Hyppää sisältöön

Simon Ekpa sai “rauhanlähettiläs-palkinnon” Helsingissä – Lahdessa asuva liikemies tunnetaan nigerialaisten lietsomisesta kapinaan

Keskusrikospoliisi tutkii edelleen epäiltyä rahankeräysrikosta, joka liittyy Ekpan kiinniottoon Lahdessa helmikuussa.

Simon Ekpa istuu koristeellisella sohvalla.
Yle haastatteli Simon Ekpaa tämän koristeellisessa kodissa Lahdessa viime helmikuussa. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Saana Uosukainen

Nigerialainen Lahdessa asuva Simon Ekpa kertoi tiistaina Twitterissä, että hänet on palkittu ”rauhanlähettilään palkinnolla”.

Palkinto jaettiin Afrikan unionin vuosipäivää juhlistavassa Africa Day -tapahtumassa Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä viime viikon torstaina. Afrikan unioni on Afrikan maiden järjestö, joka pyrkii lisäämään poliittista ja talousyhteistyötä maiden välillä.

Ekpa tunnetaan Suomessa nigerialaisia kapinaan lietsovana liikemiehenä. Hän kannattaa Biafran alueen itsenäistymistä Nigeriasta.

Hän väittää johtavansa Biafran itsenäisyysliikkeen IPOBin ja sen aseellisen siiven toimintaa liikkeen johtajan ollessa vangittuna.

Palkinnon merkitys ristiriitainen

African Day -tapahtuman koordinaattorina toimi Afaes, joka on monikulttuurinen afrikkalaisten ja afrikkalais-eurooppalaisten yhdistys. Mukana tapahtumassa oli 17 muuta kansalaisjärjestöä.

Rauhanlähettiläs-palkinnon jakaa puolestaan Universal Peace Federation (UPF) -järjestö. Sen taustalla on uusi uskonnollinen Koreasta lähtöisin olevan liike moonilaisuus. Se tunnetaan myös nimellä Yhdistymiskirkko.

Palkinnon sai viime vuonna entinen kansanedustaja Suldaan Said Ahmed.

Se että palkinnon sai tänä vuonna Simon Ekpa, herätti tapahtumassa ristiriitoja, jopa järkytystä. Näin kertoo monikulttuurisista asioista Suomessa kirjoittava verkkojulkaisu Diaspora Glitz. Julkaisun mukaan osa tapahtuman järjestäjistä ei ollut tietoinen palkinnon jakamisesta.

On vaikea hahmottaa, mikä on Ekpan todellinen vaikutusvalta Nigeriassa. Alla olevalta videolta näet, miltä Ekpan vaikutusalueella Enugun kaupungissa Kaakkois-Nigeriassa näyttää.

Kun Ylen toimittaja alkuvuonna vieraili kaupungissa, kävi ilmi, että lahtelaisyrittäjän määräämiä ulkonaliikkumiskieltoja todella pelättiin.

Nyt Ekpa siis kertoo saamansa palkinnon avulla olevansa rauhan asialla.

Yle tavoitti Afaesin puheenjohtajan Fatima Usmanin, mutta hän ei halunnut kommentoida Ekpan palkitsemista vaan ohjasi tiedustelut UPF:ään, siis palkinnon jakavaan uskonnolliseen järjestöön.

UPF:n Suomen-pääsihteeri on Keijo Mikkanen. Hän toimii myös Afaesin sihteerinä.

Mikkanen kertoo myöntäneensä palkinnon Ekpalle, sillä hän uskoo, että Ekpa yrittää tehdä rauhaa.

Mikkasen mukaan palkinto jaetaan henkilölle, joka ”edistää yleismaailmallisia moraaliarvoja, vahvaa perheyhteyttä, uskontojen välistä yhteistoimintaa, kansainvälistä sopusointua, YK:n uudistamista, vastuuntuntoista mediaa ja rauhankulttuurin rakentamista”.

Mikkanen kertoo tavanneensa Ekpan viime vuoden syyskuussa. Hän vertaa Ylelle Ekpaa kristinuskon Jeesukseen ja Etelä-Afrikan entiseen presidenttiin Nelson Mandelaan.

– Henkilöt, jotka ovat olleet ristiriitaisia henkilöitä, ovat myös henkilöitä, jotka ovat voineet tehdä hyvää historiaa, sanoo Mikkanen.

Mikkanen kertoo arvanneensa, että palkinnosta syntyy soppa. Hän myös halusi varoittaa Ylen toimittajaa mahdollisista virheellisistä tulkinnoista järjestöönsä liittyen.

African Day -tapahtumassa kulttuurikeskus Caisassa oli joukko arvovaltaisia vieraita, kuten Suomen ulkoministeriön edustaja Jukka Pajarinen sekä eri Afrikan maiden Suomen-suurlähettiläitä.

AFAESin mainosmateriaali jossa näkyy afrikkapäivän paneelikeskustelun puhujia.
Ekpalle myönnettiin ”rauhanlähettiläs-palkinto” Africa Day -tapahtumassa. Samassa tilaisuudessa oli arvovaltaisten diplomaattien paneelikeskustelu. Kuva: AFAES

Diplomaattijoukko osallistui tapahtumassa Think Africa -järjestön paneelikeskusteluun, joka käsitteli Afrikan laajuista vapaakauppa-aluetta.

Ulkoministeriöstä kerrotaan Ylelle, että siellä ei tunneta Ekpan saamaa palkintoa eikä sitä jakavaa tahoa ja ettei ministeriöllä ole asiassa kommentoitavaa. Yle tavoitteli tuloksetta myös paneelikeskustelun järjestäjän, Think Africa - järjestön, edustajia.

Nigeria otti yhteyttä Suomen Nigerian-suurlähettilääseen alkuvuonna liittyen Ekpan toimintaan, mutta viime aikoina yhteydenottoja ei ole tullut, kertoo ulkoministeriön Länsi- ja Keski-Afrikan -tiiminvetäjä Jussi Nummelin Ylelle.

Epäiltyä rahankeräysrikosta tutkitaan edelleen

Poliisi pidätti Lahdessa asuvan Simon Ekpan viime helmikuussa. Naapuri vahvisti Lahden tapahtumien liittyvän Ekpaan.

KRP:n rikostarkastaja Tommi Reen kertoo Ylelle nyt, että rikostutkinta Lahden tapahtumiin liittyen on edelleen käynnissä. Reen ei paljasta epäillyn nimeä. Hänen mukaansa asiaa tutkitaan epäiltynä rahankeräysrikoksena.

-Datan läpikäymistä on aika paljon, mikä ottaa aikansa. On vaikea sanoa, kauanko vielä menee, sanoo Reen.

Tutkinnassa on kuulusteltu epäiltyä ja toista ihmistä, jota ei epäillä rikoksesta.

Korjattu 20.6. klo 7.59: Ex-kansanedustajan nimen sekä lehden kirjoitusasut.

Suosittelemme