Hyppää sisältöön

Pääkaupunkiseudulla jyllää hiv-epidemia

Järjestön mukaan hiv-tartuntoja on todettu viime vuosina erityisen paljon suonensisäisiä huumeita käyttävillä ihmisillä.

Käsi laittaa pilleriä dosettiin.
Lääkitys estää hivin etenemisen aidsiksi ja sen tarttumisen muihin. Kuvituskuva hiv-lääkkeistä. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Veikko Eromäki

Hivpoint tiedottaa, että pääkaupunkiseudulla on käynnissä hiv-epidemia suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Vuosina 2020–2023 on todettu useita kymmeniä hiv-tartuntoja pistämällä aineita käyttävillä henkilöillä.

Näitä edeltäneen seitsemän vuoden aikana samanlaisia tartuntoja todettiin vain kuusi. Tartuntojen löytyminen varhaisessa vaiheessa viittaa siihen, että epidemia on käynnissä juuri tällä hetkellä.

Hivpointin mukaan hiv-testausmäärät huumeidenkäyttäjillä ovat pienentyneet ja testaamista pitää tehostaa epidemian takia.

Hiv tulee sanoista human immunodeficiency virus. Virus tuhoaa immuniteetin kannalta keskeisiä soluja ja aiheuttaa immuunikadon. Hoitamattoman hivin viimeinen vaihe on aids, mutta hiv-lääkitys pitää tartunnan saaneen terveenä ja estää viruksen tarttumisen muihin.

Hiv tarttuu suojaamattomassa seksissä, veren välityksellä tai raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana.

Katso myös Akuutin henkilökuva Vanhenen hivin kanssa (2022):

Suosittelemme