Hyppää sisältöön

”Trolleja metsästävät ninjat” taistelevat ilmastonmuutoksen kieltäviä valheita vastaan Twitterissä

Tieteilijöistä koostuva aktivistiryhmä sanoo, että väärä tieto ilmastonmuutoksesta lisääntyy alustalla jälleen.

Kännykkää katsovan naisen siluetti, taustalla Twitterin logo.
Aktivistiryhmän jäsenet väittävät saaneensa sadoille ilmastonmuutoksen kieltäjille porttikiellon Twitteriin. Kuvituskuva otettu Istanbulissa lokakuussa 2022. Kuva: EPA
Sakari Nuuttila

Sen jälkeen kun Elon Musk osti Twitterin, ilmastonmuutoksen vaaroja vähättelevän ja kieltävän sisällön määrä on taas lähtenyt nousuun somealustalla.

Näin sanovat noin 25 tieteilijästä koostuvan kansainvälisen ryhmän jäsenet, jotka ovat ottaneet asiakseen puhdistaa Twitteriä ilmastonmuutoksen kieltäjistä. Team Ninja Trollhunters (TNT) eli trolleja metsästävien ninjojen ryhmä väittää saaneensa 600 ilmastonmuutoksen kieltäjää potkittua pois alustalta.

Kun TNT aloitti toimintansa vuonna 2019, tarkoituksena oli oikoa väärän tiedon levittäjiä lyömällä pöytään tutkittua tietoa ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista.

– Parin kuukauden päästä huomasimme, ettei tällä saavuttanut mitään, koska useimmille ihmisille faktat ovat merkityksettömiä, sanoo ryhmään kuuluva Maria Britannian yleisradiolle BBC:lle.

Ryhmä valitsi nopeasti uuden strategian. Se alkoi ilmiantaa väärän tiedon levittäjiä Twitterin palveluehtojen rikkomisesta.

Ilmastonmuutoksen kieltäminen ei ole Twitterin palveluehtojen vastaista, mutta esimeriksi vihapuhe ja uhkaukset ovat. Aktivistit alkoivat seurata ilmastonmuutoksesta väärää tietoa levittäviä tilejä, ja ilmiantoivat ne jos ja kun ne tviittasivat palveluehtojen vastaista sisältöä.

TNT: Väärä tieto taas lisääntynyt

Ryhmän jäsenet kertovat toimintavoistaan haastatteluissa, joita he ovat keväällä antaneet muun muassa BBC:lle, uutistoimisto AFP:lle ja uutiskanava Euronewsille. Aktivistitieteilijät esiintyvät valenimillä, sillä he pelkäävät joutuvansa metsästämiensä trollien vihan ja häirinnän kohteeksi.

Ryhmän jäsenet sanovat, että viime aikoina ilmastonmuutokseen liittyvä väärä tieto on taas lisääntynyt Twitterissä. Muskin Twitter-kauppojen jälkeen tuhannet jäädytetyt tilit päästettiin takaisin alustalle. Misinformaatio Twitterissä on sen jälkeen muutenkin lisääntynyt, sanovat tilannetta seuraavat järjestöt, eikä Twitter ole osoittanut pitävänsä asiaa ongelmana.

TNT:n jäseniä on itseäänkin syytetty trollaamisesta. Vaikka ryhmä ohjeistaa jäseniään olemaan riitelemättä kohteidensa kanssa, jotkut ovat tahallaan provosoineet ilmastonmuutoksen kieltäjiä tavoitteenaan saada heidät rikkomaan Twitterin palveluehtoja.

– En näe, että aiheuttaisin provosoinnilla suurempaa vahinkoa kuin ilmastonmuutoksen kieltäjät. He aiheuttavat meille kaikille vahinkoa yrittämällä vakuuttaa ihmiset siitä, että ilmastonmuutos olisi myytti, sanoo ryhmään kuuluva Arthur BBC:lle.

Lähde: AFP

Suosittelemme