Sateenkaariaktivistit ovat järkyttyneitä Ugandan säätämästä ankarasta homoseksuaalisuuden vastaisesta laista.
– Toivoa ei ole, mutta mihin me menisimme? ugandalainen sateenkaariaktivisti Delovie Kwagala kysyy Reutersin videolla.
”Papa De” nimeä käyttävä Kwagala asuu Etelä-Afrikassa. Ugandassa toiminta on liian vaarallista.
– Ette halua meitä maahanne, ette anna meille töitä, koulutusta, lääkkeitä, kriminalisoitte meille vuokraamisen. Mihin haluatte meidän menevän? Pidätätte meidät kirjaimellisesti, vain koska olemme olemassa, Kwagala sanoo.
Ugandan presidentti Yoweri Museveni hyväksyi maanantaina pienin liennytyksin yhden maailman ankarimmista homolaeista. Lain mukaan homoseksuaalisista teoista voidaan tuomita jopa kuolemanrangaistus.
Afrikassa yli 30 maata on säätänyt homoseksuaalisuutta rajoittavia lakeja. Pelkona on, että Ugandan äärimmäisestä laista otetaan muuallakin mallia.
– Tämä ei ole huono uutinen ainoastaan ugandalaisille sateenkaari-ihmisille, vaan koko Afrikan mantereen sateenkaariyhteisölle. Ghana on valmistellut samaa kuukausia. Tansania. Nigeria. Ja kaikki ne maat, joita en mainitse. Ne ovat vain odottaneet tätä päätöstä, Kwagala sanoo.
Laki järkytti myös Etelä-Afrikassa, jossa on Afrikan sallivimmat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevat lait.
– Olen kauhistunut, minua inhottaa, olen pettynyt. Tunnen paljon vihan tunteita, ja kysyn missä me oikein olemme. On vuosi 2023. Tämä tuntuu niin taantumukselliselta. Olemme saavuttaneet niin paljon edistystä muissa maissa, ja sitten tämä tapahtuu, Johannesburgissa asuva Boitumelao Shaku sanoo Reutersille.
– Meidän jokaisen Afrikan mantereen asukkaan tulisi hävetä sitä, että ihmisiä tuomitaan kuolemaan, vain heidän identiteettinsä perusteella, vain sen perusteella, miten he päättävät elää, eteläafrikkalainen elokuvantekijä ja sateenkaariaktivisti Lerato toteaa Reutersille.
Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat tuominneet Ugandan säätämän lain.
Presidentti Joe Biden uhkasi Ugandaa myös sanktioilla, ellei lakia peruta. Itä-Afrikan maa saa miljardeja euroja avustuksia vuosittain.
Ugandalaiset ihmisoikeusaktivistit ja asianajajat laativat myös vetoomuksen lain kumoamiseksi. Vetoomuksen mukaan homolaki on Ugandan perustuslain vastainen, koska se rikkoo perustuslain pykäliä, jotka takaavat tasa-arvoisen kohtelun ja kieltävät syrjinnän. Lisäksi lainvalmistelussa sivuutettiin asianomaiset ryhmät, eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.
Ugandan hallitus ei ole toistaiseksi ollut valmis perääntymään. Se on puolustautunut ulkomaiselta kritiikiltä vetoamalla maan itsemääräämisoikeuteen.