Hyppää sisältöön

Joko HJK on kriisissä? Toni Koskela vannoo, ettei katsojien raju huutelu hetkauttanut – ”En voi sanoa, että olisin kamalan huolissani”

HJK on mainion kauden aloituksensa jälkeen ajautunut aallonpohjaan, jollaisen se kohtasi myös vuosi sitten. Päävalmentaja Toni Koskela ei ole huolissaan. Eilen Koskela sai rajua palautetta katsomosta HJK:n pudottua Suomen Cupista.

Toni Koskela.
Toni Koskela mietteliäänä, kun HJK pelasi viime syksynä Eurooppa-liigassa Real Betisin vieraana. Kuva: All Over Press
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolme edellistä jalkapallon miesten Suomen mestaruutta voittanut HJK lähti jälleen Veikkausliigan kauteen ylivoimaisena mestarisuosikkina.

Viime kaudella HJK pääsi Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen toista kertaa historiassaan. Eurooppa-liiga toi HJK:n kassaan noin viisi miljoonaa euroa. Toki europeliurakasta kertyi kulujakin.

Tähän kauteen lähdettäessä HJK:n ilmoitettu pelaajabudjetti kasvoi jälleen hieman: 2,1 miljoonaan euroon. Lähimmät kilpailijat, KuPS ja Honka, kertoivat pelaajabudjetikseen tasan miljoonan.

Ennen kauden alkua ennakkospekulaatioissa pohdittiin tuttuun tapaan: onko HJK:ta mahdollista pysäyttää? Uskottiin, että HJK:n ero haastajiinsa on kasvanut selvästikin.

Yle Urheilun Veikkausliiga-podcast ennen kauden alkua.

Kauden avausottelu vaikutti kuvastavan voimasuhteita jopa huvittavaan tapaan, kun HJK löi vankalla esityksellä FC Hongan 2–0. Espoolaisia pidettiin kauden alla HJK:n ykköshaastajana.

Sitten Honka menetti viime kauden maalitykkinsä Agon Sadikun norjalaiseen Rosenborgiin. HJK:ta vastaan kärkipelaajana aloitti 20-vuotias Otso Koskinen, joka ei koulutukseltaan edes ole hyökkääjä.

HJK puolestaan teki 67. peliminuutilla triplavaihdon. Kentälle tulivat Perparim Hetemaj, Lucas Lingman ja Santeri Hostikka – siis kolme tähtikategorian pelaajaa, jotka ovat tuttuja maajoukkueestakin.

Viidestä ensimmäisestä pelistään HJK otti neljä voittoa päästäen vain yhden maalin omiinsa. Sen jälkeen HJK on voittanut viidestä Veikkausliigan ottelustaan vain yhden.

Lue lisää: HJK töpeksi käsittämättömästi! Katso, miten KTP tasoitti viime hetkillä: ”Ihan älytön sulaminen”

Hongan joukkue juhli maalivahti Roope Paunion johdolla jalkapallon Suomen Cupin ottelussa HJK–FC Honka Helsingissä 30. toukokuuta 2023.
Tiistai-iltana Honka pudotti HJK:n Suomen Cupista. Varsinainen peliaika päättyi 1–1. Rankkarikisassa Hongan Roope Paunio torjui HJK:n Liam Möllerin ja Anthony Olusanyan yritykset. Kuva: Eelis Berglund / Lehtikuva

Toni Koskela ei ole huolissaan

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela sanoo, että viimeaikaisen heikon tuloskunnon aikana ”kaikki pelit ovat olleet erilaisia”. Hän tuumaa, että esimerkiksi Ilves-tasapelissä HJK oli koko ottelun ajan heikko, mutta eilen Honkaa vastaan selvästi parempi joukkue.

Välillä pisteitä on menetetty ”täysin omalla hölmöilyllä”, kuten KTP:n vieraana.

– Yhtenäinen nimittäjä on, että meidän pitää olla tehokkaampia ja pystyä luomaan enemmän paikkoja niistä hetkistä, joita meillä on. Toisaalta meidän pitää puolustaa omaa boksiamme paremmin.

KTP:n vieraana HJK johti avausjakson jälkeen 2–0, mutta peli päättyi 3–3. Ilveksen vieraana HJK onnistui nousemaan ottelun lisäajalla tasoihin, mutta Maarianhaminassa puolestaan isäntien puolustusblokki piti koko ottelun ajan.

KTP:n Willis Furtado iski ajassa 90+2. KTP nousi 3–3-tasapeliin HJK:ta vastaan.
Bojan Radulovic iski ajassa 90+4 – HJK nousi viime hetkellä tasoihin Ilvestä vastaan.

Koskela kiistää sen, että nyt olisi aihetta sen suurempaan huoleen.

– Jokainen valmentaja miettii jatkuvasti sitä, miten voi pelata paremmin. On monia selkeitä syitä [nykyiseen tuloskuntoon].

– Meidän pitää saada pelaajat kuntoon ja päästä pelaamaan avainpelaajillamme. Se on yksi tärkeä asia, mihin auttaa vain aika. Mutta lyhyt vastaus, niin en voi sanoa, että olisin kamalan huolissani.

Jälleen loukkaantumisrypäs

HJK:lla on ollut paljon loukkaantumisia etenkin puolustajaosastolla. Viime kesäkuussa polvensa loukannut Valtteri Moren joutuu uuteen operaatioon, ja hänen kautensa on ohi. Mariehamnin vieraana lauantaina sivussa olivat laitapakki Pyry Soiri ja topparit Oliver Pettersson sekä Aapo Halme.

Laitapakki Kevin Kouassivi-Benissan on toipumassa rasitusvammasta. Keskikentän avainpelaaja Lucas Lingman palasi Honkaa vastaan kehiin kantapäävamman jälkeen. Hyökkääjä Roope Riski oli Honkaa vastaan avauksessa ensi kertaa vuoteen.

Pyry Soiri.
Pyry Soiri loukkaantui 13.5. Interiä vastaan eikä ole pelannut sen jälkeen. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Koskelan mukaan HJK:ssa ei ole erityisen suurta loukkaantumisongelmaa, sillä käytettävissä on ollut 85 prosenttia kokoonpanosta, mikä vastaa hänen mukaansa normaaleja kansainvälisiä mittareita.

– Loukkaantumisia on osunut samoille pelipaikoille, mikä on ikävä juttu sillä tavalla, että se vähentää vaihtoehtoja.

Koskela kuitenkin iloitsee siitä, että tilanne vaikuttaa jopa valoisalta ajatellen lauantain SJK-kärkimatsia.

– Pitkästä aikaa uskoisin, että on vaikea tilanne valita kokoonpanoa. Useampi hyvä Veikkausliiga-pelaaja jää jopa kokoonpanon ulkopuolelle.

Tuttu kriisi?

Kauden viidessä ensimmäisessä ottelussa HJK:n maaliero oli 10–1. Viidessä jälkimmäisessä Veikkausliigan ottelussa se on 9–7.

Sarjataulukossa kärkeen on noussut SJK, joka porskuttaa ainoana joukkueena ilman tappioita. Kolmella tappiolla kauden aloittanut ja sitten valmentajaa vaihtanut KuPS on noussut tasapisteisiin HJK:n kanssa.

Viiden viimeisen ottelun kuntopuntarissa HJK on vasta kuudentena.

HJK:lle osui samankaltainen ”kriisivaihe” vuosi sitten. Touko-kesäkuussa 2022 HJK pelasi neljä sarjaottelua voitotta: kaksi tasapeliä KuPSin kanssa sekä tappiot AC Oululle ja Mariehamnille. Sen jälkeen HJK porskutti Eurooppa-liigaan ja Suomen mestaruuteen.

HJK:n pistekeskiarvo on nyt alkukaudesta 1,9. Viime kaudella Klubin pistekeskiarvo oli käytännössä sama 14 ottelun jälkeen, eli kun matkalle oli osunut mainittu ”kriisivaihe”.

Toni Koskela Eurooppa-liigan ottelussa AS Romaa vastaan, taustalla Jose Mourinho.
Viime kaudella Toni Koskela (etualalla) valmensi HJK:n Eurooppa-liigaan. Lohkovaiheen vastustaja, Jose Mourinhon luotsaama AS Roma pelaa tänä iltana Sevillaa vastaan Eurooppa-liigan finaalissa. Kuva: EPA-EFE / AOP

Koskelan mielestä on itsestäänselvää, että heikkoja vaiheita tulee kauden aikana. Hän tuumaa, että ne seurat ovat koko maailmassa harvassa, jotka pystyvät pitämään tuloskuntonsa läpi kauden.

– Tärkeintä on, että pystytään katsomaan tuloksen taakse ja miettimään, mitkä ovat asioita jotka pitää korjata ja mitkä ovat riittävällä tasolla.

– Kaikista tyhmintä olisi ruveta miettimään hirveän radikaaleja asioita yksittäisten tulosten takia.

Sen Koskela kuitenkin myöntää, että jonkinlainen yhteinen tekijä viime kauden heikkoon jaksoon löytyy: loukkaantumisrypäs.

Viime kesäkuussa HJK menetti VPS:n vieraana Suomen Cupissa sairastuvalle Riskin, Anthony Olusanyan ja Morenin. Samaan aikaan HJK purki sopimuksensa brasilialaisen avainpelaajansa Jairin kanssa tämän rikostuomion vuoksi.

– On taito käsitellä vastoinkäymisiä. Ei kannata suurempia johtopäätöksiä tehdä touko-kesäkuussa. Silloin ei mestaruuksia ratkota.

Kannattajien palaute ei hetkauttanut

Kun HJK:n pelaajat ja valmennus kiittivät kannattajiaan eilen Honka-tappion jälkeen, sai Koskela kannattajakatsomosta rajua, kirosanoillakin höystettyä palautetta.

– Kuuluu asiaan. HJK:ssa odotetaan voittoja. Kaikki ovat pettyneitä silloin, kun emme voita.

– Miten sen nyt sanoisi? Ei se ajatuksiani sillä tavalla hetkauta. Voitetaan pelejä, silloin kaikki on tyytyväisiä.

HJK juhlii Suomen mestaruutta 2022, kuvassa Toni Koskela.
Toni Koskela on luotsannut HJK:n kolmesti peräkkäin Suomen mestariksi sekä Konferenssiliigan ja Eurooppa-liigan lohkovaiheisiin. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Koskela siirtyi Rovaniemeltä HJK:n pääkäskijäksi kaudella 2019. Kauden 2021 aikana HJK jatkoi hänen sopimustaan kahdella vuodella. Koskela on tottunut siihen, että hänenkin ympärillään kuohuu.

Viime kauden jälkeen Koskela neuvotteli Ruotsin suurseuran Malmö FF:n kanssa, HJK puolestaan kartoitti vaihtoehtoja uudeksi päävalmentajaksi.

Viime kesän ”kriisivaiheen” aikana Koskelalle vaadittiin potkuja. Se ei ole uutta, sillä Klubissa jokainen pistemenetys on jonkin sortin kriisi.

Myös Koskelan johtamistavat nousivat tikunnokkaan. Helsingin Sanomien mukaan Koskela sai viime keväänä varoituksen pelaajien epäasiallisesta kohtelusta.

Miten Koskela suhtautuu juuri nyt asemaansa päävalmentajana?

– Ihan sillä tavalla, että keskityn harjoituksiin ja lauantaina on taas tärkeä peli. Valmistaudutaan siihen ja yritetään olla tehokkaampia. Se on aika satavarma, että silloin voitamme pelin.

Juttua muokattu 1.6. klo 8.48: Täsmennetty, että HJK:n käytettävissä on ollut 85 prosenttia kokoonpanosta, ei 75 prosenttia, kuten jutussa aluksi kerrottiin.

Suosittelemme