Hyppää sisältöön

Hufvudstadsbladetin enemmistöomistus siirtyy Ruotsiin – luvassa laaja yhteistyö Dagens Nyheterin kanssa

Yhteistyö vahvistaa suomenruotsalaista kulttuuria ja ruotsin kielen asemaa Suomessa, sanoo Bonnier Newsin toimitusjohtaja Anders Eriksson.

Sopimusta allekirjoittamassa Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman sekä Bonnier Newsin tomitusjohtaja Anders Eriksson.
Sopimusta allekirjoittamassa Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman sekä Bonnier Newsin tomitusjohtaja Anders Eriksson. Kuva: Cata Portin / Amos Rex
Marika Kataja
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalaisesta Bonnier-mediakonsernista tulee sanomalehti Hufvudstadsbladetin enemmistöomistaja.

Bonnier ja HBL:n nykyinen omistaja Konstsamfundet-yhdistys perustavat uuden yhtiön, jonka alaisuuteen siirtyvät HBL ja muut säätiön omistamat lehdet. Bonnier omistaa uudesta yhtiöstä enemmistön, 51 prosenttia.

KSF Median julkaisuihin kuuluvat Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland ja HBL Junior. Tähän asti Konstsamfundet on omistanut KSF Median kokonaisuudessaan.

Kauppa tarkoittaa myös strategista yhteistyötä HBL:n ja Ruotsin suurimman aamulehden Dagens Nyheterin välillä.

– Yhteistyö vahvistaa entisestään Hufvudstadsbladetin roolia vakaana, modernina suomenruotsalaisena mielipidevaikuttaja ja mediana, Konstsamfundetin hallituksen puheenjohtaja Gunvor Kronman sanoo tiedotteessa.

Kronman painottaa, että lukijoiden kannalta uutinen on hyvä.

– Näin voimme antaa Hufvudstadsbladetille, Västra Nylandille ja Östnylandille vielä paremmat edellytykset panostaa sisällön ja toimituksellisen työn kehittämiseen.

Miljoonatuki pysyy

Konstsamfundet on vuosittain tukenut KSF Mediaa 2,5–3,5 miljoonalla eurolla. Tuki pysyy vastaavalla tasolla myös tämän yhteistyön toteutuessa.

– Yhteistyö mahdollistaa sen, että antamamme tuki suunnataan journalismiin ja sisällöntuottamisen kehittämiseen, eikä kasvavassa määrin ainoastaan teknologiainvestointeihin, Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.

Lehtien toimituksia johdetaan tulevaisuudessakin Suomesta, ja Hufvudstadsbladetin päätoimittaja on yhä HBL:n, VN:n ja ÖN:n vastaava päätoimittaja. Yhteistyö ei vaikuta työntekijöiden työehtoihin.

Yhteistä liiketoimintaa johtaa vastaisuudessa Dagens Nyheterin päätoimittaja ja liiketoiminta-alueen johtaja Peter Wolodarski.

Hufvudstadsbladet on Suomen tärkein ruotsinkielinen mediaääni. Uskon, että kokemuksemme uutismedioiden digitoimisesta antaa HBL:lle voimaa kehittyä edelleen tarvittavalla tavalla, Wolodarski sanoo.

Wolodarski korostaa, että yhteistyö tuntuu entistä merkittävämmältä nyt, kun Suomen ja Ruotsin välit ovat aiempaa läheisemmät.

Bonnier Newsin toimitusjohtaja painottaa yhteistyön kulttuurista ulottuvuutta ja ruotsin kielen tulevaisuutta Suomessa:

– Haluamme tukea suomenruotsalaista kulttuuria ja ruotsin kieltä Suomessa, toimitusjohtaja Anders Eriksson sanoo.

Hufvudstadsbladet perustettiin vuonna 1864. Sen osti vuonna 1921 liikemies Amos Andersson, joka testamenttasi koko mittavan omaisuutensa Konstsamfundetille.

Kronman uskoo, että Andersson pitäisi nyt tehdystä ratkaisusta.

– Olemme vakuuttuneita, että Amos Anderson itse olisi tehnyt tämän sopimuksen vastaavassa tilanteessa. Amos kirjoittaa testamentissaan, että Hufvudstadsbladetia pitää johtaa liiketoiminnallisten periaatteiden mukaisesti. Lehteä piti hänen mielestään hoitaa niin, että se olisi mahdollisimman kannattava, koko maan parasta ajatellen – ja suomenruotsalaisuuden tulevaisuuden varmistamiseksi, Kronman sanoo.

Järjestelyn toteutuminen edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää.

Katso vanhan maailman lehdentekoa – mykkäfilmi Hufvudstadsbladetin toimituksesta vuodelta 1961:

Katso vanhan maailman lehdentekoa: mykkäfilmi Hufvudstadsbladetin toimituksesta vuodelta 1961.

Korjaus klo 17.43: Korjattu Konstsamfundet säätiöstä yhdistykseksi.

Suosittelemme