Hyppää sisältöön

Tilapäinen sulkeminen vaihtui lopulliseksi – Venäjä ilmoitti lakkauttavansa Suomen konsulaatin toimipisteet Murmanskissa ja Petroskoissa

Venäjän ulkoministeriö kertoi sulkevansa myös Venäjän suurlähetystön Lappeenrannan konsulaatin. Syyksi kerrotaan Suomen harjoittama vastakkainasettelu.

Kuvassa näkyy aitojen ympäröimä konsulaattirakennus.
Suomi ilmoitti tammikuussa sulkevansa tilapäisesti kuvassa näkyvän Murmanskin toimipisteen. Nyt Venäjä kertoi, että koko sopimus toimpisteen perustamisesta perutaan. Kuva: Maiju Okkonen / Suomen ulkoministeriö
Armi Auvinen

Suomen jo sulkemia Pietarin konsulaatin toimipisteitä Petroskoissa ja Murmanskissa ei voida avata uudelleen – ainakaan kovin yksikertaisella prosessilla.

Suomen ulkoministeriö ilmoitti tammikuussa sulkevansa tilapäisesti Pietarin-pääkonsulaatin alaisen Murmanskin-toimipisteen, sillä toimipisteen ydintehtävät ovat merkittävästi vähentyneet. Ulkoministeriö kertoi tuolloin, että toiminta voidaan tarvittaessa käynnistää uudelleen myöhemmin. Huhtikuussa ulkoministeriö ilmoitti sulkevansa samalla tapaa myös Petroskoin toimispisteen.

Nyt sulkeminen on vaihtunut Venäjän aloitteesta tilapäisestä lopulliseksi.

Venäjän ulkoministeriö tiedotti tiistaina, että se on perunut sopimuksen toimipisteiden perustamisesta. Se tarkoittaa, että toimipisteitä ei voida enää avata uudelleen. Samalla Venäjän ulkoministeriö kertoi sulkevansa myös Venäjän suurlähetystön Lappeenrannan konsulaatin. Toiminnat lakkautetaan heinäkuun alusta alkaen.

Venäjän mukaan syy toimille on Suomi ja sen Venäjää kohtaan esittämä vastakkain asettelu. Toiminta on tiedotteen mukaan aiheuttanut vakavaa vahinkoa Suomen ja Venäjän välisille suhteille.

Ulkoministeriön Venäjän-yksikön päällikön Niklas Lindqvistin mukaan Venäjän toimien käytännön merkitys jää vähäiseksi.

– Tilapäinen sulkeminen tarkoitti, että toimipisteet voisi avata uudestaan hieman helpommin, mutta faktuaalisesti tämä ei ole suuri muutos siihen, mikä tilanne oli jo Suomen päätöksen myötä, Lindqvist sanoo.

Juttua muokattu 31.5. klo 11.25, lisätty ulkoministeriön kommentti.

Suosittelemme