Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee metsästäjiä lainvastaisista karhujahdeista Kouvolassa – jahti alkoi ruokintapaikalta

Epäillyt rikokset siirtyvät nyt syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjäalueelle.

Iso karhu kävelee matalassa vedessä.
Epäillyt lainvastaiset karhujahdit käynnistyivät Valkealassa ruokintapaikalta. Kuvituskuva. Kuva: Olli Leino / Luke
Kata Salaspuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on tutkinut kahta Valkealassa viime elo-syyskuussa tapahtunutta karhujahtia metsästysrikoksina.

Kumpikin epäilty rikos koskee metsästyslain vastaisesti järjestettyä karhujahtia Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen alueella. Ensimmäinen järjestettiin 31. elokuuta ja toinen 3. syyskuuta 2022.

Molemmissa karhujahti oli käynnistynyt ruokintapaikalta ja kaatolupa oli pyydetty vasta jahdin ollessa jo käynnissä.

Ravintohoukuttimen käyttö kielletty

Rikoskomisario Nina Hietanen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että sinänsä kaatoluvan pyytäminen vasta jahdin aikana ei ole poikkeuksellista.

– Metsästäjien mukaan vältytään turhilta hälytyksiltä, kun jahdin koollekutsuminen tehdään vasta, kun karhun olemassaolo voidaan vahvistaa näköhavainnolla. Näin varmistutaan siitä, ettei koira ole esimerkiksi hirven tai villisian perässä.

Hänen mukaansa näissä tapauksissa on kuitenkin syytä miettiä metsästyksen määritelmän rajanvetoa.

– Jos karhua jäljestetään siinä tarkoituksessa, että se ammutaan kunhan se karhuksi osoittautuu, kyllä kyse silloin on metsästyksestä jäljestyksen alkumetreiltä lähtien, Hietanen linjaa.

Ravintohoukuttimen käyttö karhua poikkeusluvalla kaadettaessa on metsästyslain nojalla kielletty.

– Näissä tapauksissa karhun on tiedetty käyneen ruokintapaikalla, jonka vuoksi jälkeä on lähdetty hakemaan nimenomaisesti sieltä. Ravintohoukuttimen voidaan siis katsoa ohjanneen koko metsästystapahtumaa, sanoo Hietanen.

Hietasen mukaan Kaakkois-Suomen alueella metsästysrikokset eivät ole kovin yleisiä.

– Viime syksynä ja kesän lopulla tuli sellainen piikki, että oli useita karhuun ja villisikaan liittyviä metsästysrikosepäilyjä.

Yhteensä seitsemän epäiltyä

Ensimmäinen jahti päättyi tuloksetta, mutta toisessa karhu ammuttiin. Tästä syystä jälkimmäistä tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena.

Elokuun lopun jahdista epäiltynä on kaksi eläintä ravintohoukuttimelta jäljestänyttä henkilöä. Syyskuun alun jahdista epäiltyinä on kaikkiaan viisi eri rooleissa karhun jäljestykseen osallistunutta.

Kaikki epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Epäillyt rikokset siirtyvät nyt syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjäalueelle. Metsästysrikoksessa rangaistusasteikko on sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Törkeässä metsästysrikoksessa rangaistus on enintään neljä vuotta vankeutta.

Voit keskustella aiheesta 31.5.2023 kello 23.00 asti.

Suosittelemme