Hyppää sisältöön

SAK:n Eloranta: Hallitusneuvotteluissa kaavaillaan veronkorotusta yli miljoonalle suomalaiselle – yleissitovuus yritetään tuhota “villillä paikallisella sopimisella”

SAK:n puheenjohtaja arvostelee, että muiden tulevien hallituspuolueiden tehtävänä on toimia lähinnä kokoomuksen “rätteinä”.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Työntekijöitä edustavan SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puhui tänään SAK:n edustajiston kokouksesssa Paasitornissa Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Seuraavien vuosien kyyti tulee olemaan Suomessa kylmää, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Hänen mukaansa tähän viittaavat hallitusneuvotteluista Säätytalolta tihkuneet tiedot. Eloranta puhui torstaina Helsingissä SAK:n edustajiston kokouksessa.

Eloranta moitti tällä viikolla julkisuuteen nousseita kaavailuja poistaa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus. Hänen mukaansa ei ole yllättävää, että valtiovarainministeriö on edistämässä aietta.

– Hämmentävää ja epäjohdonmukaista on sen sijaan se, että työnantaja- ja yrittäjäjärjestöjen jäsenmaksujen verovähennyksiin ei aiottaisi puuttua.

Ay-jäsenmaksujen verovähennyksen poisto tarkoittaisi Elorannan mukaan tosiasiassa veronkorotusta, joka koskisi toista miljoonaa suomalaista.

– Nähtäväksi jää, päätyykö työntekijöiden puolta juhlapuheissa pitävät perussuomalaiset kumileimasimen asemaan, kun oikeiston suunnitelmia ay-liikkeen heikentämiseksi toteutetaan, hän moitti.

SAK torjuu kajoamisen lakkoihin

Eloranta epäilee, että Säätytalolla kuunnellaan tarkkaan elinkeinoelämän toiveita lakko-oikeuden rajoittamisesta. Eloranta sanoi, että työnantajien silmätikkuina ovat olleet erityisesti tukilakot ja poliittiset lakot. Kieltojen lisäksi lakkosakkoja on haluttu korottaa.

– Pidän erittäin huolestuttavana kehitystä, jossa kansalaisten perusoikeuksia ryhdyttäisiin rajoittamaan. Se ei kuulu länsimaiseen demokratia- ja oikeuskäsitykseen, Eloranta arvostelee.

SAK vaatii, että työrauha- ja neuvottelujärjestelmän lainsäädäntöä on käsiteltävä kolmikantaisesti.

Eloranta sanoi myös, että työehtosopimusten yleissitovuus saatetaan yrittää tosiasiallisesti tuhota villillä paikallisella sopimisella.

Hän epäili, että ay-liike, työehtosopimukset ja valtakunnallinen järjestäytyminen halutaan ohittaa, kun Etelärannan toivelistalla on paikallisen sopimisen laajentaminen ohi työehtosopimusten järjestäytymättömään yrityskenttään.

Asumistuen leikkaaminen osuisi pienituloisiin

Eloranta vaatii myös, että Säätytalolla suunnitellut asumis- ja toimeentulotuen tai työttömyysturvan leikkaukset pitää jättää tekemättä.

– Jos halutaan ihmisiä työmarkkinoille ja jos halutaan pitää huolta matalapalkkaisen työn kannattavuudesta, niin keskeisten tukien leikkaukset eivät ole ratkaisu, eikä niitä voi hyväksyä.

Elorannan mukaan hallitusneuvottelujen käsikirjoitus on se, että neuvotteluihin marssitetaan satoja asiantuntijoita, joiden viesteistä keskeisten neuvottelupöytien puheenjohtajina toimivat kokoomuslaiset valitsevat itselleen sopivimmat.

– Sen jälkeen muiden hallituspuolueiden tehtävänä on lähinnä toimia rätteinä, joilla neuvotteluhuoneiden pöytiä pyyhitään, hän pamautti.

Mitä ajatuksia Elorannan puhe herättää? Keskustelu on auki perjantaina kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle