Hyppää sisältöön

Gluteenittomuudesta tuli trendi ja se näkyy koirienkin ruokakupeissa – silti yksi koiranruokailmiö on yli muiden

Lemmikinomistajia kiinnostaa oman hiilijalanjäljen pienentäminen. Kaikista tarkimmin omistaja syynää ruokapussista kuitenkin lihan osuutta.

Mikä lemmikkieläimen ruoassa on tärkeää? Koiranruokatehtaan johtaja Timo Pärssinen ja koiranomistaja Jukka Jokinen kertovat. Video: toimittaja ja kuvaaja Oskari Räisänen / Yle, leikkaus Marko Melto / Yle.
Anna Sirén,
Oskari Räisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun koiran tai kissan omistaja valitsee lemmikilleen ruokaa, hän syynää pussin kyljen pikkuprintin tarkkaan. Esimerkiksi proteiinipitoisuuksissa saattaa olla yllättävän suuria eroja.

Tuoteselosteita tutkii kauppareissuillaan myös tamperelainen Jukka Jokinen.

Koirapuistosta Jalo-koiransa kanssa tavattu Jokinen kertoo, että sekarotuinen Jalo on kyllä kaikkiruokaisena helppo tapaus, mutta toisen koiran vatsa on herkempi.

– Suomenajokoirani ruoassa ei saa olla leipäviljaa, muuten sillä menee maha ihan kuralle. Lisäksi tarkistan ruoan rasvaprosentin. 32 prosenttia proteiinia on hyvä määrä, koska metsästyskoira tarvitsee riittävästi energiaa.

Eettisistä seikoista Jokinen muistaa nähneensä mainintoja mainoksissa, mutta ne eivät ole ykkösenä mielessä ruokaa hankittaessa.

– Hinta-laatusuhde painaa enemmän, kun ruokittavia on useita. Kotimaista tietysti ostaa mieluiten, hän kertoo.

Ihmisten trendit näkyvät

Viljattomuus, kotimaisuus ja muut lemmikkiruokamarkkinoiden valttikortit tunnetaan Nokialla, missä avataan torstaina Suomen suurin lemmikkiruokatehdas.

Jo ensimmäisenä vuonna tehtaan tuotantolinjoilla on tarkoitus syntyä 5–6 tuhatta tonnia ruokaa ihmisen parhaille ystäville.

Koirien ja kissojen ruokatrendit seuraavat pienellä viiveellä ihmisten trendejä, sanoo Vafo Finlandin ja Primapet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen.

– Kuusi-seitsemän vuotta sitten alettiin puhua gluteenittomuudesta, ja sama trendi valui myös koirien ja kissojen ruokaan. Tänä päivänä isoimmat trendit liittyvät ympäristöasioihin.

Heijastinliiveihin pukeutunut Timo Pärssinen seisoo tehdasmaisessa ympäristössä ja katsoo vakavana kameraan.
Ensimmäisenä vuonna Nokian tehtaalla valmistetaan koiranruokaa. Myöhemmin ruokaa aletaan tehdä myös kissoille, kertoo Timo Pärssinen. Kuva: Oskari Räisänen / Yle

Lemmikinomistajia kiinnostaa nyt erityisesti oman hiilijalanjäljen pienentäminen. Siksi ruokakippoihin on ilmestynyt uudenlaisia ainesosia.

Pärssisen mukaan hyönteisproteiinit ovat hyviä proteiininlähteitä lemmikinruoissa.

Ne ovat maistuvia ja niissä on todella hyvä aminohappokoostumus. Tulemme jatkossakin testaamaan ja käyttämään niitä.

Liha on silti lemmikinruoan ykkösproteiini. Se on myös se raaka-aine, jonka osuus ruoan ostajaa kiinnostaa kaupan hyllyllä.

– Kyllä pussista varmasti ensimmäisenä katsotaan lihan määrä. Se on kallein raaka-aine, ja siitä jotkut valmistajat säästävät, Pärssinen sanoo.

Eettisyys myös kilpailuvaltti

Vuonna 2020 Suomessa rekisteröitiin ensimmäistä kertaa enemmän koiria kuin synnytettiin lapsia. Lemmikinruoka-ala on siis varsin suhdannevarma.

Kilpailu käy kuumana. Juuri eettisyys saattaa olla kilpailuvaltti samaan tapaan kuin ihmisten elintarviketeollisuudessa, Pärssinen uskoo.

– Yksi syy, miksi tehdas Nokialle rakennettiin, on hiilijalanjäljen vähentäminen. Tehtaan raaka-aineista suurin osa tulee sadan kilometrin säteeltä, eikä rekkaliikennettä Euroopasta tarvita.

Putkesta valuu vaaleanruskeaa jauhoa, jota kuvan oikeassa reunassa seisova henkilö koskee.
Tehtaalta otetussa kuvassa näkyy, kuinka raaka-aineet on jauhettu jauheeksi. Se matkaa paineilman avulla ekstruuderiin, jossa se taas tiivistetään nappuloiksi. Kuva: Oskari Räisänen / Yle

Ekologisia valintoja on mahdollista tehdä myös esimerkiksi hyödyntämällä ihmisten ruokateollisuudesta yli jääneitä raaka-aineita.

– Maksat ja sisäelimet ovat ravintorikkaita raaka-aineita. Ihmiset vieroksuvat niitä, mutta koirille ja kissoillehan esimerkiksi maksa on erinomainen ruoka, Pärssinen kertoo.

Kissa on nirso asiakas

Koiranruoan valitseminen on Timo Pärssiselle arkea myös omassa kodissa, jossa ruokittavana on 47-kiloinen rhodesiankoira Mooses. Jos se saisi päättää, ruokana olisi luultavasti vain sisäfilettä.

– Sitä on ehkä tullut hemmoteltua vähän liikaakin, tässä voin katsoa peiliin, Pärssinen nauraa.

Koirat ovat kuitenkin yleisesti ottaen helppoa asiakaskuntaa ruokavalmistajille.

Kissat ovat täysin toinen asia.

– Kissat ovat nirsompia. Niiden ruoassa maistuvuus on äärimmäisen tärkeää. Vaikka kissa syö jotain ruokaa tänään, se ei välttämättä huomenna maistukaan.

Susanna Piispasen Sira-kissa on allerginen vijalle.
Brändiuskollisuus on kissanomistajien keskuudessa hieman alhaisempi kuin koiranomistajilla. Toimitusjohtaja Timo Pärssisen mukaan kissanomistajilla on yleensä kaapissaan useampia merkkejä, koiranomistajalla taas ”takuuvarma yksi vaihtoehto ja siihen päälle makupalaa”. Arkistokuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Mitä asioita mietit ostaessasi ruokaa lemmikeille? Voit kommentoida aihetta 31. toukokuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme