Hyppää sisältöön

Leväseuranta käynnistyi Pirkanmaan järvillä – Lempäälän Kirkkojärvessä jo vähän sinilevää

Tulevan kesän levätilannetta on vaikea ennustaa. Yleensä sinilevän määrä lisääntyy juhannuksen jälkeen, kun vedet lämpenevät.

Järvien pinnoilla voi näkyä nyt siitepölyä. Viikinsaaren edustalla oli paljon siitepölyä Tampereen Pyhäjärvellä.
Järvien pinnoilla voi näkyä nyt siitepölyä. Viikinsaaren edustalla oli paljon siitepölyä Tampereen Pyhäjärvellä. Kuva: Salla Taskinen
Mikko Hirvonen

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistyi tällä viikolla. Leväseurannan ensimmäisellä viikolla havaittiin vähän sinilevää Kirkkojärven Lempoisten uimalassa Lempäälässä.

Pirkanmaalla levätilannetta seurataan viikoittain 41 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Pirkanmaan ely-keskus tiedottaa levätilanteesta aina torstaisin.

Tampereella Tampereen ulkoliikunnan olosuhdepalvelusta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta.

Kesän levätilannetta vaikea ennustaa

Tulevan kesän levätilannetta on vaikea ennustaa. Yleensä sinilevän määrä alkaa lisääntyä juhannuksen jälkeen, kun vedet lämpenevät.

– Jos sinilevää on vähän, sen tunnistaa vedessä olevista pienistä hiutaleista sekä kapeista leväjuovista. Jos sinilevää on runsaammin, sen tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta tai leväkasautumista. Erittäin runsaassa esiintymässä rantaan voi keräytyä suurempi sinilevälautta, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ely-keskuksen tiedotteessa.

Puiden siitepölyä järvissä alkukesällä

Alkukesällä vedessä olevaa puiden siitepölyä voi kerääntyä aallokon mukana tuulen alapuolisille rannoille vaaleankeltaisena raitana tai lauttana.

– Voi kestää useita päiviä, että siitepöly häviää rantavedestä. Jos siitepölyä on runsaasti, on viisasta välttää sen seassa uimista. Kun siitepöly hajoaa, saattaa tulla tilapäisiä hajuhaittoja, Peltonen sanoo.

Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla.

Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle