Hyppää sisältöön

Hovioikeus lievensi tuomioita laajassa rakennusalan kuittikauppajutussa, jossa 21 henkilöä sai vankeusrangaistuksen

Laaja kokonaisuus on yksi vuosikymmenen suurimmista rakennusalan rikosjutuista. Tuomitut määrättiin maksamaan useiden miljoonien eurojen korvaukset.

Kyltti.
Rikoksen päätekijän tuomio aleni noin yhdeksällä kuukaudella Helsingin hovioikeudessa keskiviikkona. Kuva: Yle/Nella Nuora
STT,
Otso Karhu

Helsingin hovioikeus lievensi tuomioita harvinaisen laajassa rakennusalan rikosjutussa tänään keskiviikkona. Osa syytteistä hylättiin ja joidenkin osalta rikosten tekoaikaa ja sisältöä tarkennettiin.

Laaja rikoskokonaisuus ajoittuu vuosiin 2008–2014. Jutussa annettiin noin kuusikymmentä syytettä, joista Helsingin käräjäoikeus antoi päätöksen vuonna 2021.

Erimittaisia vankeusrangaistuksia annettiin muun muassa törkeistä veropetoksista, törkeistä työeläkevakuutusmaksupetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista. Käräjäoikeus tuomitsi kaikkiaan 21 henkilöä vankeusrangaistuksiin, joista 19 sai ehdollista vankeutta.

Rikoksen päätekijänä tuomittu 58-vuotias mies sai Helsingin käräjäoikeudessa neljän ja puolen vuoden vankeustuomion. Hovioikeus alensi miehen tuomion kolmeen vuoteen ja yhdeksään kuukauteen.

Toinen mies sai kokonaisuudesta käräjäoikeudessa kahden ja puolen vuoden vankeustuomion. Hovioikeus lyhensi tuomion vuoden ja 11 kuukauden mittaiseksi ja määräsi sen ehdolliseksi.

Molemmat miehet kiistivät syytteet oikeudessa.

Osa tuomituista ei valittanut hovioikeuteen. Valittaneista osan ehdolliset tuomiot lyhenivät hovioikeudessa.

Neljä yhtiötä harjoittivat kuittikauppaa

Rikosten takana on erityisesti neljä yhtiötä, jotka muun muassa harjoittivat niin sanottua kuittikauppaa.

Yritysten tekemässä kuittikaupassa on kirjoitettu ja myyty perusteettomia laskuja sovittua palkkioprosenttia vastaan. Niin sanottuja kuitteja eli menokirjauksia myytiin niitä kirjanpitoonsa tarvitseville yhtiöille. Yhtiöt ovat niiden perusteella voineet tehdä kuluperusteisia vähennyksiä kirjanpitoonsa vähentääkseen käteiskassan määrää.

Järjestelyssä perusteeton lasku on maksettu todellisena tapahtumana pankkitilin kautta, ja sen jälkeen kuitin myyjä on voinut nostaa varat käteisenä ja palauttaa valtaosan varoista kuittia tarvitseville yhtiöille peitellyn osingon tai pimeiden palkkojen maksamista varten.

Kuittikaupan lisäksi yhtiöillä oli omaa, lähinnä rakennusalaan liittyvää toimintaa, josta verojen ja työeläkevakuutusten maksuja laiminlyötiin eli muun muassa maksettiin palkkoja pimeästi.

Tuomioiden lisäksi vastaajat määrättiin maksamaan usean miljoonan euron arvosta korvauksia verottajalle sekä työeläkevakuutusyhtiöille ja menettämisseuraamuksiin valtiolle.

Suosittelemme sinulle