Hyppää sisältöön

Omaishoitajien vapaajärjestelyihin on tulossa haasteita myös kesällä

Ongelmat vapaiden järjestämisessä ovat koskeneet erityisesti ikääntyneiden omaishoitoa. Alkuvuoden palvelusetelivaikeudet on saatu korjattua, mutta hoitajapula tuo haasteita kesäksi.

Kari (omaishoitaja) ja Marketta Koivuranta pitävät toisiaan kiinni kädestä.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueella on 1100 omaishoitoperhettä, jotka ovat omaishoitosopimuksen piirissä. Kuvituskuva Kuva: Marjut Suomi / Yle
Petri Niemi

Omaishoitajien vapaiden järjestäminen vaatii uusia ratkaisuja hoitajapulan keskellä.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella vapaiden järjestämisessä oli alkuvuonna suuria vaikeuksia. Vaikeudet koskivat erityisesti ikääntyneille palvelusetelillä hankittavaa ympärivuorokautista hoivaa.

– Isot toimijat irtisanoivat hoivasopimuksia ja oli erimielisyys kustannuksista. Samalla he lopettivat omaishoidon vapaan tuottamisen, sanoo tulosaluejohtaja Corinne Soini Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta.

Tilanne on Soinin mukaan normalisoitunut huhtikuun alun jälkeen, kun omaishoitajan vapaan kattavaa palvelusetelin arvoa korotettiin ja hoitajamitoituksen aiheuttamasta kustannuskorvauksesta päästiin sopuun.

Huhtikuussa omaishoitajat käyttivät palvelusetelillä 14 eri palvelutalossa omaishoitajan vapaan jaksoja.

Ikääntyneiden palveluissa omaishoitovapaan aikana palvelutalohoito järjestyy lähes jokaisessa kunnassa. Poikkeuksena Padasjoki, jossa remontin vuoksi on jouduttu vähentämään asumispalvelupaikkoja.

Perhehoito voi olla yksi ratkaisu

Ikääntyneiden omaishoitajia on neuvottu olemaan yhteydessä ikääntyneiden omaishoidon päivystysnumeroon, josta järjestämisapua annetaan ja kannustetaan myös kokeilemaan muita vapaan vaihtoehtoja, jos totuttua vaihtoehtoa ei ole käytettävissä juuri toivottuun ajankohtaan.

– Yksi vaihtoehto, jota voisi käyttää nykyistä enemmän, on perhehoito, kertoo tulosaluejohtaja Corinne Soini Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta.

Uusia perhehoitajia valmennetaan jatkuvasti tavoitteena lisätä perhehoitoa sekä perhehoitokodissa että omaishoitoperheen kotona.

Soini rauhoittelee, että kesästä selvitään, mutta hoitajan ja hoidettavan kannattaa varautua muutoksiin aiemmista järjestelyistä.

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle