Hyppää sisältöön

Kuopiossa karannut vanki löytyi viimein – ehti pakoilla viranomaisia poikkeuksellisen pitkään

Mies karkasi toukokuun alkupuolella viranomaisilta, kun häntä oltiin saattamassa vankilaan Kuopiossa. Poliisin mukaan kyse on harvinaisesta tapauksesta.

Poliisiauton kylki, jossa Poliisi -teksti.
Kuopiossa toukokuun alkupuolella karannut vanki on saatu kiinni, kertoo Itä-Suomen poliisi. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiossa toukokuun alkupuolella karannut vanki on saatu kiinni, kertoo Itä-Suomen poliisi. Mies ehti poliisin mukaan olla karkuteillä poikkeuksellisen pitkään, noin kolme viikkoa.

Poliisi ei kerro tarkempia tietoja miehen karkuretken vaiheista, koska sen tutkinta on vielä kesken. Poliisi selvittää, syyllistyikö karkuri rikoksiin.

– Meille ei ole tullut tietoa, että hän olisi tehnyt rikoksia, mutta tätä asiaa pitää vielä selvittää, komisario Sami Joutjärvi kertoo.

Joutjärven mukaan karkuria ei ole vielä kuultu.

– Sekin on vielä auki, oliko kyse criminal mastermind planistä eli oliko tekoa suunniteltu etukäteen vai oliko kyse siitä, että tilaisuus teki varkaan tai siis tässä tapauksessa karkurin, Joutjärvi sanoo.

Poliisi: Harvinainen karkaaminen

Poliisi sai karkurista varsinkin alkuvaiheessa paljon yleisövihjeitä.

– Osa vihjeistä piti paikkaansa, varsinkin alkuvaiheessa. Vihjeiden perusteella tehtiin paljon tarkastuksia. Yleisövihjeet eivät olleet syy, miksi etsinnät kestivät näin pitkään, se menee viranomaisten piikkiin, Joutjärvi toteaa.

Mies karkasi viranomaisilta, kun häntä oltiin saattamassa vankilaan. Poliisi arvioi miehen rikoshistorian perusteella, että tästä ei olisi vaaraa ulkopuolisille.

Joutjärven mukaan on harvinaista, että vanki karkaa suljetusta vankilasta tai kun häntä ollaan viemässä vankilaan.

– Yleensä etsitään avovankilan lomalta palaamatta jääneitä tai niitä, jotka ovat töissä vankilan ulkopuolella, mutta eivät töitten jälkeen palaa vankilaan.

Rikosseuraamuslaitoksen sivujen mukaan kar­kaa­mi­ses­ta voi­daan ri­kos­lain no­jal­la tuo­mi­ta sak­koon tai van­keu­teen enin­tään yh­dek­si vuo­dek­si. Avolaitoksesta poistumista ei käsitellä karkaamisena.

Suosittelemme