Hyppää sisältöön

Anneli Auerin lapset myöntävät sepittäneensä valheita seksirikoksista painostuksen alla – yksi kertoi myös ystävälle

Auerin lapset haluavat, että vanhaa oikeudenkäynti­aineistoa seksuaalirikoksista julkistettaisiin aiempaa laajemmin. Sepitetyt kertomukset eivät ole totta eikä niitä heidän mielestään ole syytä salata.

Anneli Auer kuvattuna vuonna 2016.
Anneli Auer hakee korkeimmalta oikeudelta purkua seksuaali- ja väkivaltarikoksista saamaansa tuomioon. Keskeisenä perusteena ovat hänen lastensa kertomukset siitä, että heidät painostettiin valehtelemaan. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Marjatta Rautio

Korkein oikeus (KKO) on päättänyt, että Anneli Auerin tekemä tuomionpurkuhakemus pysyy pääosin salaisena.

Auer ja hänen entinen miesystävänsä Jens Kukka ovat hakeneet korkeimmalta oikeudelta heille langetettujen seksuaali- ja väkivaltarikostuomioiden purkamista.

Korkeimpaan oikeuteen tulleesta uudesta aineistosta osa on julkista. Siitä käy ilmi uusia tapaukseen liittyviä asioita.

Kolme lapsista valehteli rikoksista

Kolme lapsista on ilmoittanut täysi-ikäiseksi tultuaan, että heidän 7–12-vuotiaina antamansa kertomukset äidin teoista eivät olleet totta, vaan he olivat valehdelleet.

Aueriin lapset sijoitettiin sijaiskotiin Aueriin kohdistuneen murhaepäilyn vuoksi. Auerin epäiltiin syyllistyneen aviomiehensä Jukka S. Lahden murhaan Ulvilassa vuonna 2006, mutta lopulta syyte hylättiin useiden oikeuskäsittelyjen jälkeen.

Vanhin lapsista muutti sijaiskodista lastensuojelulaitokseen jo parin kuukauden jälkeen.

Sijaiskodissa asuneiden nuorempien lasten mukaan heitä painostettiin antamaan tietynlaiset syyllistävät kertomukset. Niiden antamista harjoiteltiin etukäteen, toisin kuin oikeudelle oli vakuutettu.

Vanhin lapsista on kertonut koko ajan, että Auer ei tehnyt mitään pahaa lapsilleen.

Hän paljasti jo neljäsluokkalaisena ystävälleen äitinsä nimen ja sanoi, että sisaruksia palkittiin paikkansa pitämättömistä tarinoista.

Lapset kertoivat vieraannuttamisesta

Uudet tiedot tapahtumista paljastuivat kun Auerin lapset ottivat yhteyttä asianajaja Markku Fredmaniin vuosien 2021–2023 aikana ja kertoivat, miten heitä painostettiin kertomaan väitetyistä rikoksista.

Kolme nuorinta lasta kertoi myös, kuinka heidän välinsä kaikkiin läheisiin katkaistiin ja heidät saatiin vihaamaan ja pelkäämään äitiään ja sijaiskodista pois muuttanutta isosiskoa.

Lapsista kolme muutti sijaiskodista lastensuojelulaitoksiin jo 13–16-vuotiaina ja yksi muutti pois lähdettyään armeijaan.

Vanhin lapsista on syntynyt vuonna 1997 ja nuorin 2004.

Lapset haluavat sepitetyt tarinat julki

Lapset katsovat nyt, että sepitettyjä tarinoita ei ole syytä pitää salaisina.

Heidän mielestään myös tuomioistuinten ratkaisuja vastaan puhuvat seikat tulisi julkistaa. Julkistetut tiedot eivät anna lasten mukaan oikeaa kuvaa asiasta.

– Asia on yhteiskunnallisesti merkittävä ja herättänyt laajaa keskustelua joukkotiedotus­välineissä. Virallinen tiedottaminen asiasta on ollut alusta lähtien niukkaa tehtyjen salassapito­ratkaisujen vuoksi, lapset perustelevat lausunnossaan korkeimmalle oikeudelle.

Julkisista selosteista ei ilmene, että osa oikeuspsykologian asiantuntijoista arvioi lasten kertomukset jo alun perin epäluotettaviksi.

Lasten mukaan niistä eivät liioin käy ilmi lääkäreiden keskenään poikkeavat kannanotot eivätkä lääketieteelliseen näyttöön ja arviointiin liittyvät ristiriidat.

Auer ja Kukka istuivat pitkät tuomiot

Auer ja Kukka jättivät hakemuksen tuomioidensa purkamiseksi korkeimpaan oikeuteen maaliskuussa.

Keskeisenä perusteena vaatimukselle tuomion purusta ovat kolmen lapsen esitutkinnassa ja oikeusprosessin aikana kertomat valheet.

Auer sai Turun hovioikeudessa kesäkuussa 2013 seitsemän ja puolen vuoden vankeustuomion lapsiinsa kohdistuneista seksuaali- ja väkirikoksista. Kukka tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

He ovat jo suorittaneet rangaistuksensa.

Auer hakee tuomion purkua korkeimmasta oikeudesta toista kertaa. Korkein oikeus hylkäsi hakemuksen vuonna 2016.

Näin oikeusoppinut näkee Auerin mahdollisuudet tuomion purkuun:

Suosittelemme