Hyppää sisältöön

Kommentti: Robert Heleniuksen seuraava ottelu kuulostaa vitsiltä

Robert Helenius sanoi jo lopettavansa, mutta päätti silti jatkaa. Nyrkkeilijä painii täysin ymmärrettävän asian kanssa, kirjoittaa Yle Urheilun Joel Holma.

Robert Helenius bredvid en boxningssäck.
Robert Heleniuksen seuraava ottelu on elokuussa Savonlinnassa. Kuva: Yle/Sebastian Backman
Urheilu toimittaja Joel Holma.
Joel HolmaUrheilutoimittaja

Voit myös kuunnella kommentin alapuolelta.

Kuuntele kommentti tästä.

Deontay Wilderista Mika Mieloseen. Ensin mainittu on raskaansarjan nyrkkeilijän Robert Heleniuksen edellinen vastustaja, toinen tuleva.

Tasoero vastustajien välillä on käsittämättömän suuri.

Raskaansarjan maailmanmestarista, huippukuntoisesta maailmantähdestä 41-vuotiaaseen suomalaiseen turvallisuusalan yrityksen toimitusjohtajaan, joka on harrastanut nyrkkeilyä kaksi vuotta.

Helenius vs. Mielonen. Tilanne on lähes sama kuin mökkipellolla säännöllisesti kaasutteleva automies lähtisi haastamaan Kalle Rovanperän Keski-Suomen soralla. Sauma piilee, jos Rovanperän auto hajoaisi.

Alkaa vähän naurattaa, kun ajattelen Heleniuksen katselevan Mielosen aiempia otteluita videonauhalta valmentajansa Johan Lindströmin kanssa. Mielonen on otellut ammattialaisena kuusi kertaa ja voittanut kaikki.

Todellisuudessa Helenius harjoittelee Ahvenmaalla kotonaan rauhassa Lindströmin sapuskoja syöden ja tyrmää Mielosen Savonlinnassa 5. elokuussa ensimmäisessä erässä, halutessaan. Ehkä ottelu kestää pidempään, jotta yleisö saa viihdykettä.

Asetelma on hauska: miten kadunmies pärjää menestynyttä nyrkkeilijää vastaan? Mielonen on todella rohkea hypätessään kehään. Joku sanoisi hulluksi.

Deontay Wilder tyrmäsi Robert Heleniuksen.
Deontay Wilder tyrmäsi Robert Heleniuksen rajulla tavalla. Helenius kertoi myöhemmin, ettei muista kehästä poistumista kovan tällin takia. Kuva: Getty Images

Heleniuksella, 39, on alla äärimmäisen raju tappio.

Suomalaisnyrkkeilijä hävisi Wilderille huippuottelussa New Yorkissa lokakuussa. Altavastaajana otteluun lähtenyt Helenius tyrmättiin ensimmäisessä erässä, mutta palkkapussi lihosi arvioiden mukaan miljoonalla. Voitolla ovi MM-otteluun olisi todennäköisesti auennut.

Entinen suomalaisiskijä Amin Asikainen kertoi ottelun jälkeen Iltalehden haastattelussa, että Heleniuksen olisi nyt hyvä hetki heittää hanskat naulaan.

Useita tunteja ottelun jälkeen Helenius kohtasi Wilderin, kaksikko halasi ja suomalainen sanoi jenkkitähdelle lopettavansa.

– Tämä oli tässä. Olen 38-vuotias ja nyrkkeillyt 25 vuotta. Anteeksi, kun en pystynyt parempaan.

Tähän tiivistyy paljon: 25 vuotta.

Sinä aikana Helenius on noussut huipulle, kaatanut entisiä maailmanmestareita, ollut pohjilla, noussut takaisin huipulle, iskenyt säkkiä valtavia määriä, treenannut, otellut, voittanut, hävinnyt.

35 ammattilaisottelua, 31 voittoa. Sitä ennen amatöörinä 144 matsia, joista 105 voittoa.

Helenius pääsi legendaarisessa urheilulajissa huipputasolle. Suomesta tuskin tulee koskaan toista, joka pystyy tässä painoluokassa vastaavaan.

Helenius–Mielonen-ottelussa kyse on siitä, miten vaikeaa urheilu-uran lopettaminen voi olla. Se on tullut selvästi ilmi raskaassa sarjassa aikojen saatossa, jossa huipulla voi olla päälle 40-vuotiaana. Tässä vain muutama esimerkki.

George Foreman lopetti, palasi kehään ja otteli lähes 50-vuotiaaksi.

Evander Holyfield lopetti, palasi kehään ja otteli lähes 50-vuotiaaksi.

Larry Holmes lopetti, palasi kehään ja otteli yli 50-vuotiaaksi.

Rocky Marciano lopetti vähän päälle kolmekymppisenä, mutta paljasti myöhemmin, että harkitsi vakavasti paluuta.

Harvoin lopettaminen on helppoa, ainakaan raskaansarjan nyrkkeilyssä, jossa voittamisesta tulevat kiksit ovat tiettävästi aika suuria.

Niitä Heleniuskin edelleen jahtaa Mielosta vastaan. Kehäkävely, yleisön huuto, tyrmäys ja tuomari nostaa käden ilmaan.

Pitäisikö Heleniuksen lopettaa? Jos hän itse haluaa ja intoa on, syytä on silloin jatkaa. Vaikka selvästi heikompia vastaan. Mielonen tulee vapaaehtoisesti kehään.

Helenius urheilee itseään varten. Se on hyvä muistaa, jos hänen mahdollisia seuraavia otteluitaan aikoo kritisoida.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 3.6. klo 23 asti.

Nyrkkeilijä Mika Mielonen kertoo tulevasta ottelustaan Heleniusta vastaan.

Suosittelemme