Hyppää sisältöön

Pörssisähkön hinta romahti toukokuussa – vuosi sitten hinta oli viisinkertainen

Pörssisähkön hinta on tullut alas kovaa vauhtia viime vuoden huippuhinnoista. Sähkösopimukset eivät kuitenkaan ole merkittävästi halvenneet, koska markkinoilla suhtaudutaan varautuneesti tulevaan.

Tuulivoimala Latamäen tuulivoimapuistossa Luhangalla.
Pörssisähkön hinta on tullut reippaasti alas viime vuodesta, osittain uuden tuulivoiman ansiosta. Tuulivoimala Latamäen tuulivoimapuistossa Luhangalla. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Veikko Eromäki

Pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta on romahtanut toukokuun aikana. Koko kuukauden keskihinta jää 3,3 senttiin kilowattitunnilta, selviää sähkönhintavertailuja tarjoavan halvinsähkösopimus.fi -sivuston artikkelista.

Viime vuoden toukokuussa, Venäjän Ukrainan-hyökkäyksen alettua pari kuukautta aiemmin, pörssisähkön keskihinta oli 16,45 senttiä kilowattitunnilta.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin markkinakehityspäällikkö Juha Hiekkala kuvailee, että nyt pörssisähkön arvonlisäverollisen hinnan suhteen ollaan takaisin ”normaalitilanteessa”.

Tätä on auttanut erityisesti OL3-ydinvoimalan käynnistyminen ja uudet tuulivoimalat. Yhdistelmä on tuottanut jopa yllätyksiä.

– Perinteisesti Suomessa on usein ollut pohjoismaiden kalleinta sähköä, nyt olemme olleet joinain pävinä jopa halvin.

Hiekkala kehuu tilannetta ja arvioi tämän näkyvän myös investoijien Suomi-kiinnostuksessa.

Joinain päivinä sähkön keskihinta on ollut jopa negatiivinen, mutta tämä johtuu sademääristä. Vesivoimaloiden vesivarastot ovat olleet kevään jäljiltä niin täynnä, että ne ovat joutuneet tuottamaan sähköä silkasta pakosta, mikä on johtanut ylitarjontaan.

Päättyvän toukokuun pörssisähkö ei sinänsä ole ennenkuulumattoman halpaa, esimerkiksi toukokuussa 2000 keskihinta on ollut 1,77 senttiä kilowattitunnilta.

Markkinoiden epäilykset tulevasta pitävät sopimushinnat korkealla

Vaikka sähkön pörssihinta on tullut vuoden 2022 hinnoista reippaasti alas,eivät määräaikaiset sähkösopimukset ole halventuneet läheskään samalla tavalla.

Tämä johtuu siitä, että sähköyhtiöt operoivat sähköfutuureilla, eli ne ostavat esimerkiksi määräaikaisten sopimusten asiakkaiden sähkön markkinoilta jo ”etukäteen”. Markkinoilla on vielä varauksia ensi talven energiatilanteesta, vaikka viime vuoteen verrattuna näkymät ovat valoisammat.

– Nyt Keski-Euroopan kaasuvarastot ovat täynnä, ja se antaa selkänojaa. Se ei kuitenkaan ole tae siitä, ettei tilanne muutu syksyllä, Hiekkala sanoo.

Lisäksi niin kauan kuin Venäjän sota Ukrainassa jatkuu, liittyy markkinatilanteeseen vaikeasti ennakoitavia asioita.

– Viime talvesta opittiin, että sähkölämmittäjän kannattaa olla varuillaan ja seurata hintojen kehittymistä, Hiekkala sanoo.

Suosittelemme sinulle