Hyppää sisältöön

Kartonki korvaa muovia koko ajan enemmän ja siksi Stora Enso uskoo rakentavansa uuden miljardi-investoinnin juuri oikeaan aikaan

Puunjalostusteollisuus ja puunhankinta kasvavat isosti Oulussa, kun Stora Enson uusi kartonkilinja otetaan kahden vuoden kuluttua käyttöön.

Kaikki halukkaat pääsivät muuraaman Stora Enson Oulun tehtaiden uuden kartonkilinjan peruskiveä.
Timo Sipola

Stora Enson Oulun tehtaan uuden miljardi euroa maksavan kartonkilinjan peruskivi muurattiin tänään tiistaina. Vuonna 2025 valmistuva pakkauskartongin tuotantolinja on Stora Enson suurimpia investointeja.

Investoinnin suunnittelu alkoi kolme vuotta sitten pandemian oloissa, ja lopullinen päätös investoinnista tehtiin puoli vuotta Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen alettua.

Investointipäätös näyttäisi osuvan oikeaan aikaan.

Stora Enson pakkausdivisioonan johtaja Hannu Kasurinen kertoo, että ensimmäistä kertaa uusiutuvien kartonkituotteiden kysyntä kasvaa nyt nopeammin kuin fossiilipohjaisten muovituotteiden kysyntä.

Aikaisemmin asia on ollut päinvastoin eli kyse on merkittävästä muutoksesta.

– Uskomme muovituotteiden korvaamisen puupohjaisilla pakkausmateriaaleille vain kiihtyvän. Kaikki edellytykset aloituksen osumiseen hyvään aikaan on olemassa. Uskon että vuonna 2025 meillä on selkeästi enemmän aktiviteettia maailmantaloudessa, sanoo Kasurinen.

Kasurinen kutsuu Oulun tehdasta yhdeksi Stora Enson megaintegraateista. Kahden ison kartonkilinjan lisäksi tontilla tuotetaan myös tarvittava sellu.

Miljardi-investointi tuo Ouluun 300 uutta työpaikkaa ja välillisesti se työllistää 1 500 ihmistä. Nyt puu hankitaan lähialueilta kun aiemmin hienopaperin raaka-aine, eukalyptys, tuotiin pääsiassa Etelä-Amerikasta.

Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä oli peruskiven muurauksessa mukana. Määttä on omalta osaltaan iloinen siitä, että Stora Enso päätti panostaa Ouluun.

– Tämän mittaluokan investointi on lottovoitto mille tahansa kaupungille. Me arvostamme tosi paljon että Stora Enso päätti myös toisen ison investointinsa nimenomaan tänne Ouluun.

Suosittelemme sinulle