Hyppää sisältöön

Jyväskylän kirkkojen ovet halutaan avata sateenkaaripareille – aloitteelle kannatusta yli valtuustoryhmien

Enemmistö Jyväskylän kirkkovaltuuston jäsenistä haluaa sallia sateenkaariparien avioliitot Jyväskylän kirkoissa, kertoo asiasta aloitteen jättänyt Avara kirkko -valtuustoryhmä.

Jyväskylän kaupunginkirkko sisältä. Iso fresko ja punainan matto alttarilla. Koristeelilnen kattomaalaus alttarin yllä. Kirkkosali on tyhjä.
Toteutuessaan aloite avaisi samaa sukupuolta oleville pareille mahdollisuuden vihkimiseen esimerkiksi Jyväskylän kaupunginkirkossa. Kuva: Isto Janhunen /Yle
Annika Rantanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Avara kirkko -valtuustoryhmä jätti eilen kirkkovaltuustossa aloitteen, jossa se vaatii seurakunnan tilojen avaamista myös samaa juridista sukupuolta olevien henkilöiden vihkitilaisuuksissa.

Nykykäytännön mukaan Jyväskylän seurakunnan tiloja ei ole saanut käyttää sateenkaariparien vihkimiseen, vaikka kirkkoon kuuluva aviopari olisi itse järjestänyt papin tilaisuuteensa. Päätöksen tilojen käytöstä tekevät seurakunnat.

Avara kirkko -valtuustoryhmän mukaan päätöksiä asiasta on tehty kymmenissä eri seurakunnissa, mutta ei vielä Lapuan hiippakunnan alueella.

Ryhmän mukaan Seurakunnan ovet auki kaikille aviopareille -aloitetta kannattivat myös keskustan ja sosiaalidemokraattien ryhmät sekä osa valtuuston kokoomuslaisista. Näin aloitteen olisi sen jättäjien mukaan allekirjoittanut 22 yhteensä 39 kirkkovaltuutetusta ja kahdeksan kirkkoneuvoston luottamushenkilöjäsentä 12:sta.

Asiasta päättävät Jyväskylässä kirkkoneuvosto ja kirkkoherra.

Avara kirkko -valtuustoryhmä nousi vuoden 2022 seurakuntavaaleissa Jyväskylän kirkkovaltuuston suurimmaksi ryhmäksi. Siihen kuuluu valtuutettuja, joilla on taustaa muun muassa vihreissä, vasemmistossa ja partiolaisina.

Sateenkaaripareja vihkiviä pappeja on jo

Seksuaalista tasa-arvoa edistävän Jyväskylän Seta ry:n toiminnanjohtaja Petri Janhunen sanoo, että sateenkaaripareja vihkiviä pappeja löytyy jo niin Jyväskylästä kuin muualta Keski-Suomesta. Hän katsoo, että vihkimisen salliminen kirkoissa olisi tasa-arvoteko.

– Jos halutaan elää tätä päivää ja vuotta 2023, niin kyllä yhdenvertaisuus on äärimmäisen tärkeää. Jos päätös tähän olisi kielteinen, niin mielestäni kirkko kääntää silloin selkänsä vastoin kristillistä näkemystä ryhmälle, joka haluaa olla yhteydessä seurakuntaan, Janhunen sanoo.

Kirkon avioliittolinjausten uudistaminen on kirkollispoliittinen kysymys, jonka ratkaisevat kirkolliskokous ja piispainkokous.

Uutiseen lisätty Seta ry:n Petri Janhusen kommentti 31.5.2023 klo 9.55.

Suosittelemme