Hyppää sisältöön

Katso lista: Näin paljon lastenhoitaja, asentaja, opettaja tai lääkäri menettää, jos ay-maksuja ei saa enää vähentää verotuksessa

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan muutos maksaisi liiton jäsenille muutamia satasia vuodessa. Se tulisi jo ennestään huvenneen ostovoiman päälle.

Grafiikka näyttää, miten ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poisto vaikuttaisi: lastenhoitaja (Tehy) 2 400 euron kuukausituloilla menettäisi 107 euroa vuodessa, koneasentaja (Teollisuusliitto) 3 500 euron kuukausituloilla 148 euroa vuodessa ja lääkäri (Lääkäriliitto) 8 200 euron kuukausituloilla 244 euroa vuodessa.
Kuva: Kristiina Lehto / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Juha-Matti Mäntylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitusneuvotteluista kuuluu viestejä, joiden mukaan ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus olisi poistumassa.

Kokoomus väläytteli asiaa jo syksyllä vaihtoehtobudjetissaan. Valtiovarainministeriökin näyttää nyt vihreää valoa

Varmuutta suunnitelmasta ei ole, mutta ammattiliitot asettuivat jo vastustamaan sitä yhtenä rintamana. Syykin on selvä. Moni jäsen saattaa äänestää jaloillaan, jos liittoon kuulumisesta tulee aiempaa kalliimpaa.

Kuinka paljon kalliimpaa siitä tulee? Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola laski Ylelle muutamia esimerkkejä.

Jos lastenhoitaja tienaa 2400 euroa kuukaudessa, hän maksaa ay-jäsenmaksua noin 290 euroa vuodessa. Tähän asti summasta on saanut takaisin yli sata euroa, koska jäsenmaksun on saanut vähentää verotuksessa.

Jos tuleva hallitus poistaa verovähennysoikeuden, hoitaja menettää tuon satasen. Paremmin tienaava koneasentaja menettäisi noin 150 euroa ja lääkäri noin 250 euroa.

Useimmissa ammateissa liittoon kuulumisen hintalappu nousisi muutoksen myötä satasen tai pari vuodessa. Veronmaksajain Keskusliiton Kirkko-Jaakkola ei pidä summaa vähäisenä.

– Ostovoima on jo heikentynyt ennätyspaljon, ja tämä supistaisi sitä liittoon kuuluvien osalta lisää, hän sanoo.

– Veromuutokset eivät yleensä ole vuositasolla kovin suuria, esimerkiksi tuhansia euroja. Mittaluokaltaan satojen euron muutos ei ole pelkkä lillukanvarsi.

Kirkko-Jaakkolan mukaan ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poisto vastaisi esimerkkitapauksissa veroprosentin kiristymistä 0,2–0,6 prosenttiyksiköllä.

Yllä olevissa jäsenmaksutiedoissa ei ole mukana liittojen työttömyyskassan osuutta. Tämä perustuu oletuksen, että verovähennys koskisi jatkossa yhä työttömyyskassan maksuja. Toisin kuin jäsenmaksut, ne ovat valtiovarainministeriön tulkinnan mukaan välittömästi tulonhankkimiseen liittyviä kustannuksia.

Ay-väkeä suunnitelmassa kismittää erityisesti se, että työnantajaleirin jäsenmaksut olisivat ministeriön tulkinnan mukaan jatkossakin verovähennyskelpoisia.

klo 7.19 Tarkennettu tietoa, että jäsenmaksutiedoissa ei ole mukana liittojen työttömyyskassojen osuutta.
Aiheesta voi keskustella 1. kesäkuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle