Hyppää sisältöön

Kun työpaikalla on häirintää, häiritsijä on useimmiten oma työkaveri – kysely paljastaa pysäyttävät luvut

Kyselytutkimuksessa yli puolet vastaajista sanoi, että on kokenut häirintää työpaikallaan 12 viime kuukauden aikana. Eniten häirintää on sote-alan, kaupan ja kuluttajapalveluiden työpaikoilla.

Nainen kaataa maitoa drinkkiin.
Työelämän häirintää on eniten naisvaltaisilla aloilla. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Elli Piirainen

Työelämän häirintää on eniten naisvaltaisilla aloilla, eikä yksikään häirinnän muoto ei myöskään ole sellainen, jossa miehiä olisi häiritty enemmän.

Suomalaisten työpaikkojen häirintää selvitettiin huhti-toukokuun taitteessa Kantar Publicin kyselytutkimuksessa, mihin vastasi reilu 3 000 ihmistä. Yli puolet heistä on kokenut häirintää kuluneen 12 kuukauden aikana. Kaikkein eniten häirintää kokevat naiset.

Jos sen lisäksi on vielä nuori tai vähemmistön edustaja, häirinnän määrä voi kasvaa entisestään.

Kyselyn mukaan häirintää ilmenee eniten naisvaltaisilla aloilla kuten sosiaali- ja terveysalalla sekä palvelualalla. Ne ovat niin sanottuja kontaktiammatteja, joissa ihminen on vastatusten asiakkaiden tai potilaiden kanssa.

Vähiten häirintää on teollisuuden ja yrityspalveluiden työpaikoilla, ainakin kyselyn mukaan.

Usein työpaikalla tapahtuvassa häirinnässä on kyse valta-asemista, nokittelusta ja rakenteista, Kantar Publicin tutkimusjohtaja Mikko Hormio avaa.

– Häirintä voi olla erilaista epäasiallista käytöstä, kiusaamista, seksuaalista häirintää, syrjintäperusteista häirintää. Valitettavasti on paljon tapoja tehdä ihmisen elämä ikäväksi työpaikalla.

Häirintä työpaikoilla on moninaista, mutta muutamat asiat toistuvat riippumatta sukupuolesta.

Vielä viisi vuotta sitten tai sitäkin aiemmin häirintä oli vielä paljon enemmän piilossa ja vain räikeimmät tapaukset tulivat ilmi. Avoimen seksuaalinen häirintä ja toisten vähättely tunnistetaan aiempaa paremmin, mutta ei siihen siltikään puututa riittävästi, tasa-arvovaltuutettu Rainer Hiltunen sanoo.

Nykyisin työpaikoillakin häirintä tunnistetaan hyvin, sillä tasa-arvovaltuutetun toimistoon tulee vuosittain siitä kymmeniä yhteydenottoja.

– Työpaikoilla epäasiallisen kohtelun ja häirinnän tunnistaminen tarkoittaa sitä, että törkeää ja avointa häirintää on vähemmän. Edelleen meillä kuitenkin on paljon vähättelyä ja ei-toivottua seksualisointia. Ne, jotka sitä tekevät, eivät tajua kuinka loukkaavaa se voi olla, Hiltunen sanoo.

Useimmiten häiritsijä onkin oma työkaveri. Sukupuolesta riippumatta työkaverit ovat nimittäin useimmiten häirinnän lähteinä. Työkavereista seuraavana ovat asiakkaat, sekä naisilla asiakkaiden lisäksi myös potilaat.

Voit keskustella aiheesta 31.5. kello 23:een saakka.

Suosittelemme