Hyppää sisältöön

Kuluneilla paidoilla kahvia ja vanhoilla verhoilla uimalakäynti – Lahden kaupunki haluaa tehostaa tekstiilien kierrätystä

Pilottikokeilulla halutaan testata kannustimien vaikutusta kaupunkilaisten kierrätysintoon.

Lahden kaupungin kesäharjoittelija Siiri Leppialho tarjoaa uima- ja kahvilipukkeita Kauppakeskus Trion palvelutorilla.
Lahden kaupungin kesäharjoittelija Siiri Leppialho tarjoaa uima- ja kahvilipukkeita poistotekstiilipussia vastaan Kauppakeskus Trion palvelutorilla. Kuva: Markku Tuhkanen / Yle
Markku Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mitä jos roskiin menossa olevat kulahtaneet paidat tai vanhat verhot vaihtaisikin kahvikupilliseen tai maauimalakäyntiin?

Lahden kaupunki on avannut tänään kauppakeskus Trion Palvelutorille pisteen, jossa voi vaihtaa pussillisen poistotekstiilejä kahvi- tai uimalippuun.

Tavoitteena on edistää poistotekstiilien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä kierrätyskuituna. Ensimmäistä kertaa sitä kokeillaan nyt vastikkeellisella menetelmällä.

Pilottikokeilulla halutaan testata kannustimien vaikutusta poistotekstiilien kierrätysintoon.

Lahden kaupungin painamia tekstiilipanttikuponkeja.
Lahden kaupungin panttikupongilla voi saada kahvikupillisen tai pääsyn maauimalaan. Kuva: Markku Tuhkanen / Yle

Suomalaiset ovat jo ottaneet omakseen juomapullojen ja -tölkkien kierrätyksen. Esimerkiksi alumiinitölkkien kierrätysaste on jopa 97 prosenttia.

Päijät-Hämeen kuntien jätehuollosta vastaava Salpakierto pitääkin ensi viikon perjantaihin saakka jatkuvaa kokeilua mielenkiintoisena.

– Kun pullojen ja tölkkien kierrätys sujuu meiltä näin hyvin, niin kyllä se voisi olla hyvä ja toimiva ratkaisu tekstiileissäkin, sanoo kehityspäällikkö Kimmo Rinne.

Hän muistuttaa myös, että parhaillaan Euroopan unionissa selvitetään voitaisiinko poistotekstiilien kierrätystä parantaa niin, että esimerkiksi vaatteiden hintaan lisättäisiin kierrätysmaksu, jolla sitten rahoitettaisiin poistotekstiilien keräys ja lajittelu.

Vanhat tekstiilit moneen käyttöön

Päijät-Hämeessä toimivalla Salpakierrolla on poistotekstiilien keräyspisteet jätteiden lajitteluasemilla sekä Patinassa ja Harjulassa. Kuntien omistaman yhtiö yhteistyökumppani tekee tekstiileistä esilajittelun paikallisesti.

– Käytännössä kerätyt jaetaan kolmeen ryhmään: jatkossakin käyttöön menevät tekstiilit eli niin sanotut kirpputorituotteet ja sitten ne, jotka kuljetetaan Lounais-Suomen jätehuollon tekstiilinjalostuslaitokselle. Loput päätyvät energiantuotantoon, Rinne kertoo.

Jalostuslaitokselle päätyville tekstiileille tehdään vielä tarkempi lajittelu valmistusmateriaalin ja käytettyjen kuitujen mukaan.

Sieltä ne päätyvät erilaisille valmistajille eri puolilla maailmaa, jotka tekevät kiertokuiduista lankoja tai muita uusiotuotteita.

Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet kuten takit, housut, hameet ja paidat. Kodin muista tekstiileistä pussiin voi pistää lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Pop up -piste on Lahden Kauppakeskus Triossa perjantaihin 9.6.2023 saakka.

Juttua korjattu 31.5.2023 klo 9.15: jutussa ja otsikossa alunperin mainitut sukat ja alushousut eivät ole keräysohjeen mukaisia poistotekstiilejä. Loppuun lisätty esimerkit ohjeiden mukaisista tekstiileistä.

Suosittelemme