Hyppää sisältöön

Lapsi kaapattu ulkomaille, vangittu on itäsuomalainen yli 60-vuotias mies – tämän tiedämme Porin epäillystä lapsikaappauksesta

Poliisi tutkii epäiltyä lapsikaappaustapausta Porin seudulla. Epäilyjen mukaan kaapattu lapsi on viety Suomen rajojen ulkopuolelle. Poliisi on vaitonainen tapauksen yksityiskohdista.

Poliisin hihamerkki ja poliisi-teksti selässä.
Poliisi tutkii epäiltyä lapsikaappausta Satakunnassa. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Antti Laakso

Porin lapsikaappaustapauksesta tiedetään toistaiseksi hyvin vähän. Poliisi ei kerro yksityiskohtia tutkinnallisista syistä.

Kokosimme tähän juttuun kaiken, mitä tapauksesta tällä hetkellä tiedetään.

1. Tekopäivä sunnuntai

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi epäillyn tekijän poissaolevana tiistaina. Käräjäoikeuden tiedoista selviää, että tapauksen tekopäivämääräksi on merkitty sunnuntai 28. toukokuuta.

Käräjäoikeus vangitsi epäillyn todennäköisin syin epäiltynä. Poliisi pystyi siis toimittamaan käräjäoikeudelle kohtuullisen vahvaa näyttöä epäillystä rikoksesta.

2. Epäilty on suomalainen mies

Satakunnan käräjäoikeuden tiedoista käy ilmi epäillyn henkilön nimi, kotipaikka ja ikä. Yle ei julkista henkilön tarkkoja tietoja, jotta lapsikaappauksen uhrin henkilöllisyys ei selviä.

Tiedoista selviää, että epäilty on 1950-luvun loppupuolella syntynyt itäsuomalainen mies, jolla on suomalainen nimi.

3. Poliisi: Lapsi viety ulkomaille

Poliisi kertoo epäilevänsä, että lapsi on viety ulkomaille.

Lapsikaappaus tarkoittaa lainsäädännön mukaan tilannetta, jossa alle 16-vuotias on viety Suomesta ulkomaille tai tuotu ulkomailta Suomeen ilman huoltajan suostumusta. Lapsi on myös saattanut jäädä palauttamatta Suomeen esimerkiksi lomamatkan jälkeen.

Tällä hetkellä ei tiedetä, minkälainen on lapsen ja epäillyn suhde eikä sitä, mihin maahan lapsi on epäilyn mukaan viety. Myöskään lapsen ikä ei ole tiedossa.

4. Toinenkin henkilö liittyy tapaukseen

Poliisi kertoo, että lapsikaappaukseen liittyen on pidätetty toinen henkilö. Tämän henkilön suhteesta lapseen tai vangittuun ei ole tietoa.

5. Merikarvian etsinnät kysymysmerkki

Poliisi ja Rajavartiolaitos järjestivät maanantaina laajat maastoetsinnät Pohjois-Satakunnassa. Ylen tietojen mukaan etsintää tehtiin Merikarvialla, joka sijaitsee Porin pohjoispuolella. Etsinnät lopetettiin poliisin mukaan aiheettomina.

Poliisi ei ole kertonut, mihin tietoon perustuen se kohdisti etsinnät nimenomaan Merikarvialle eikä sitä, miksi se nyt arvioi, että lapsi on viety ulkomaille.

6. Poikkeuksellinen tapaus

Yle haastatteli keskiviikkona Kaapatut lapset -yhdistyksen toiminnanjohtaja Tarja Räisästä. Räisänen arvioi, että tapaus on julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella poikkeuksellinen.

Erityisesti maastoetsinnät tekevät tilanteesta erilaisen kuin useimmissa lapsikaappausepäilyissä.

Lapsikaappauksissa on Räisäsen mukaan tavanomaisesti kyse vanhempien erotilanteesta, jossa ulkomailta kotoisin oleva puoliso vie lapsen mukanaan pois maasta. Lapsen olinpaikka on hyvin usein tiedossa.

Suomesta viedään Räisäsen mukaan ulkomaille vuosittain runsaat 20 lasta ilman huoltajan lupaa.

7. Lisätietoja aikaisintaan torstaina

Poliisi on kertonut tiedottavansa tapauksesta lisää torstaina. Tapauksen tutkinnasta vastaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Lindholm.

Suosittelemme