Hyppää sisältöön

Pohjois-Korea laukaisi satelliitin, mutta alus syöksyi mereen - Japani ja Etelä-Korea peruivat aloitetut evakuointikehoitukset

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan satelliitin laukaisu epäonnistui raketin toimintahäiriön vuoksi.

Television ruudulla näkyy avaruusteknologiaa, armeijavarusteisiin pukeutuneet ihmiset seuraavat television edessä uutisia.
Pohjois-Korea sanoi tiistaina laukaisevansa sotilaallisen tiedustelusatelliittin 31. toukokuuta ja 11. kesäkuuta välisenä aikana. Ihmiset seurasivat uutisointia aiheesta tiistaina Seoulissa. Kuva: EPA-EFE
Minja Viitanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Korea on laukaissut avaruussatelliitiksi väitetyn aluksen, sanoi Etelä-Korean asevoimat varhain keskiviikkoaamuna paikallista aikaa.

Etelä-Korean puolustusvoimien mukaan Pohjois-Korean laukaisema alus katosi tutkasta pian laukaisun jälkeen. Asevoimat sanoivat myähemmin, että rakentin lento oli epänormaali, eli laukaisu oli saattanut epäonnistua. Raketti laskeutui eteläkorealaisten mukaan Korean niemimaan länsirannikon adustalle.

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan satelliitin laukaisu epäonnistui raketin toimintahäiriön vuoksi. Alus syöksyi valtionmedian mukaan mereen.

Etelä-Korean pääkaupunki Seoul lähetti tekstiviestitse hälytyksen, jossa kansalaisia kehotettiin valmistautumaan evakuointiin. Ilmahälytysten raportoitiin soivan kaupungissa varhain keskiviikkoaamuna. Pian Etelä-Korean sisäministeriö kuitenkin sanoi, että varoitus oli virheellisesti lähetetty.

Japani varoitti sille kuuluvan eteläisen Okinawan alueen asukkaita Pohjois-Korean tekemästä ohjuslaukaisusta, mutta perui myös varoituksen nopeasti.

– Pohjois-Korea näyttää laukaiseen ohjuksen. Suojautukaa rakennusten sisälle tai maan alle, varoitti Japanin yleisradioyhtiö NHK:lla näytetty hälytys.

– Odotettavissa on, että aiemmin raportoitu ohjus ei tule Japaniin. Evakuointikehotus poistetaan, Japanin hallitus sanoi.

Pohjois-Korea sanoi laukaisevansa vakoojasatelliitin kesäkuussa

Pohjois-Korea vahvisti tiistaina laukaisevansa sotilaallisen tiedustelusatelliitin 31. toukokuuta ja 11. kesäkuuta välisenä aikana. Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan tiedustelusatelliittia tarvitaan seuraamaan Yhdysvaltojen asevoimien ja sen liittolaisten liikehdintää.

Pohjois-Korea on sanonut saaneensa päätökseen ensimmäisen sotilaallisen vakoojasatelliittinsa kehittämisen, ja että maan johtaja Kim Jong-un on hyväksynyt laukaisun lopulliset valmistelut.

Japani on epäillyt Pohjois-Korean suunnittelevan satelliittilaukaisun varjolla ohjuskoetta ballistisella ohjuksella. Pohjois-Korea testasi ballistisia ohjuksia vuosina 2012 ja 2016, mutta väitti niiden olleen satelliittilaukaisuja. Molemmat näistä lensivät Japanin Okinawan alueen yli.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Suosittelemme