Hyppää sisältöön

Kuluttajahintojen nousu hidastui toukokuussa – Kuluttajaliiton pääsihteeri povaa koronnostojen loppua ja valoisaa ensi vuotta

Eniten nousivat elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat, ilmenee yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotiedoista.

"Seuraava asikas" -kassakapula kaupan kassahihnalla.
Ruoan ja alkoholittomien juomien hinnat olivat toukokuussa nousseet 11,1 prosenttia vuodentakaisesta. Kuva: Esa Huuhko / Yle
STT-Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuluttajahinnat nousivat toukokuussa 5,2 prosenttia vuodentakaisesta, kertovat Tilastokeskuksen yhdenmukaisestun kuluttajahintaindeksin ennakkotiedot.

Kuluttajahintojen vuosimuutos hidastui huhtikuusta, jolloin se oli 6,3 prosenttia.

– Kuluttajien näkökulmasta mennään oikeaan suuntaan, joskin edelleen inflaatio on niin korkea, että se monien kukkarossa näkyy, sanoo Radio Suomen Päivän haastattelema Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Hän arvioi ennusteiden pohjalta, että tänä vuonna palkansaajien ostovoima heikkenee parisen prosenttia, mutta eläkäläisten ostovoima paranee prosentin verran.

Beurling-Pomoell odottaa nykynäkymän perusteella, että inflaation maltillisuus tyydyttää myös Euroopan keskuspankkia, joka voisi näin ollen lopettaa koronnostot.

– Kuluttajan kannalta ensi vuosi näyttää juuri nyt paremmalta kuin pari viime vuotta. Tulot kasvavat menoja nopeammin, kunhan sinne asti päästään.

Beurling-Pomoell muistuttaa silti, että elämme kriittistä maailmanaikaa, jolloin esiin voi tulla paljon tuntemattomia muuttujia.

Ravintolat ja hotellit kallistuivat noin 6,5 prosenttia

Suurin nousu kirjattiin ruuan ja alkoholittomien juomien hinnoissa, jotka nousivat vuositasolla 11,1 prosenttia. Alkoholin ja tupakan hinnat nousivat 5,09 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, ravintoloiden ja hotellin kategoriassa nousua oli 6,47 prosenttia.

Kyseessä on yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkoluku, jonka perusteella inflaatiota seurataan vertailukelpoisesti EU:ssa.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumisen kuluja, rahapelejä ja luottojen korkoja.

Tilastokeskus julkaisee kuun puolessa välissä myös inflaatioluvut toisen indeksisarjan eli kuluttajahintaindeksin pohjalta.

Suosittelemme