Hyppää sisältöön

Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma alkaa hahmottua – mukana ohikiitävää kauneutta ja ekologista teatteritaidetta

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Valmis kulttuuriohjelma julkaistaan vuonna 2025, mutta nyt mukaan valittiin 62 uutta projektia. Hakuvaiheesta asti mukana on ollut jo 50 projektia.

Oulun tuomiokirkko ja Madetojan puisto
Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma levittäytyy yhteensä 39 kunnan alueelle. Kuva Oulun ydinkeskustasta kesällä 2021. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Roosa Sarajärvi

Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen on aikaa kaksi ja puoli vuotta.

Vuoden 2026 kulttuuriohjelma täydentyi tänään, kun Oulun kulttuurisäätiö esitteli 62 uutta mukaan valittua projektia. Valmis kulttuuriohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan vuonna 2025.

Kulttuuriohjelma tulee koostumaan sadoista tapahtumista ja projekteista, jotka jakautuvat kolmen eri teeman alle: rohkeasti reunalla, villisti kaupunki ja vastakohtien voima. Vuoden 2026 kantavana teemana on kulttuuri-ilmastonmuutos.

Ekologisuus läsnä teoksissa

Yksi mukaan valituista projekteista on oululaisen työryhmän Kivilompolo Kukkakollektiivin teos The Fleeting Garden – Hetkiä ohikiitävästä kauneudesta.

Työryhmän edustaja Pasi Kivilompolo kertoo, että työryhmä tuo vuoden 2026 elo-syyskuussa Oulun Hupisaareen kukkaisia taideteoksia, yhteisöllistä tekemistä sekä oodin kukille, joka on monitaiteellinen teos. Teoksilla halutaan muun muassa nostaa esiin kestävän kehityksen ja kierrättämisen teemoja.

– Teokset ovat kasveihin ja kukkiin perustuvia. Perusidea on, että saamme elämyksen tiettynä hetkenä, jolloin voimme nauttia siitä. Sitten tulee syksy ja talvi, ja kaikki peittyy, Kivilompolo kertoo.

Valituksi tuli myös Taidetta ei tervaa! -hanke, jossa annetaan tilaa nuorille teatterintekijöille.

– Kainuu on tunnettu tervamaakunta, mutta nyt olemme tulleet kehityksessä siihen pisteeseen, että meidän täytyy ajatella uudelleen, miten voisimme elää kestävämmin. Tänä päivänä Kainuusta ei enää viedäkään tervaa, vaan teemme taidetta ja viemme sitä myös muualle, toteaa Kajaanin kaupunginteatterin alueteatterin johtaja Anni Mikkelsson.

Tarkoituksena on, että nuoret teatterintekijät tulevat kurssille Kajaaniin, jossa he pohtivat yhdessä Kajaanin kaupunginteatterin henkilökunnan ja muiden Kainuun esittävän taiteen toimijoiden kanssa, minkälaista voisi olla alueellinen ekologinen teatteri.

Projektin loppuhuipennuksena nähdään Tervan tie -esitys, jonka on tarkoitus pysähtyä jokaisella vanhan tervareitin paikkakunnilla.

Järjestelyissä edetään toteutusvaiheeseen

Nyt valituista projekteista pääosa tuli Suomesta ja 65 prosenttia kulttuuriohjelman alueelta, joka levittäytyy yhteensä 39 kunnan alueelle.

Kaiken kaikkiaan kulttuurisäätiö otti syksyllä avatun avoimen haun kautta vastaan 273 ohjelmaehdotusta eri puolilta Suomea ja Eurooppaa.

Oulun kulttuurisäätiön ohjelmajohtaja Samu Forsblom kertoo, ettei kumppanien hakeminen ollut aivan yksinkertaista.

– Me saatiin erinomaisia ideoita. Tässä kohtaa etsittiin vielä laajoja, isompia projekteja. Siellä oli paljon asioita, joihin piti pystyä perustelemaan, miten projekti edistää kulttuuri-ilmastonmuutosta.

Entuudestaan kulttuuriohjelmaan kuuluu jo noin 50 projektia, jotka ovat olleet mukana ohjelmassa siitä asti, kun Oulu haki kulttuuripääkaupungiksi.

Edessä on vielä yksi ohjelmahaku, jolloin painopiste on yhteisöllisissä tapahtumissa ja yksittäisissä, pienemmissä projekteissa.

Forsblomin mukaan järjestelyt ovat tällä hetkellä hyvässä vauhdissa. Tämän vuoden aikana on tarkoitus käydä keskusteluja uusien kumppanien kanssa, edetä sopimus- ja tuotantovaiheisiin sekä siirtyä valmisteluissa konkreettiseen toteuttamisvaiheeseen.

– Vielä ollaan siinä hetkessä, että laajennetaan verkostoja ja otetaan uusia ideoita sisään. Mutta totta kai, kun aikaikkuna alkaa menemään kahteen vuoteen, tuotannollinen moodi pitää olla meidän päätyökalu.

Suosittelemme sinulle