Hyppää sisältöön

Jatkuvat skandaalit syövät Britannian poliisin mainetta – poliisipäällikkö: rasismi ja naisviha on rakenteellista

Selvitykset paljastavat poliisien joukossa olevan paljon rasismia, homofobiaa ja naisvihaa. Naispoliisien mukaan “poikakerho” rankaisee väärinkäytöksistä valittavia.

Suuri joukko mielenosoittajia pitelee kylttejä, joissa muun muassa vaaditaan Lontoon poliisin hajottamista.
Mielenosoituksessa Lontoossa 27. toukokuuta vastustettiin lisävaltuuksien antamista poliiseille ja vaadittiin jopa Lontoon poliisin hajottamista. Kuva: Wiktor Szymanowicz / AOP
Jussi Nurminen

Britanniassa poliisin toiminta on johtanut viime aikoina toistuvasti otsikoihin, jotka kyseenalaistavat viranomaisten uskottavuuden.

Osassa poliisivoimista myönnetään päällikkötasolla, että poliisien joukossa on rasismia, homofobiaa ja naisvihaa.

Nainen ja mies pitelevät kylttejä, joissa Lontoon poliisia vaaditaan vastuuseen syrjinnästä ja lopettamaan etnisen profiloinnin.
Lontoon poliisi on selvityksen mukaan institutionaalisesti rasistinen. Protestoijien kylteissä vaadittiin 21. maaliskuuta Lontoon poliisia vastuuseen syrjinnästä ja lopettamaan etninen profilointi. Kuva: Vuk Valcic / AOP

Viime viikolla Skotlannin poliisipäällikkö Iain Livingstone myönsi joukoissaan olevan rakenteellista rasismia, seksismiä, naisvihaa ja syrjintää. Syynä oli Skotlannin poliisista tehty selvitys, joka kertoi laajoista ongelmista.

Samanlainen oli tulos maaliskuussa julkaistussa Lontoon poliisin toimintaa peranneessa selvityksessä. Myös esimerkiksi Britannian liikennepoliisi on myöntänyt julkisesti painivansa asenneongelmien kanssa.

Huhtikuun lopussa Lontoon poliisipäällikkö Mark Rowley sanoi, ettei poliisin virkoihin ole saatu riittävästi työntekijöitä osin poliisin huonon maineen vuoksi.

Mielenosoittajia. Etualalla kylttiä pitelevä nainen.
Britannian parlamenttitalon edustalla osoitettiin 27. toukokuuta mieltä poliisin valtuuksien lisäämistä vastaan. Sana "bill" tarkoittaa lakiehdotusta, mutta se on myös poliisista käytetty slangisana. Kuva: Wiktor Szymanowicz / AOP

Huonosta käytöksestä valittava saa rangaistuksen työkavereilta

Skotlannissa työskennelleet naispoliisit kertovat, että yksi ongelmista on poliisin ”poikakerho”, joka kostaa ongelmat esiin nostaneille työkavereille.

Tämä on johtanut siihen, ettei valituksia asiattomasta käytöksestä uskalleta tehdä tai niiden tekemisen hyödyllisyyteen ei uskota.

– Ihmisiä rangaistaan ongelmien tai huolenaiheiden nostamisesta esille. Heidät on esimerkiksi jätetty syrjään ryhmien sisällä tai heidät on sijoitettu huonosti sopiviin paikkoihin, selvityksessä todetaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC on haastatellut neljää poliisissa työskennellyttä naista, jotka kertovat samanlaisista ongelmista.

Yksi haastatelluista on Rhona Malone, jolle Skotlannin poliisi määrättiin viime vuonna maksamaan miljoonan punnan korvaus epäasiallisen kohtelun vuoksi. Kohtelu oli seurausta Malonen tekemästä seksististä käytöstä koskevasta valituksesta.

Mielenosoittajat pitelevät banderollia, jossa lukee englanniksi "Poliisit ovat raiskaajia."
Lontoossa poliisin päämajan edessä osoitettiin 18. helmikuuta mieltä poliisien tekemien seksuaalirikosten vuoksi. Mielenosoittajat julistavat poliisien olevan raiskaajia. Kuva: Vuk Valcic / AOP

Kaksi lontoolaispoliisia teki törkeitä seksuaalirikoksia

Oma lukunsa ovat poliisien tekemät rikokset.

Lontoon poliisin toimintaa alettiin selvittää sen jälkeen, kun poliisi Wayne Couzens paljastui syylliseksi vuonna 2021 tehtyyn nuoren naisen sieppaukseen, raiskaukseen ja murhaan. Hän teki kidnappauksen hyödyntäen asemaansa poliisina.

Myös toinen lontoolaispoliisi, David Carrick jäi vuonna 2021 kiinni naisiin kohdistamistaan törkeistä seksuaalirikoksista.

Viime vuonna kaksi Couzensin kollegaa sai tuomion Whatsapp-ryhmään kirjoittamiensa vihaviestien vuoksi. He olivat muun muassa ”vitsailleet” naispoliisin raiskaamisesta.

Britannian poliisipäälliköiden neuvoston NPCC:n keräämän tilaston mukaan yli 1 500 poliisiin kohdistui puolen vuoden aikana syytöksiä naisiin ja tyttöihin kohdistetusta väkivallasta tai epäasiallisesta käytöksestä. Tämä on 0,7 prosenttia työvoimasta.

Epäillyt teot ulottuivat liiallisesta voimankäytöstä häirintään ja seksuaalirikoksiin. Niitä oli tehty sekä työ- että vapaa-ajalla.

Poliisin kuningas Charlesin kruunajaispäivänä tekemät pidätykset olivat mielenosoittajien mielestä aiheettomia.

Poliisi otti mielenosoittajia kruunajaisissa kiinni varmuuden vuoksi

Hallitus on päättänyt antaa poliisille lisää valtuuksia estää häiriötä aiheuttavia rauhanomaisia mielenosoituksia. Kaikkien skandaalien jälkeen tämä ei ole pudonnut hyvään maaperään.

Varsinkin poliisin kuningas Charlesin kruunajaispäivänä näyttämä esimerkki mielenosoittajien kohtelusta on antanut aseita muutoksen vastustajille. Poliisi otti kiinni yli 60 ihmistä, joista osa ei ollut vielä edes ehtinyt osoittaa mieltään ennen pidätetyksi joutumistaan.

Poliisin mukaan nämä olisivat saattaneet yrittää häiritä seremonioita.

Eivätkä poliisin mainetta mustaavat otsikot ole loppuneet toukokuun alussa pidettyjen kruunajaisten jälkeenkään.

Viime viikolla Walesin Cardiffissa poliisin puheet kahden teinipojan liikennekuolemasta osoittautuivat paikkansapitämättömiksi.

Poliisi väitti julkisesti, että väkijoukko alkoi mellakoida poikien kuolinpaikalla somevalheiden lietsomana, eikä poliisi ollut ajanut sähköpolkupyörällä liikkuneita poikia takaa.

Heti tämän jälkeen julkisuuteen nousi ennen onnettomuutta kuvattu turvakameravideo, jolla näkyy poikien perässä ajava poliisiauto.

The Guardian -lehti on julkaissut videon Youtubessa.

Lähteet: AFP, AP

Suosittelemme sinulle