Hyppää sisältöön

EU pohtii poikkeuksellista keinoa Unkarin ongelmiin puuttumiseksi – miljarditukien lisäksi pelissä on myös Viktor Orbánin vaikutusvalta

Unkarin oikeusvaltion tila puhuttaa istuntoon kokoontuvaa EU-parlamenttia. Osa parlamentaarikoista halusi evätä Unkarin ensi vuonna alkavan EU-puheenjohtajuuden.

Viktor Orban.
Unkari on erkaantunut muista EU-maista pääministeri Viktor Orbánin valtakaudella. Kuva: Gabriel Bouys / AFP, kuvankäsittely: Otso Ritonummi / Yle
Rikhard Husu

BRYSSEL Pitäisikö oikeusvaltion periaatteista lipsuvalta Unkarilta evätä EU:n kiertävä puheenjohtajuus? Tätä pohditaan tänään, kun Unkarin tilanne otetaan EU-parlamentin asialistalle viikon täysistunnossa.

Luonnoksessa parlamentin päätöslauselmaksi kyseenalaistetaan Unkarin kyky hoitaa vuoden kuluttua alkavaa EU-puheenjohtajuuttaan, jos maa ei noudata EU:n oikeutta ja unionin arvoja.

– Jos Unkari ei pysty vastaamaan perustavanlaatuisiin vaatimuksiin demokratiasta ja oikeusvaltiosta, niin Ruotsin hallituksen on pyrittävä estämään Unkarin puheenjohtajuus, parlamentin vasemmistoryhmän ruotsalaismeppi Malin Björk kirjoittaa.

Ministerineuvoston puheenjohtajuus kiertää jäsenvaltiolta toiselle kuuden kuukauden välein. Puheenjohtajavaltion odotetaan toimivan EU:n yhteisen edun puolesta edistämällä lakiesitysten etenemistä unionissa.

Päätöslauselman allekirjoittaneet EU-parlamentaarikot kehottavat jäsenmaita ja EU-komissiota puuttumaan tiukasti unionin arvoja loukkaavaan toimintaan Unkarissa.

Unkari on erkaantunut muista EU-maista pääministeri Viktor Orbánin 2010 alkaneella valtakaudella.

Oikeusvaltion tilan ohella EU:ssa kannetaan huolta vähemmistöjen oikeuksien toteutumisesta, akateemisesta vapaudesta ja median toimintaedellytyksistä Unkarissa.

Syyskuussa parlamentti hyväksyi mietinnön, jonka mukaan Unkaria ei voi pitää täytenä demokratiana. Unkarilta on myös jäädytetty EU-tukia useiden miljardien eurojen arvosta.

– Kysymys on siitä, ymmärtääkö maan hallitus, että EU:ssa toimitaan joukkueena. Jos haluaa hyödyntää EU:n resursseja, on myös noudatettava yhteisiä sääntöjä, Unkaria seurannut romanialaismeppi Ramona Strugariu sanoo Ylelle.

Tuppurainen: Puheenjohtaja edustaa yhteistä kantaa

Päätös EU-puheenjohtajuuden epäämisestä on viime kädessä jäsenmaita edustavan neuvoston päätettävissä.

Puheenjohtajuuksia ei ole aiemmin siirretty oikeusvaltioon liittyvien ongelmien takia. Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (SDP) mukaan Suomi odottaa neuvoston puheenjohtajavaltion edustavan jäsenmaiden yhteistä kantaa.

– Tätä me odotamme tinkimättömästi myös Unkarilta, Tuppurainen totesi Brysselissä eilen tiistaina.

EU:n yleisten asioiden neuvostoon osallistuneen Tuppuraisen mukaan Unkarin puheenjohtajuus ei noussut kokouksen varsinaiselle agendalle.

Unkari on tyrmännyt keskustelun sen puheenjohtajuuteen puuttumisesta. Euroopaaministeri Judit Varga kuvailee parlamentin esitystä ”hölynpölyksi”.

Suosittelemme