Ruokaa tiukalla budjetilla
Nuori opiskelija jakaa omia vinkkejään halvempaan elämiseen.
Kokiksi valmistunut Johanna Ollilainen opiskelee Lappeenrannassa LAB-ammattikorkeakoulussa tradenomiatutkintoa.
Ruokaan hän käyttää usein vain noin 20 euroa viikossa.
Vapaa-aika kuluu muun muassa luonnossa liikkuen ja videopelien parissa. Limsaa, energiajuomia tai alkoholia ei juurikaan Ollilaisen kotoa löydy.
Johanna Ollilainen sijoittaa rahojaan ja säästää myös ASP-tilillä. Hänen säästönsä otetaan huomioon tukien määrässä ja tiettyjen tukien kelpoisuudessa.
Valitettavan harvalla on säästöjä tämän ikäisenä. Minulle säästöt merkitsevät suhteellisen vakaata pohjaa tulevaisuudelle.
Johanna Ollilainen
Tärkein asia pienellä budjetilla selviytymisessä on suunnitelmallisuus.
Ollilainen käy yleensä ruokakaupassa vain viikon välein.
Hän suunnittelee tarkasti, mihin hän rahansa käyttää ja milaisia ruokia haluaa laittaa.
Vaikka minulla on pieni budjetti, tykkään tehdä hyvää ruokaa. En halua pihistellä syömällä ruokia, joita en mielelläni syö.
Ollilainen suosii vihannesten ostamista.
Hänen ostoskoriin päätyy usein esimerkiksi paprikaa ja kesäkurpitsaa, sillä hän saa tehtyä niistä monipuolisesti erilaisia ruokia.
Tiukalla budjetilla elämiseen auttaa myös hintojen seuraaminen ja vertailu.
Koulussa tuli tavaksi seurata kausikalenteria.
Kausikalenterista näkee, mitkä elintarvikkeet ovat sesongissa. Tuotteet ovat usein halvempia ja maukkaampia sesongin aikana.
Ollilainen suosittelee myös tutkimaan kaupan tarjontaa ja kokeilemaan uusia ruokia, jos tulee sopivia tarjouksia vastaan.
Hän kuitenkin välttelee mahdollisimman paljon einesruokia, jos ei lasketa kalapuikkoja tai pikapuuroa.
Jo pitkän aikaa kallistuneet elintarvikkeet alkavat hiljalleen halventua.
Ehdottomasti se helpottaa – ainakin vähän. Mutta ei se tarkoita, että täytyy lopettaa säästölinjaa.
Koko ajan täytyy muistaa suunnitella, vaikka hinnat laskisivatkin.
Johanna Ollilainen
Tekijät
Julkaistu 1.6. 21:21