Hyppää sisältöön

Ukrainasta tulee vielä Naton jäsen, sanoi pääsihteeri Jens Stoltenberg

Naton epävirallinen ulkoministerikokous päättyy tänään Oslossa. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken saapuu sieltä Helsinkiin vierailulle.

NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken mediatilaisuudessa.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (vas.) ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhuivat Naton kokouksessa Oslossa. Kuva: Lise Aserud / EPA
Sakari Nuuttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Nato-maiden ulkoministerit ovat kerääntyneet Norjan pääkaupunkiin Osloon epäviralliseen kaksipäiväiseen kokoukseen Venäjän hyökkäyssodan varjossa.

– Kaikki jäsenmaat ovat yhtä mieltä siitä, että Ukrainasta tulee Naton jäsen, sanoi sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessaan iltapäivällä.

Nato-liittolaiset ovat viestineet tätä päämäärää aiemminkin. Aikataulu Ukrainan jäsenyyden etenemisen suhteen on avoinna, ja ensin Ukrainan on voitettava sota lännen tuella, Stoltenberg sanoi.

Tärkeää on Stoltenbergin mukaan lähettää Venäjälle viesti siitä, että länsi on sitoutunut tukemaan Ukrainaa pitkällä tähtäimellä.

– Moskovassa ajatellaan, että demokratiat ovat laiskoja eivätkä ole valmiita seisomaan Ukrainan rinnalla niin pitkään kuin on tarpeen. Osoitamme heille, että he ovat väärässä.

Stoltenberg sanoi, että Nato ei ole konfliktin osapuoli, mutta se jatkaa Ukrainan tukemista ja hakee lähentymistä Ukrainan kanssa.

Blinken ja Stoltenberg vannoivat tukea

Stoltenberg ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken pitivät aiemmin torstaina kokouspäivän aluksi lyhyen puheen, jossa kumpikin vannoi jatkuvaa tukea Ukrainalle.

Stoltenberg sanoi myös aamulla, että Naton ovi on auki Ukrainan jäsenyydelle joskus tulevaisuudessa, kun sota on päättynyt.

– On Naton ja Ukrainan päätettävissä, milloin on oikea aika tälle. Asia ei ole Moskovan päätettävissä, Stoltenberg sanoi.

Epävirallisessa ulkoministerikokouksessa valmistellaan ensi kuussa Vilnassa pidettävää Naton huippukokousta. Stoltenbergin mukaan sen keskeisiä tavoitteita tulee olemaan Ruotsin Nato-jäsenyyden saattaminen loppuun sekä jäsenmaiden lisäinvestoinnit puolustukseen.

Blinkenin mukaan Naton keskeisiä tavoitteita tällä hetkellä on Ruotsin jäsenyyden lisäksi liittouman yhteisen puolustuksen ja pelotevaikutuksen vahvistaminen.

Blinken vieraili eilen Ruotsissa ja huomenna perjantaina hän saapuu Suomeen väistyvän ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) isännöimänä. Helsingissä hänen on määrä pitää odotettu puhe Ukrainan sodasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Suosittelemme