Hyppää sisältöön

Kansallista liigaa hallinnut KuPS vaihtaa valmentajaa – mestariluotsi Pauliina Miettinen palaa kotikaupunkiinsa: ”Paljon korjattavaa”

Kansallisessa liigassa kaksi edellistä otteluaan hävinnyt hallitseva mestari Kuopion Palloseura vaihtaa päävalmentajaa. Kahdesti Suomen mestaruuden voittanut Pauliina Miettinen korvaa Ollipekka Ojalan.

Jalkapallovalmentaja Pauliina Miettinen
Pauliina Miettinen valmensi edellisen kerran Tikkurilan Palloseuraa kaudella 2021. Kuva: Seppo Ahava / Yle
Hinni Hirvonen

Jalkapallon Kansallisen liigan hallitseva mestari Kuopion Palloseura vaihtaa päävalmentajaa. KuPSia vuodesta 2019 luotsannut Ollipekka Ojala astuu toistaiseksi syrjään sairausloman takia ja hänet korvaa Pauliina Miettinen.

Miettinen kertoo Yle Urheilulle viime viikon olleen kiireinen.

– Viime yö meni valvoessa ja pelejä katsoessa. Tietysti tämä on todella mahtavaa, Kuopio on kotikaupunkini, siellä on hyvä organisaatio ja joukkue. Olen todella innoissani, mutta samaan aikaan on vähän pelon sekaisin fiiliksin, koska paljon töitä on tehtävänä, Miettinen kommentoi.

– Olen odottanutkin, että pääsen taas valmentamaan. On tullut tarjouksia, mutta en ole ottanut niitä, koska mikään ei ole tuntunut omalta. Tämä tuntui kuitenkin omalta. Tuntuu, että jotenkin ympyrä sulkeutuu, kun pääsee takaisin kotiin ja valmentamaan taas. Kyllä valmentaminen on minun juttuni.

KuPS on seitsemän ottelun jälkeen sarjassa kolmantena. Kuopiolaiset hävisivät sunnuntaina toisen peräkkäisen ottelunsa, kun Åland United oli kotikentällään parempi 4–3-lukemin. Viikkoa aiemmin HJK haki Kuopiosta pisteet selvällä 4–0-voitolla.

KuPS on vienyt kaksi edellistä mestaruutta ja oli viime kaudella lähellä edetä Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Joukkueen pelaajabudjetti, 250 000 euroa, on sarjan selvästi suurin.

Kokenut Miettinen palaa valmennustehtäviin

Kuopiolaislähtöinen Miettinen, 51, aloitti pelaajauransa KMF:ssä, mistä tie vei muun muassa MPS:ään ja HJK:hon. Maajoukkueessa hän pelasi sekä maalivahtina että kenttäpelaajana.

Yhdysvalloissa yliopistossa pelatessaan Miettinen aloitti valmennusuransa. Kaudella 2010 hän sai suomalaisittain harvinaisen pestin, kun hän valmensi Yhdysvaltain pääsarjassa pelannutta Sky Blue FC:tä muutaman kuukauden ajan.

Sky Blue FC ja Pauliina Miettinen valkoisessa talossa.
Pauliina Miettinen pääsi hallitsevan mestarin Sky Bluen kanssa Valkoiseen taloon. Kuva: EPA/All Over Press

PK-35 Vantaan kanssa Miettinen voitti kahdesti tuplamestaruuden ja johdatti joukkueensa myös kahdesti Mestarien liigan pudotuspeleihin.

Edellisen kerran Miettinen valmensi seurajoukkuetta kaudella 2021, kun hän toimi Tikkurilan Palloseuran päävalmentajana. Sen jälkeen hän on tehnyt potkutekniikkavalmentajan töitä ja toiminut muun muassa Ylen asiantuntijana.

Työtarjous Kuopiosta avautui yllättäen.

– Kyllähän siinä meni vähän elämä sekaisin. Ajattelen, että kohtalo puuttui peliin, tämä oli ehkä tarkoitettu näin. Muutto uuteen kaupunkiin on iso asia, on se aiheuttanut keskustelua kotona ja vähän muuallakin, Miettinen myöntää.

Esimerkiksi kesälle kaavailtu MM-kisamatka Australiaan ja Uuteen-Seelantiin jää nyt väliin.

– Kaikki oli jo suunniteltu ja maksettukin, mutta ne menevät nyt uusiksi. Katson, että tämä on nyt tärkeämpi asia ja Australiaan lähdetään sitten myöhemmin elämässä!

Pauliina Miettinen står i målet och fångar en boll.
Pauliina Miettinen pelasi peliurallaan sekä maalissa että kenttäpelaajana. Kuva: Marianne Nyman / Yle
Tips ringissä
Tikkurilan Palloseura voitti kaudella 2021 SM-hopeaa. Kuva: Tomi Hänninen

Miettisen edellinen valmennuspesti Tikkurilan Palloseurassa päättyi SM-hopeaan. Kauden päätteeksi talousongelmista kärsinyt seura luopui yllättäen liigalisenssistä.

Miettiselle kausi oli kaikkea muuta kuin helppo. Kentän ulkopuolella hän kävi lisäksi toista taistelua, sillä häneltä löydettiin rintasyöpä.

– Olen toipunut siitä hyvin ja saanut elää kuluneet puolitoista vuotta sellaista elämää mitä halusinkin, eli matkustaa ja urheilla ja elää täysillä. Minulla on ollut vähemmän työtä ja enemmän vapaa-aikaa, mutta olen kaivannut valmentamista koko ajan. On se kiva, että palveluni vielä kelpaavat ja minuun luotetaan.

Pauliina Miettiselle koirat ovat rakkaita.
Koirat Nemo ja Elsa ovat Pauliina Miettiselle tärkeitä. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Selvä tavoite

Kuopion Palloseuralle kauden vaisu aloitus on ollut pettymys. Joukkue menetti viime kauden päätteeksi muun muassa Helmareihinkin nousseet Nanne Ruuskasen ja Emma Peuhkurisen, minkä lisäksi kapteeni Gabriella Cuevas vaihtoi maisemaa.

Tällä kaudella joukkueella onkin ollut ongelmia etenkin puolustuspäässä. Se on kärsinyt myös jonkun verran loukkaantumisista.

Emmi ja Oona Siren pelaavat kumpikin KuPSin naisten edustusjoukkueessa.
Emmi ja Oona Siren siirtyivät KuPSiin kaudeksi 2022. Emmi Siren on ollut alkukaudesta sivussa polvivamman vuoksi. Kuva: Sami Takkinen / Yle

KuPSin kanssa Miettinen laittaa kädet saveen samantien ja on valmentamassa joukkuetta jo perjantain Ilves-ottelussa.

– Toki hyviäkin asioita on, mutta paljon korjattavaakin. Tällä hetkellä yksilöt pelaavat, eikä joukkue pelaa joukkueena. Se pitää saada synkronosoitua. Ryhmä on hyvä ja tasokas, heidät pitää vain saada pelaamaan yhdessä.

Etenkin kesän Mestarien liigan karsintapelejä ajatellen Miettinen toivoo joukkueen vahvistuvan muutamalla pelaajalla.

 Rochi och Lavdije Begolli HALAA.
Gentjana Rochi ja Lavdije Begolli mättivät viime kaudella Kansallisessa liigassa maaleja hirmuiseen tahtiin. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Kaksi edellistä kautta ovat päättyneet KuPSin mestaruuteen, joten uudelle päävalmentajalle kasautuu myös menestyspaineita.

– Pitääkin olla. Totta kai haluan aina voittaa, se on ykkösasia, mutta peli-ilo pitää saada joukkueelle takaisin ja luotto siihen, että he osaavat. Selkeä kurinalaisuus ja systeemit täytyy saada, mutta prosessi on tärkeämpi. Tulos on mikä se on, mutta uskon, että kun nämä asiat rupeavat luistamaan, tulostakin syntyy.

– Syöpä laittoi uutta perspektiiviä elämään, että elämässä on muutakin kuin paineet urheilussa. Teemme parhaamme ja yritämme saada seuran menestymään.

Yle näyttää Kansallista liigaa seuraavan kerran 10. kesäkuuta, kun HJK kohtaa TPS:n. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa käynnistyy kello 16.15.

Suosittelemme sinulle