Hyppää sisältöön

Puhu napakasti, vältä oman viestisi latistamista ja kahdeksan muuta vinkkiä onnittelupuheen pitäjälle

Esiintymisvalmentaja kannustaa lakkiaisiin ja valmistujaisiin osallistuvia pitämään rohkeasti onnittelupuheita. Tilannepuhe saa olla napakka eikä tunteiden tulvahtamista tarvitse pelätä.

Ylioppilas
Esiintymisvalmentaja kehottaa pitämään vastavalmistuneille onnittelupuheita. Puhe on lahja, joka osoittaa välittämistä. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään juhlitaan kouluvuoden päättymistä ja uusia ylioppilaita. Myös moni ammattiin valmistuva viettää lähipäivinä juhliaan.

Esiintymisvalmentaja, yrittäjä Sanna Franck antaa vinkit siihen, miten onnittelupuhe valmistuvalle nuorelle onnistuu.

Hän kannustaa pitämään rohkeasti onnittelupuheita, vaikka tilanne hiukan jännittäisi tai herkistäisi. Puhe on sankarille lahja, joka osoittaa välittämistä ja panostamista. Onnittelupuhe voi myös kohottaa juhlan tunnelmaa.

1. Pidä mitta napakkana

Muutama minuutti on Sanna Franckin mukaan tilannepuheelle hyvä pituus. Voi nimittäin olla, että muutkin juhlaan osallistuvat ihmiset haluavat sanoa muutaman sanan. Napakka puhe toimii usein myös hyvänä juhlatunnelman nostattajana.

2. Nosta juhlan sankari esiin

Tuo esiin jotakin henkilökohtaista yleisten fraasien sijaan. Kohdenna viestisi nimenomaan sille ihmiselle, jota onnittelet.

Puheen pitäjän ei tarvitse itse yrittää loistaa esiintyessään, vaan ennemminkin tuoda esiin sitä ihmistä, jota juhlitaan.

– Puheen kohde, valmistunut nuori, on se tähti. Puheessa nostatetaan hänen rooliaan, Sanna Franck sanoo.

3. Mieti miten aloitat, mitä tahdot kertoa ja miten lopetat

Mieti hieman puheen rakennetta. Esimerkiksi klassinen kolmijako – aloitus, keskikohta ja lopetus – toimii napakassa tilannepuheessakin.

Onnittelupuheen voi aloittaa vaikka korostamalla juhlan tarkoitusta. Keskikohdassa voi olla konkretiaa. Siihen voit nostaa muutaman teeman tai vaikka vain yhden yhteisen muiston.

Klassinen tapa lopettaa onnittelupuhe on maljan kohottaminen. Lopussa voit myös esimerkiksi luoda katseen tulevaan.

– On myös hyvä muistaa, että lopetus kannattaa tehdä vain kerran. Ei kannata jäädä jaarittelemaan, että sitten vielä tulikin sellainen ja tällainen mieleen.

4. Vältä ”koottuja selityksiä”

Joskus oma puhe tuntuu vähäpätöiseltä ja sen tulee aloittaneeksi tähän tyyliin: ”mä nyt tässä vaan vähän yritin jotain viime yönä raapustella” tai ”mä nyt en ole ollenkaan tällainen puhujatyyppi”.

– Ei mitään tällaista. Sillä syödään puheen viesti. Kannattaa vaan mennä rinta rottingilla kertomaan asiansa, Sanna Franck kehottaa.

5. Puhu omalla tyylilläsi

Ei ole yhtä oikeaa tapaa pitää hyvä onnittelupuhe. Kannattaa puhua omalla tyylillä. Huumoria voi hyödyntää, jos se sopii omaan tyyliisi.

– Ajattele, mikä on sinulle luonteva tapa viestiä ja esiintyä niin, että saat nostatettua päivän päähenkilön hyvällä tavalla valokeilaan, Sanna Franck sanoo.

6. Jätä nolot muistot väliin

Onnittelupuheeseen voi nostaa onniteltavalle ja puhujalle yhteisiä muistoja tai hauskoja sattumuksia.

– Jos haluaa kuvata hauskan tilanteen, niin mielellään ehkä sellaisen, jossa puhuja itse on mukana, eikä ainakaan nolata onniteltavaa henkilöä.

Nolojen muistojen kaivelu kannattaakin jättää kokonaan pois onnittelupuheesta.

Ydinperheellä tai ystävyksillä voi myös olla omat hassunhauskat muistonsa ja juttunsa, jotka eivät kuitenkaan aukene kenellekään muulle. Sisäpiirivitsit kannattaa jättää väliin, kun kuulijoina on muutakin juhlaväkeä.

7. Hyödynnä laulujen sanoja, runoja ja lainauksia

Jos onnittelupuheen valmisteluun on enemmän aikaa, siihen voi etsiä laulun sanoja, runon tai jonkun sopivan lainauksen.

– Jos esimerkiksi tietää, että joku laulu on erityisen merkityksellinen juhlittavalle tai puheen pitäjän ja juhlittavan väliselle suhteelle, niin tällä voi vielä tuoda lisää tunnelmaa.

Ylen kirjallisuustoimittajan runovinkit vastavalmistuneelle löydät tästä jutusta:

Mitä sanoa vastavalmistuneelle, jonka tulevaisuus on avoin – kirjallisuustoimittaja vinkkaa

8. Kirjoita tukisanat

Voit kirjoittaa itsellesi tukisanoja, joita voit vilkaista muistaaksesi, mitä suunnittelitkaan sanovasi. Jos valmisteluun on aikaa, voit kirjoittaa niitä esimerkiksi tukevasta paperista tehdyille korteille tai tabletille.

Sanna Franck ei ensisijaisesti suosittele onnittelupuheen lukemista kokonaan suoraan paperilta, mutta sekin on hänen mukaansa toki sallittua.

– Totta kai puhe maistuu silloin vähän paperinmakuiselta. Toisaalta se osoittaa, että on valmistautunut.

Jos haluat lukea onnittelupuheen paperilta tai vaikka tabletilta, voit välillä tauottaa puhetta ja kohdistaa katseen onniteltavaan ja muihin kuulijoihin.

9. Tunteet saavat näkyä

Perhejuhlassa liikutuksen tunteet saattavat olla pinnassa, ja moni voi miettiä, estääkö herkistyminen puheen pitämisen.

– Oikeastaan sellainen yksinkertainen neuvo tähän on, että tunteet saavat näkyä ja tuntua. Se vain osoittaa sitä, kuinka merkityksellinen se hetki itselle on.

Puheen pitäminen tuttujenkin ihmisten seurassa saattaa myös hieman jännittää. Sekin kertoo tilanteen tärkeydestä ja jännitys kannattaa hyväksyä. Äänen värinään tai poskille nousseeseen punaan keskittymisen sijaan kannattaa keskittyä siihen, mitä haluat sanoa.

10. Kokeile rohkeasti

Moni saattaa miettiä onnittelupuheen pitämistä, mutta kokee, että puheen pitäisi olla valtavan hieno tai puhuminen ujostuttaa.

– Mieluummin kannattaa kokeilla ja rohkeasti vaan luoda osaltaan perheisiin ja sukuihin puhumisen kulttuuria, Sanna Franck rohkaisee.

Jos puheen pitäminen ei ole oma juttusi, pienikin ele voi Sanna Franckin mukaan olla vaikuttava. Voit ottaa juhlan kohteeseen hyvän katsekontaktin, toivottaa onnea ja kohottaa yhdessä maljan. Voit kertoa paljon sanattomallakin viestinnällä.

Suosittelemme sinulle