Hyppää sisältöön

Alaikäisten on yhä vaikeampi saada itse juomia Alkosta, ja silloin avuksi tulevat kaverit ja sosiaalinen media

Nuoret kertovat saavansa juomaa tarvitessaan helpostikin. Alkon kontrollia on vaikea ohittaa, mutta täysi-ikäisiä apureita tuntuu löytyvän.

Välitysepäilyn tunnistaminen on haastavaa, sanoo Alkon palvelupäällikkö Kaija Haldin. (Kuvaus: Juha Kemppainen / Yle, editointi: Pasi Takkunen / Yle)
Sari Möller

Alaikäisten on yhä vaikeampi saada ostettua juomia Alkosta.

– Se on erittäin vaikeaa, koska olemme varsinaisia henkkarihaukkoja, hymyilee Kokkolan ja Kannuksen Alkojen palvelupäällikkö Kaija Haldin.

Moni ei yritäkään.

– Todella, todella harvoin yritetään. Ehkä kerran on tullut väärennetyt henkkarit vastaan 20 vuoden sisällä ja tosi harvoin alaikäisen yritystä, sanoo Haldin.

Alkoholia kuitenkin päätyy sitä haluaville, vaikka heillä ei olisi tarpeeksi ikää.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mukaan 90 prosenttia juomista tulee välittäjän kautta ja nuoret kokevat alkoholin saamisen helpoksi. Tiedot pohjaavat kouluterveyskyselyyn.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla kymmenen prosenttia alkoholia käyttävistä ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista kertoi ostaneensa juomansa itse.

Parikymppiset testiasiakkaat auttavat valvonnassa

Alko valvoo ikärajojen noudattamista itse, ja lisäksi ehkäisevän päihdetyön toimijat tekevät omia ostokokeitaan, samoin päivittäistavarakauppa.

Alkossa 18–23-vuotiaat testiasiakkaat tekevät vuodessa yli 1600 asiointia. Jokaisessa myymälässä käydään neljästi vuodessa. Alko ostaa nämä niin sanotut ikätarkastusmysterit ulkopuoliselta taholta.

Tämän kevään tarkastuksissa 98,4 prosentilta testiasiakkaista kysyttiin paperit.

Vielä parempi tilanne oli noutopisteissä: paperit kysyttiin sadalta prosentilta. Noutopisteissä tarkastetaan sekä ikä että henkilöllisyys aina, kun pakettia noudetaan.

Alussa noutopisteiden kanssa oli haasteita, myöntää Alkon vastuullisuusasiantuntija Virpi Valtonen.

– Joukossa on paikkoja kukkakaupoista rautakauppoihin, ja niissä alkoholin myyntiin liittyvät asiat olivat alussa vieraita. Tämän eteen on tehty paljon työtä.

Alkossa myyjät painavat nappia aina kun tarkastavat asiakkaan iän, ja painalluksia kertyi viime vuonna hieman vajaat viisi miljoonaa.

Sitä, paljonko ostoksia jää hihnalle papereiden puuttumisen tai alaikäisyyden vuoksi, ei rekisteröidä.

Nainen siirtää viinipulloja laatikosta hyllyyn Alkossa.
Kaija Haldin tietää parinkymmenen Alko-vuoden kokemuksella, että iän todistaminen sujuu nuorilta jo automaattisesti: paperit näytetään kassalla sujuvasti, ja kohtaamiset ovat hyviä. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Ikää on kuitenkin helpompi valvoa kuin välittämistoimintaa. Nuoret turvautuvat tarvittaessa välittäjiin, joita voi löytyä lähipiiristä tai somesta.

Alkossa välittämisepäilyn todentaminen on vastuullisuusasiantuntija Virpi Valtosen mukaan myyjälle vaikeaa.

– Ei voi arvata, kuka välittää, jos ei ole esimerkiksi sellainen tapaus, että joku asioi todella usein ja ostaa paljon nuorten suosimia tuotteita, sanoo Valtonen.

Palvelupäällikkö Kaija Haldin vahvistaa näkemyksen.

– Välittämisepäily on ehkä haastavin myynninvalvonnan elementeistä. Lähtökohtaisesti aina luotetaan asiakkaaseen ja on todella hankala arvioida, kuka välittäisi tuotteita eteenpäin.

– Ehkä siinä kohtaa, jos asiakas asioi todella usein meillä tai useamman kerran päivän aikana tai jos ostoskori sisältää paljon nuorisolle mieluisia tuotteita, niin silloin pitäisi hälytyskellojen soida.

Myyjä kysyy tarvittaessa asiakkaalta, tulevatko ostokset varmasti omaan käyttöön. Haldin ei ole koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa vastaus olisi ei. Naapuriapu joskus kuitenkin mainitaan.

Virpi Valtosen mukaan välitysepäily voi herätä myös, jos asiakas tekee päivän mittaan useita ostosreissuja eikä vaikuta humaltuvan.

Selkeämpiä tilanteita ovat ne, joissa täysi-ikäinen lähtee myymälään nuorisoporukasta tai nuori valitsee tuotteen ja antaa sen aikuisen ostettavaksi.

Alkossa myyjällä on myös nappi, jolla hän kirjaa välitysepäilyn. Kynnys kieltäytyä myymästä voi kuitenkin olla korkea.

– Välitysepäilyn kunnialla hoitaminen on vaativa homma, koska haluamme kuitenkin ajatella, että ihmiset ovat liikkeellä hyvissä aikeissa. Ulkonäkö tai muu sellainen ei saa vaikuttaa myyjän käyttäytymiseen, sanoo vastuullisuusasiantuntija Virpi Valtonen.

Somessa asia hoituu helposti

Esimerkiksi Lounais-Suomen poliisilaitoksen ohessa toimivassa Ankkuri-tiimissä on huomattu se, että nuoret saavat helposti tilattua päihteitä sosiaalisen median, kuten Snapchatin ja Telegramin, kautta.

Myös Seinäjoella jututetut alaikäiset kertovat, että somesta löytää vaivatta niin alkoholia, tupakkaa kuin nuuskaa ja vapea. Samoilla markkinoilla liikkuvat myös huumeet, joita saa myös pimeän verkon puolelta.

Vanhempi konstaapeli Pyry Luomala Pohjanmaan poliisista kuvaa hänkin hommaa nuorten kannalta helpoksi:

– Joku random postaa somessa, että nyt olisi saatavilla – mitä haluatte? Myyntiartikkelit auki, löytyy alkoholia ja myös huumeita.

Vielä joskus tulee Luomalan mukaan tietoon, että vanhemmat ostavat alaikäiselle alkoholia, mutta tuntuma on, että se on vähentynyt.

Samaan viittaa myös EHYT ry:n viimevuotinen selvitys, jossa vanhempien rooli nähtiin melko vähäisenä.

Suosittelemme sinulle