Hyppää sisältöön

Parhaimmillaan putkavahti pelastaa ihmishengen, mutta vartijan korvaajaksi siitä ei ole – Poliisihallituksessa kannatetaan kokeilun laajentamista

Kokkolaan vuosi sitten hankittu tekninen järjestelmä on alkusäätöjen jälkeen osoittautunut tärkeäksi apuvälineeksi putkakuolemien ehkäisyssä.

Joissakin putkissa on sängyn ja pöydän lisäksi lukuvalo ja pistorasia televisiota varten.
Elintoimintoja valvova järjestelmä on sellin katossa, joten siihen ei pääse käsiksi. Kuvassa Kokkolan poliisivankilan kunnostettu putka. Kuva: Petra Riikka Annukka Haavisto / Yle
Iina Kluukeri

Kokkolassa pilotoidusta Suomen ensimmäisestä putkavahdista on saatu hyviä kokemuksia.

Vuoden käytössä ollut tekninen järjestelmä on parhaimmillaan pelastanut ihmishengen, sanoo komisario Matti Tiainen Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Järjestelmä monitoroi ihmisen liikettä. Selliin kattoon asennettu laite hälyttää, jos tiloissa oleva ei liiku. Liikkeen lakkaaminen voi olla merkki siitä, että ihminen ei hengitä.

Suurin osa putkaan joutuneista on päihtyneitä tai esimerkiksi lääkkeiden ja huumeiden sekakäyttäjiä, joille voi aiheutua hengityslamaa nopeastikin. Tällaisia tapauksia on kaikissa poliisivankiloissa vuosittain.

Silti järjestelmä ei korvaa tai vähennä perinteistä valvontaa. Jatkossakin lääkärin tai ensihoidon on tarkistettava ihmisen kunto ennen putkaan laittamista ja vapauden menetyksen aikana, jos siihen arvioidaan olevan tarvetta.

– Alkukuukausina järjestelmää piti säätää, mutta tällä hetkellä se antaa luotettavaa tietoa kiinniotettujen elintoiminnoista. Tekninen järjestelmä ei voi koskaan toimia täydellisesti. Tämä onkin hyvä apuväline, mutta poliisivankilan vartijan tarkastuskierroksia järjestelmä ei vähennä. Niitä tehdään edelleen vähintään kerran tunnissa, kertoo komisario Matti Tiainen.

Poliisihallitus: ”Kaikki keinot tarpeen”

Muualla Suomessa putkavahtia ei ole. Poliisihallituksessa suhtaudutaan myönteisesti kokeilun laajentamiseen.

– Jos putkakuolemia vähentäviä keinoja keksitään, niitä kannattaa testata, arvioi Kokkolan kokeilua poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Helpointa se olisi tehdä peruskorjauksen tai laajennuksen yhteydessä, sillä järjestelmä on rakennettu erilleen muista tietojärjestelmistä. Jälkikäteen tehtävä asennus saattaa olla hintava tai hankalasti toteutettava.

Järjestelmällä seurataan poliisilain perusteella kiinniotettuja eli päihtymyksen tai häiriökäyttäytymisen takia putkaan päätyneitä. Heitä on esimerkiksi Kokkolan poliisivankilassa vuositasolla noin 500.

Koko maassa tapahtuu noin 10 putkakuolemaa vuosittain.

Putkakuolemat ovat pohjalaismaakunnissa melko harvinaisia. Viimeksi kuitenkin vappuaattona Seinäjoella sattui putkakuolema.

Suomessa on vajaat 50 poliisivankilaa.

Suosittelemme sinulle