Hyppää sisältöön

Tunturipöllö on Suomen hurmaavin lintu

Ihmisiä viehättävät tutkimuksen mukaan eniten petolinnut tai pienikokoiset ja värikkäät lajit.

Lumisen katon päällä istuu tunturipöllö.
Tunturipöllöä tavataan nimensä mukaisesti lähinnä tuntureilla. Kuva: Henri Jussila
Sarita Piipponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen tutkijat Helsingin yliopistossa ovat selvittäneet kansalaistieteen avulla, millaiset lintulajit viehättävät ihmisiä ja millaisia lajeja puolestaan pidetään ulkonäön perusteella vaatimattomina.

Korkeimmat pisteet sai lumivalkea tunturipöllö, joka oli myös kansainvälisesti pidetyin lintulaji. Lintujen viehättävyyden arviointiin osallistui tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa. Ihmisten arvioita lintujen ulkonäöstä kerättiin Iratebirds-sovelluksen avulla.

Luomuksen väitöskirjatutkijan Anna Haukan mukaan Suomen kymmenestä viehättävimmästä lajista puolet on petolintuja ja niistä neljä on pöllöjä.

Erittäin uhanalainen laji

Lapin Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Tuomo Ollilan mukaan tunturipöllö on arktinen ja erittäin uhanalainen laji.

– Syynä uhanalaisuuteen on ilmaston lämpeneminen, niin kuin muillakin arktisilla lajeilla, Ollila sanoo.

Tunturipöllöjen maailmanlaajuinen kanta on vaarantunut ja selvästi vähentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Ollilan mukaan Suomessa niitä voi tavata lähinnä tuntureilla, esimerkiksi Enontekiöllä ja Utsjoella, ja silloinkin vain hyvinä myyrä- ja sopulivuosina.

Tunturipöllöä tavataan harvoin, joten sen menestyminen Luomuksen äänestyksessä voi olla seurausta lajin saamasta mediajulkisuudesta esimerkiksi Harry Potter -elokuvissa.

– Vanha koiras on puhtaanvalkoinen. Naarailla ja nuoremmilla yksilöillä on täplikkyyttä, mikä epäilemättä herättää lämpimiä tunteita, Ollila kertoo.

Mukana lintukyselyssä oli lähes kaikki maailman yli 10 000 lintulajia. Niitä pisteytettiin asteikolla 1–10 ulkonäön viehättävyyden perusteella.

Suosittelemme