Hyppää sisältöön

Vasta-Virta

Sofia Virta valittiin vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi Seinäjoen puoluekokouksessa. Tämä henkilöjuttu hänestä julkaistiin alun perin kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Teksti:Anne Orjala
Valokuvat ja video:Silja Viitala

Toisen kauden kansanedustaja Sofia Virta Kaarinasta oli ensimmäinen, joka ilmoittautui vihreiden puheenjohtajakisaan.

Virran mukaan häntä pyydettiin ehdokkaaksi. Pyyntöjä perusteltiin hänen vaalimenestyksellään – ja sillä, että hän on kyennyt tavoittamaan ihmisiä puolueen ulkopuolelta. Ehdokkuus oli kuitenkin monille yllätys.

– Julkistin aika nopeasti ehdokkuuden, sillä päätös ei riippunut siitä, mitä ratkaisuja muut riveistämme tekevät. Haluan, että ne asiat, joiden takia itsekin olen lähtenyt politiikkaan, etenevät.

Pian valittavalla uudella puheenjohtajalla on edessään suuri työ puolueen nostamisessa kannatusalhosta.

Vihreät koki rökäletappion kevään eduskuntavaaleissa. Puolue menetti seitsemän kansanedustajan paikkaa ja kannatuksesta suli yli neljä prosenttiyksikköä.

Virran lisäksi ehdolla on Saara Hyrkkö. Jutun Hyrköstä voit lukea tästä. Juttujen julkaisujärjestys ratkesi kolikkoa heittämällä.

Sofia Virta kuvattiin Helsingissä Taivallahden rannassa.
Sofia Virta sai valita pääkaupunkiseudulta itselleen tärkeän paikan, jossa hänet kuvattiin. Virta halusi tulla kuvatuksi Taivallahden rannassa Helsingissä. Tultuaan valituksi kansanedustajaksi hän kävi siellä nauttimassa maisemasta, kun kaupungissa iski kaipuu luontoon. Kuva: Silja Viitala / Yle

Duunariperheen tytär ei kuvitellut päätyvänsä politiikkaan

Sofia Virta, 32, kasvoi duunariperheessä. Isä ajoi rekkaa, äiti työskenteli lastenhoitajana.

– Minulla ei ollut käynyt edes mielessä, että voisin lähteä missään muodossa politiikkaan. Se tuntui tosi vieraalta, kaukaiselta, joka on tietynlaisille ihmisille jossain.

Virralla ei ollut mitään poliittista kokemusta, kun hän lähti ehdolle vuoden 2017 kuntavaaleihin. Sytyke politiikkaan syntyi mielenterveys- ja päihdetyössä sekä lastensuojelussa.

– Olin nähnyt todella paljon sitä, miten huonosti moni voi ja miten yksin moni jää tässä maassa. Olin niin kyllästynyt siihen, miten pahoiksi ihmisten ongelmien annetaan ajautua ennen kuin saa apua.

Kuntavaaleista alkoi Virran poliittinen nousukiito. Hän pääsi eduskuntaan ensi yrittämällä.

Virta on kertonut julkisuudessa yksinhuoltajuudestaan, aiemmasta turvattomasta ihmissuhteestaan, keskenmenostaan sekä hometalopainajaisestaan.

– Yksinhuoltajuudesta olen halunnut puhua, koska on tärkeää ravistella järjestelmää. Meillä elää edelleen niin vahvana ydinperheajattelu.

Virran heikkoudeksi katsotaan kokemattomuus johtotehtävistä

Vihreiden mukaan Virrassa on karismaa ja hän on vahva esiintyjä. Hänen katsotaan osaavan sanoittaa omaa näkemystään vihreiden suunnasta, edustavan selvää vaihtoehtoa nykylinjalle.

– Hänen tapansa olla, kiertää ja puhua puree liikkuviin äänestäjiin, arvioi eräs vihreä.

Virran miinukseksi katsotaan kokemattomuus poliittista johtotehtävistä ja tuntemattomuus. Hänellä ei ole yhtä laajaa kokemusta kuin Saara Hyrköllä, ja hän on melko tuntematon monille jopa vihreiden sisällä.

Sofia Virta kuvattiin Helsingissä Taivallahden rannassa.
Sofia Virta on kertonut julkisuudessa yksinhuoltajuudestaan, aiemmasta turvattomasta ihmissuhteestaan, keskenmenostaan sekä hometalopainajaisestaan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Virta sijoittuu vaalikoneiden poliittisilla arvokartoilla keskiviivan oikealla puolelle.

Hänen uskotaan houkuttelevan monen kaipaamia sinivihreitä äänestäjiä. Toisaalta, vihreissä on niitä, jotka eivät missään tapauksessa halua puolueen liukuvan oikealle ja tulevan rinnastetuksi kokoomukseen.

– Itse vierastan kylmäävä oikeistolainen -heittoja. On ihan kestämätön ajatus, että en muka pitäisi haavoittuvimmassa asemassa olevien puolta. Minä todella tiedän, mikä merkitys hyvinvointivaltiolla, Virta sanoo itse.

Talouspolittisessa ajattelussa vasemmisto-oikeisto-akselilla vihreiden paikka on Virran mielestä keskellä.

– Uudistavassa kulmassa, joka katsoo taloutta kokonaisuutena eikä yhdestä poterosta.

Tiktokkaava kaarinalainen ajaa myös autolla

Virta on aktiivinen ja suosittu nuorten suosimassa Tiktokissa. Hän ajaa autolla ja syö joskus lihaa.

– Tiktok on väylä tavoittaa sellaisia ihmisiä, joita ei muuten ehkä tavoittaisi. Mutta koska siellä on pääasiassa nuoria, en tuputa puolueideologiaa, vaan pyrin puhumaan enemmän ihmisoikeuksien kaltaisista teemoista.

Virran mielestä puolueen pitää rikkoa kiiltokuvamaisuutta – murtaa mielikuvia, että olisi vain yksi ainoa tapa olla vihreä.

– Rosoisuutta ja aitoutta tarvitaan paljon enemmän, jotta ihmisten on helpompi samaistua ja luottaa meihin.

Hän sanoo ymmärtävänsä omasta kokemuksestaan sen, että ihmisillä on erilaisia mahdollisuuksia tehdä valintoja.

– Meidän pitää pyrkiä rakentamaan sellaista yhteiskuntaa, jossa yhä useammalla olisi mahdollisuuksia tehdä kestäviä valintoja. Pitää kuitenkin varoa, ettemme tule ylhäältäpäin kertomaan, miten ihmisen pitäisi elää.

Sofia Virta kuvattiin Helsingissä Taivallahden rannassa.
Sofia Virran mielestä Suomessa pitäisi vahvistaa sisäistä turvallisuutta ja vähentää väkivaltaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

”Jos minut valitaan puheenjohtajaksi, puhumme paljon taloudesta”

Syitä vihreiden ahdinkoon on etsitty esimerkiksi siitä, että se ei viime vaalikaudella onnistunut profiloitumaan juuri muissa kuin ilmastokysymyksissä.

Virta haluaa vihreiden nostavan kunnianhimon tasoa siinä, että puolue näkyy kaikessa poliittisessa keskustelussa. Yksi tärkeimmistä on talous ja yrittäjyys. Hän muistuttaa, että vihreät on markkinalibeeraali puolue.

– Jos minut valitaan vihreiden puheenjohtajaksi, tulemme puhumaan paljon taloudesta. Vaalien alla oli virhe, ettemme riittävästi alleviivanneet huoltamme valtiontalouden tilanteesta.

Myös sote-sektori on Virran mukaan vihreille tärkeä, ”mutta sitä suomalaiset eivät tällä hetkellä tiedä”. Koulutuksessa hän haluaa vihreiden palauttavan asemansa.

Virran mukaan samaan aikaan vihreiden tulee puhua vähintään yhtä paljon kuin tähänkin asti luonnosta, ilmastosta ja ympäristöstä.

Yhdeksi kannatusalhon syyksi on arvioitu, että vihreitä on ollut vaikea erottaa vasemmistoliitosta ja SDP:stä.

– Vihreän vaihtoehdon pitää näkyä. Me emme ole esimerkiksi demareita, koska meillä on enemmän valmiutta liikkua vaikkapa työmarkkinakysymyksissä.

Virta haluaa tehdä näkyvää oppositiopolitiikkaa

Sofia Virta kuvattiin Helsingissä Taivallahden rannassa.
Virta katsoo, että vihreiden pitää rikkoa mielikuvaa ”oikeanlaisesta vihreydestä”. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että näkyville paikoille nostetaan erilaisista taustoista tulevia vihreitä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Osa vihreistä näkee, että pian valittavalla puheenjohtajalla on jopa hyvä tilanne tehdä jälleenrakennusta rauhassa todennäköisesti oppositiosta käsin. Uuden puheenjohtajan harteille ei haluta laittaa mahdottomia odotuksia.

Oppositiossa vihreiden pitää Virran mielestä näkyä.

– Meidän ei pidä tehdä sellaista oppositiopolitiikkaa, jossa häviämme verhoihin tai olemme joka suuntaan kulmattomia. Haluamme, että suomalaiset tietävät, mikä on vaihtoehtomme.

Hän haluaa, että seuraavissa eduskuntavaaleissa puolue saa takaisin vähintään seitsemän kevään vaaleissa menetettyä paikkaa.

– Kymmenen vuoden päästä meidän pitää kyetä hätyyttelemään pääministeripuolueita.

* Herättääkö vihreiden tilanne ajatuksia? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 11. kesäkuuta 2023 kello 23:een saakka.

Ylen Politiikkaradion jakso vihreiden puheenjohtajakisasta 23.5.2023.