentyneen. Esimerkiksi taksikuskit valittavat GPS:n heikentyneen niin, etteivät löydä enää perille, kertoo Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen. Hänen mukaansa myös Moskovan poliisit on julistettu taifun-hätätilaan, mikä merkitsee korkeinta hälytysvalmiutta.
  • Kiovaa on pommitettu useilla lennokki- ja ohjusiskuilla viime päivien aikana. Ukraina sanoo, että uusimmassa iskussa oli 31 Shahed-lennokkia, joista Ukraina kertoo ampuneensa alas 29. Lähteet: Reuters, AP

Suosittelemme