Hyppää sisältöön

HS: Espoon väliaikaisia siltoja ei koottu ohjeiden mukaan

Kokoamisohjeiden mukaan pitkät sillat tarvitsevat ylimääräistä pohjaristikon tuentaa. Ohjeet tuennan tärkeydestä ja asentamisesta olisi pitänyt pyytää erikseen.

Poliisin tutkijoita onnettomuuspaikalla.
Onnettomuustutkintakeskus selvittää edelleen Espoon Tapiolan siltaonnettomuuden syitä. Kuva onnettomuuspaikalta 23. toukokuuta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Otso Karhu

Osa Espoon väliaikaisten siltojen puutteista johtuu siitä, että niiden kokoamisessa ei luettu ohjeita, kertoo Renta Telineiden toimitusjohtaja Jarno Tuuri Helsingin Sanomille.

Renta Telineet vastasi Espoon Tapiolassa romahtaneen väliaikaisen kävelysillan kokoamisesta. Useita nuoria loukkaantui ja 24 joutui sairaalaan, kun tilapäinen silta romahti Tapiolan Itätuulenkujalla 11. toukokuuta.

Onnettomuuden vuoksi Espoo tilasi ulkopuolisen tarkastuksen alueen kaikille väliaikaisille silloille. Tarkastusraportin mukaan joidenkin siltojen tuennassa ja lukituksessa sekä ristikoiden nurjahdustuennassa on puutteita.

Tuurin mukaan siltoja ei ole koottu valmistajan antamien kokoamisohjeiden mukaisesti. Ohjeista selviää, että Rentan pitkät sillat tarvitsevat lisätukea antavan nurjahdustuennan.

Tuennasta ei kerrottu suomenkielisissä ohjeissa

Nurjahdustuennalla tarkoitetaan sillan alla olevan ristikkorakenteen tukemista.

Nurjahdustuennan ohjeet eivät kuitenkaan ole tulleet valmistajan ohjeiden mukana, vaan ne olisi pitänyt pyytää erikseen, Tuuri kertoo.

Tuurin mukaan nurjahdustuennan tarpeellisuus on kerrottu englannin- ja saksankielisissä ohjeissa, mutta ei suomenkielisissä.

Tuurin mukaan työmaalla vastuussa olevilla työntekijöillä on pettänyt tässä harkinta. Tuennoista olisi pitänyt kysyä tarkempaa tietoa.

Espoon väliaikaisten siltojen tarkastuksessa kiinnitettiin nurjahdustuentojen lisäksi huomiota sadekatoksen ja kattopeltien tuentoihin sekä u-hahlojen pulttien puuttumiseen.

Tapiolan siltaonnettomuuden syitä selvittää parhaillaan Onnettomuustutkintakeskus Otkes.

Suosittelemme