Hyppää sisältöön

Ministeriö kannattaa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistoa, laskee sen tuovan valtion kassaan 220 miljoonaa

Taustamuistion mukaan valtiovarainministeriö kannattaa ay-liikkeelle tärkeän verovähennysoikeuden poistamista. Työnantajien verovähennysoikeuteen se ei puuttuisi.

Petteri Orpo.
Hallituksen tunnustelija Petteri Orpo ei kommentoinut Säätytalon talousneuvotteluiden yksityiskohtia tiistaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus on liipasimella Säätytalon hallitusneuvotteluissa, joissa etsitään kaikkiaan 6 miljardin sopeutusta valtiontalouteen.

Hallitustunnustelija on pyytänyt valtiovarainministeriöltä (VM) arvioita erilaisiin veromuutoksiin, muun muassa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistoon.

VM:n vero-osasto suhtautuu työntekijäjärjestöjen jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistoon myönteisesti ja toteaa, että se kasvattaisi verotuloja 220 miljoonalla eurolla.

– Jäsenmaksujen vähennyskelpoisuuden poistaminen tai sen rajaaminen voisi olla yksi keino kasvattaa verotuottoja, VM toteaa Ylen tietopyynnöllä haltuunsa saamassa taustamuistiossa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

VM ei tue työnantajien jäsenmaksujen veroedun poistamista

Ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus perustuu siihen, että maksua kohdellaan tulonhankkimismenona. VM:n mukaan työntekijäjärjestöjen jäsenmaksujen yhteys tulonhankkimiseen ”ei ole yksiselitteinen”.

Työttömyyskassamaksujen verovähennysoikeuden VM pitäisi kuitenkin ennallaan.

Palkansaajajärjestöt suhtautuvat erittäin kielteisesti aloitteisiin ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden rajaamisesta.

Myös työnantajat voivat vähentää työnantajajärjestöjen jäsenmaksunsa verotuksessa. Valtiovarainministeriö ei puuttuisi tähän työnantajien verovähennysoikeuteen.

– Työnantajayritysten kohdalla työnantajajärjestöjen jäsenmaksut on katsottu tulon hankkimisesta ja säilyttämisestä aiheutuviksi menoiksi, valtiovarainminsiteriön vero-osaston vastauksessa todetaan.

Säätytalon neuvotteluissa ei vielä olla ratkaistu verokysymyksiä, eikä miljardien sopeutustavoitteen muita yksityiskohtia.

Suosittelemme sinulle